Vita:Tóth Sándor (színművész)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Lektor-kérő sablon[szerkesztés]

A név a színházi világban több művészhez köthető. A Magyar Színházművészeti Lexikonban három azonos nevet is felsorol, Közöttük nem találjuk a fúiskolán 1965-ben végzettet, valamint a táncművészt sem. Ennek megfelelően a művésznél közült több mint száz szerepet is logikai szinten revidiálni kell. Véleményem szerint a "Mi hivatkozik erre" menűpont segítségével a hasonló félreértések egy része kiküszöbölhető. Véleményem szerint bővíteni kell az egyértelműsítő lapot és tovább kell dimenzionálni a művészek elkülönítését. --86.59.221.7 (vita) 2013. szeptember 29., 10:46 (CEST)Válasz

Kedves Anon! Nyilván a Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Tóth Sándor 1965-ben végzett színészről infó kerestetik-ra reagáltál, csakhogy: 1) "Ez a szócikk/szakasz most épül, még dolgoznak az első verzión!" - mi értelme rá {{lektor}}(?)-t tenni? 2) Felvettem a kapcsolatot a színésszel, ha minden igaz, már talán el is látogatott az oldalra, várom a reakcióját. 3) az a három azonos név csupán kettő, úis. az egyikük a Tóth Sándor (egyértelműsítő lap)-on is szereplő A. Tóth Sándor... És ráadásul nekem mérhetetlenül gyanús, hogy a '65-ben végzett Tóth Sándor az 1943-as születésű (abban az osztályban szinte minden évfolyamtársa ebben az évben született) A. Tóth Sándor újságíró lesz, de persze nem biztos; ezért kértem valódi segítséget, némi - erőmhöz és energiámhoz képest, ám a leírtak alapján úgy érzem, nálad alaposabb - kutatás után, hogy valóban tudja mit kell tenni, ne első felindultságból tegyek tévesen (pl. átnevezés, revideálás, stb.). Ha tudsz ebben segíteni, az jó lenne. A teendőkről, akkor többet... Fauvirt vita 2013. szeptember 29., 15:00 (CEST)Válasz

u.i.: csak hogy itt is meg- és érthető legyen: a hozott lexikonban a jelen szócikkben szereplő sem szerepel, a másik kettő személy pedig: 1. énekes, szövegíró ill. 2. táncos, koreográfus, balettigazgató... azaz nem befolyásolná ennek a szócikknek a címét. Ettől függetlenül a '65-ös SZFF-n végzett Tóth Sándornak vannak szerepei a Színházi adatbázisban, sacc/kb. 15-20 lehet a 158-ból, amit jelezni is szándékoztam, amint megfelelő információim lesznek. Fauvirt vita 2013. szeptember 29., 15:04 (CEST)Válasz

Elnézést, de...[szerkesztés]

Kedves Szerkesztő!

Tájékoztatásul közlöm, hogy örömmel olvastam a Tóth Sándorról írt szócikkét. Észrevételeimet ez alapján és nem az Ön átal feltételezett inspirációk alapján tettem. Nem értem a felháborodását. Én felhívtam a figyelmét egy-két logikai szinten is, azonnal kiszűrhető félreértésre. Például:

  • Az előadásszámot azonnal javítani illetve a pontosításig törölni kellene (Ezt nem menti az Építés alatt sabon). A Színházi Adattárból nyert előadásszámból 30 a művész születése előtti bemutató, de ugyanilyen számú az a produkció, amely a művész pályára lépésre előtt született. A nyolcvanas évek közepétől -például- a társulat nevének megjelölésével lehetne pontosítani ezt a számot. A lektor jelzést csak ezért tettem ki, hogy felhívjam az olvasó figyelmét arra, hogy a szócikkben még lehetnek pontatlanságok. Nem tudom ez ügyben miért kell megvárnia a művész lektorálását.
  • Ha tanulmányozta volna az elmlített platform előadásainak listáját azt is látnia kellett, hogy Tóth Sándor néven több színész illetve minimum egy balettáncos is közismert. Ebben az esetben nem lenne vita közöttünk, hogy a szócikk címét át kell nevezni Tóth Sándor (színész, 1966)-ra.

Névtelen szerkesztőként nem kívánok a szócikkbe javítani. Segíteni a fenti és korábban közölt információkon túl annyit tudok, hogy az egyértelműsítő lapot kiegészítem a Tóth Sándor néven ismert művészekkel.

További jó szerkesztést kívánok! --86.59.202.83 (vita) 2013. szeptember 29., 23:40 (CEST)Válasz

Kedves Anon! Szó sincs felháborodásról. :o) A színész figyelme "csupán" a szaklektor-kérésre volt reakció. Azt gondolom, Nála jobban senki nem ismerheti az életét érintő kérdéseket (mint ahogy az eddig általam kidolgozott szócikkek alanyai is mindig hasznos segítségül voltak, a színházi adatbázisban tárolt információkkal kapcsolatban is). Nem szándékozom minden aprósággal megkeresni (zavarni), ha problémába ütközöm, előbb megpróbálok magam utánajárni, és segítséget kérni másoktól (így pl. a kocsmafalon, ahol közben már tippet is kaptam) - ez persze az én módszerem.

  • Az előadásszámmal pillanatnyilag semmi hazugság nem áll fenn, ha bárki rákeres, a színházi adatbázis ezt a számot adja ki. Fillár Istvánnál is volt hasonló problémám, de lévén a névhasonmás az édesapja, akiről szerencsére elég információm volt, viszonylag könnyen szétválogattam a két személyt, majd a színész is megerősítette a listát. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy nem újdonság számomra ez a probléma és már tudom, hogy lesz még egy hasonló. Csak akkor fogom átírni ezt a számot, hogy ha már biztosan tudom a szisztémát, ami alapján a későbbiekben visszaellenőrizhető, kiegészíthető-aktualizálható (nem éppen a témához tartozik, de reményeim szerint a színházi adatbázis munkatársait is sikerül rávenni egy együttműködésre a hasonló keveredések elkerülésére). De ha ennyire zavaró, egy kérés és átírom mondjuk xxx-re, ez legyen a legkevesebb, de a megoldásra koncentrálnék (nem félmegoldásokra).
  • ...a táncos az nem színész... én kérek bocsánatot, hogy nem értem, hogy befolyásolja ez ennek a szócikknek a címét....
  • Megnéztem az egyértelműsítő lapot. Ha tud, 1943-as születésű, Tóth Sándor nevezetű színészről, máris többet tud, mint én! Megkérdezhetem, honnan az információ?

A segítő szándékot pedig köszönöm! :o) Fauvirt vita 2013. szeptember 30., 00:58 (CEST)Válasz

További információk Pontosítás[szerkesztés]

Anonságom ellenére vettem magamnak a fáradságot és alaposan megvizsgáltam a "Tóth Sándor" szűkítéssel nyert információs halmazt. Mielőtt leírom tapasztalataimat közlöm Önnel, hogy nem meglepő, hogy az 1965-ös évfolyam végzettjei közül többen is 1943-ban születtek; ha ugyanis nem voltak évvesztesek és sikeresen felvételiztek, 1961-ben elkezdhették a főiskolát. A 70 éves Bálint Andrást például a wikipédia a kezdőlapon köszöntötte, de Balázs Péter vígszínházi pályázata miatt, az életrajza is könnyen hozzáférhető. Én nem akarok Önnel a lényegtől eltérő vitákba bonyolódni. A lényeg a főiskolások végzős évfolyamaiban két Tóth Sándor nevű hallgató szerepel. Mindketten a Színházi Adattár bemutatóiban is szerepelnek. Az idősebb Tóth Sándor az adattár információi szerint még néhány évig a pályán maradt (Kecskemét). Ilyen megokolásból indokolt, hogy a két művész nevét azonos eljárással különböztessük meg: Tóth Sándor (színész, 1943); Tóth Sándor (színész, 1966). Tapasztalataim szerint ez a wikipédia gyakorlata. Ettől csak abban az esetben térnek el, ha az adott személy hivatkozásainak pontosítása nagyon komoly munkát jelentene, ilyen személy például Molnár Ferenc. Minden más esetben a megkülönböztetés nélküli név az egyertelműsítő lapra mutat. Ilyen megokolás alapján az Ön szócikkét és a sablonokat is pontosítani kellene.

A Színházi Adattárral kapcsolatos általános és konkrét tapasztalataim[szerkesztés]

A digitális adattár készítői nem tudták, valószínűleg meg sem akarták oldani -szerintem lehetetlen is lenne- a név azonosság problematikáját. Ők egy több szempont alapján vizsgálható adatbázist bocsátanak a felhasználók rendelkezésére. Sok esetben egyetlen lekérdezéssel pontos információkat kaphatunk. Pédául egy ritka név "Káldy Nóra" lekérdezésénél biztosak lehetünk abban, hogy pontos lesz a listánk. A művész neve abszolut egyedi és attól sem kell félni, hogy egy szereplőt ezzel a névvel illetett meg a darab szerzője. Ez egyébként hibájának róható fel az adattárnak, hogy a szerep és a művész nevét nem választották el. Ez azért megoldható lett volna. Ilyen módon Németh László, Nagy Család című darabja több alkalommal képbe kerül, mivel az egyik szereplő neve: Tóth Sándor.

Ez a név úgy tűnik nagyon gyakori, még a színházművészek esetében is. Ebben az esetben az adattár csak támogatja, segíti a manuális kutató munkát. Bizonyos esetekben még a jelentős munkával előállított adathalmaz egyes elemei további pontosításra szorulnak. Esetünkben, egy-két elődás pontosításához szükség lehet a művész segítségére is. Tóth Sándor esetében viszonylag egyszerű a dolgunk, hiszen napjainkban is aktív, az idővel való szelektálással könnyen tudunk részhalmazokat létrehozni. 50 évvel később azonban már nem lesz ilyen könnyű dolga a kutatóknak, érdelődőknek. Ezekután, ígéretemhez híven megosztok Önnel néhány további tapasztalatot:

  • Tóth Sándor nevéhez 47 bemutató köthető az anyaszínházban (Nemzeti, Magyar, Pesti Magyar).
  • Néhány esetben pontosításra szoruló vendégjátékai, egyéb előadásai:
    • Ódry Színpad:4
    • Szegedi Szabadtéri Játékok: 3
    • Gózon Gyula Kamaraszínház: 2
    • Grassalkovich - kastély kertje: 1
    • Egri Nyár: 1
    • Agria Játékok: 2
    • Gárdonyi Géza Színház: 1 (Németh László drámájával csökkentve)
    • Miskolci Nemzeti Színház 1 (Szintén csökkentve)
    • Vörösmarty Színház: 5
    • Szigligeti Színház: 1
    • Gyulai Várszínház: 2
    • Játékszín: 1
    • Budaörsi Játékszín: 2
    • Pécsi Nemzeti Színház (Feltételezhető, hogy nem Ő, hanem a koreográfus játszotta a Csárdáskirálynőben, Feri bácsi szerepét)
    • Bartók Kamaraszínház: 1
    • Győri Nemzeti Színház: 3
    • Kastély Mákszínház: 1
    • Móricz Zsigmond Színház: 2
    • Papp László Budapest Sportaréna: 1
    • Budapesti Kamaraszínház: 1
    • Katona József Színház: 2 (1 darabbal csökkentve, feltételezhető, hogy nem Ő játszotta a vesztes nyugdíjast a Meglőttük a fényes sellőt című előadásban.)


Összesen 36 anyaszínházon kívüli bemutatót számoltam össze. Ennek megfelelően a művésznek 83 bemutatója szerepel a Színházi Adattárban. Egyébként úgy vettem észre, hogy a komoly manuális kisegítésekkel számolt adatoknál ezt a szerzők lábjegyzetben jelezni szokták.

Üdvözlettel: --86.59.202.83 (vita) 2013. szeptember 30., 14:23 (CEST)Válasz

Még mindig várom a kecskeméti színház válaszát lásd (a titkárságon ígérték, hogy keresnek és ha tudnak, telefonon mondanak, vagy e-mail-ben küldenek infót az 1960-as évek vége felé ott játszó Tóth Sándorról), de ami biztos, azt mondták, hogy 2004-ben minden helyen, színészként feltüntetett Tóth Sándor az ebben a szócikkben szereplő színész... ennyit a feltételezésekről...

...Mielőtt további félreértés lenne, részemről nem Önről szól ez a "kutakodás", hanem a színész(ek)ről, mert értük, az irántuk, a színház(i tevékenység) iránt érzett tisztelet miatt készítem ezeket a szócikkeket és ennek megfelelően igyekszem alapos lenni... Ha csupán 5 perccel segíti (bárki) ezt, én hálát érzek... próbáljuk meg ebben a viszonyban folytatni a kommunikációt. (Azt viszont sajnálom, hogy az anon-ság miatt ezt ide "kellett" off-olnom...) Fauvirt vita 2013. október 2., 18:36 (CEST)Válasz
... Itt két témáról van szó.
1. Az 1965 végzett színész életrajzi adatainak pontosítása. Dicséretes, amit tesz ebben az ügyben, remélem sikeres lesz ténykedése. Ez segíthet abban, hogy eldöntsék miképpen kell megkülönböztetni a két végzős Tóth Sándort a főiskolai sablonokban.
2. Ettől teljesen független a Magyar Színház tagjának, Tóth Sándor bemutatóinak pontosítása. Ennek érdekében vizsgáltam át minden bemutatót, hogy az "XXX"-es megjelölést kilehessen venni. A pontosított értéket, megjegyzéssel elhelyeztem a szócikkben. Sajnos ez az információ nem jelenik meg azonnal a nem regisztrált olvasók előtt. Bevallom azt vártam Öntől, hogy a bemutatók levezetését olvasva ezt a számot Ön írja be a szócikkbe. Továbbra sem értem, hogy ezt a két témát miért kapcsolja össze. Az említett előadásszámot miért befolyásolja, ha az idősebb Tóth Sándor néhány kecskeméti színházi év után elhagyta a pályát és mondjuk újságírónak állt, de az sem befolyásolja kalkulációmat, ha ő az aki néhány évvel később operaénekesnek állt. Ön egyébként átnézte már a "Tóth Sándorok" bemutatóit? Lektorálta az én összesítésemet? Egyébként miért zavarja anon-ságom? Majd értesítsen, ha egy regisztrált, ne adj Isten különféle rangokkal felcicomázott szerkesztő ilyen mértékben, konkrétan együttműködik Önnel és nem csak teóriákat gyártva, a száját járatja. Egyébként a névtelenséget nem tiltja a wikipédia. Én bízom benne, hogy ha időm engedi, konstruktívan és nem vandál módon veszek részt ebben a munkában. --86.59.137.189 (vita) 2013. október 2., 21:53 (CEST)Válasz

Kispados, ha bejelentkezel, máris láthatóvá válik azonnal a szerkesztésed. Ez van, nem tudunk elszakadni innen, bárhogy is próbálunk, lássuk be. Sok még a munka ami ránk vár. Gyurika vita 2013. október 2., 22:07 (CEST)Válasz

Véleményem szerint, ha inkább az lenne kigyűjtve, hogy mely előadások (vagy hogy mennyi) és miért nem a szócikk alanyának bemutatói, akkor visszaellenőrizhető, - annak analógiájára, ahogy az anonként szerkesztő írta a szócikkbe - reprodukálható lenne egyszeri lekérdezéssel is az eredmény... főleg, ha szükség esetén kiegészíthető a felsorolás. Az, hogy tisztázva legyen(ek) a további színész és/vagy színházban játszó Tóth Sándor(ok) ehhez is adhatna segítséget, de természetesen első sorban a szócikk címéről nyújthat megbízható iránymutatást - hiszen pl. e miatt, az egyértelműsítőn tett változtatás óta onnan nem érhető el ez a szócikk. (Off: Nem tudom, miből ered, hogy anonság miatt "pikkelnék", hiszen többször is megköszöntem a magam módján a munkáját (ha nem jól fogalmaztam ezt meg, ezennel megkövetem magam!), illetve türelmet kértem, mert sajnos csupán "lopott" időm van a Wikipédiára... Az viszont már probléma számomra, hogy itt kell megbeszélnünk - szétoffolva a vitalapot - ezeket (velem kapcsolatos problémákra ott a vitalapom). Ezen kívül többször, több helyen kérdeztem az egyértelműsítőre felvitt nevek kapcsán, amire választ nem kaptam, de megkérem, azt immár ne is itt tegye, ennek a kocsmafalon, vagy az egyért.vitán a helye. A megértését megköszönném... remélem megtehetem. On. Fauvirt vita 2013. október 3., 02:55 (CEST)Válasz

Más Tóth Sándorok szerepeinek kigyűjtése[szerkesztés]

  1. A táblázat alapján névazonosság 66 db személynévnél (17? db. ..., 1 db. táncos, 22? db balettáncos és 26? db. bariton), és 8 db szerepnévnél azonosítható. Lekérdezés: 2014. szept. 20.