Vita:São Tomé és Príncipe történelme

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pasztilla 15 évvel ezelőtt a(z) Történelmi rész témában

Történelmi rész[szerkesztés]

Egyelőre idehozom a São Tomé és Príncipe szócikkből kivágott történelmi részt, amíg nem kerülnek elő az állításokat igazoló források. Pasztilla 2009. április 29., 23:37 (CEST)Válasz

Kivágott történelmi részek

A szigeteket João de Santarém portugál utazó fedezte fel 1471. december 21-én. 1485-ben megalapították az első portugál települést.

A korai telepesek között ellentétek keletkeztek, és közülük többeket mint nem kívánatos elemet visszaküldtek Portugáliába, főleg zsidókat.

Az 1500-as évek közepén a szigetek portugál telepesei voltak Afrika legfontosabb cukorexportőrei.

A nyugati félteke cukortermelő gyarmatai felemelkedésével megkezdődött a szigetek hanyatlása. A sok rabszolga felügyelete nehézkes volt, Portugália pedig nem tudott annyit beruházni a sziget gazdaságába, ami eredményt hozott volna.

1908-ban São Tomé volt a világ legnagyobb kakaótermesztője és a kakaó később is az ország legfontosabb exportcikke maradt.

Az ültetvények rendszere lehetővé tette, hogy a gazdaságok irányítói büntetlenül erőszakoskodhassanak az afrikai munkásokkal. Bár 1876-ban Portugália hivatalosan betiltotta a rabszolgatartást, a gyakorlatban folytatódott a kényszermunka. A 20. század elején nemzetközi vitát váltott ki az angolai szerződéses munkások helyzete, akiket nagyon rossz körülmények között kényszerítettek munkára.

Príncipe 1995 áprilisában teljes belső önkormányzatot kapott a központi kormánytól.

2003. július 16-án Fernando Pereira puccsot hajtott végre. Másnap új választásokat írtak ki, azonban a szigeteken politikai bizonytalanság uralkodott.

2004 szeptemberében a miniszterelnök és további miniszterek megvesztegetési botrányba keveredtek.