Vita:Klasszicista építészet Magyarországon

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Voxfax 9 évvel ezelőtt a(z) Szagvélemény témában
Ez a szócikk témája miatt a(z) Magyar történelmi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Andrew69. (vita), értékelés dátuma: 2014. december 31.
Magyar történelmi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Ez a szócikk a 2011-es év „Az év szócikke” versenyének Egyéb művészetek, művelődéstörténet kategóriájában az év harmadik legjobb szócikke. A további kategóriákat, jelölteket és nyerteseket itt tekintheted meg.

Lenne még itt mit csinálni![szerkesztés]

Nagyon örülök, hogy ilyen nagyszabású cikkel gazdagodott a Wikipédia.
De ez ma még KONCEPCIÓJÁBAN messze áll attól, amit én egy kiemelt cikktől elvárnék. A más cikkekben szereplő művészek, épületek felsorolása önmagában kevés.
Ennek a cikknek ugyanis arra is választ kellene adnia, hogyan vált el a későbarokktól a klasszicista építészet illetve hogyan adta át a helyét a romantikus illetve a historizáló építészetnek. (Az "eklektika" egy pejoratív kifejezés és nem azonos a historizmussal - a historizmus amúgy sem egységes, a neogót/neoreneszánsz/neobarokk külön-külön és egyetlen épületen belül is jelentkezett .
A klasszicizmus ugyanis TAGADTA a barokkot.
A cikknek sokkal többet kellene szólnia a külföldi klasszicista építészettel való kapcsolatokról - hacsak nem hisszük azt, hogy a klasszicizmus is egy hungarikum.
Elég volt az eddig hiányzó Povolny Ferenc szócikk anyagát összegyűjtenem, hogy észleljem: fogalmi összevisszaság van a cikkben.
A mai kutatások eredményeit is fel kellene használni, mivel a még szó szerint is (tök feleslegesen!) idézett művészettörténészi szövegek is több évtizeddel korábbiak.
Lenne még itt mit csinálni. Jó munkát hozzá.----Linkoman vita 2014. december 10., 21:14 (CET)Válasz
Köszönöm a hozzászólást. Valóban lenne itt még mit csinálni. Remélem, lesz is, aki megcsinálja, én ugyanis a szócikk jelenlegi állapotával nagyrészt elégedett vagyok. Természetesen sok irányba lehetne még bővíteni, többek között az általad hiányolt szempontok is figyelmet kaphatnának. Ez azonban véleményem szerint már jócskán meghaladná a Wikipédiától elvárható, áttekinthető, használható terjedelmet; ráadásul ezeket kevéssé tárgyalja az általam elért és feldolgozott szakirodalom. Sajnos a Povolny-szócikkből a gondos tanulmányozás ellenére sem derül ki számomra, mit érthetsz fogalmi összevisszaság alatt; az eklektika kifejezést tudatosan nem használom (a miértről ld. a Historizáló építészet Magyarországon című szócikkem). A szócikkben három idézet szerepel, ebből kettő a stílus legnevesebb kutatóitól származik, az egyik magyarázó jellegű, a másik olyan szubjektív kijelentést tartalmaz, amit rajtuk kívül aligha van joga bárkinek megtenni. Mindkettőnek látom helyét a cikkben. A harmadik a Schauff-féle oszloprendről valóban a kisszínes-kategória. Ami a mai kutatásokat illeti, felhívom a figyelmet a szócikk végén szereplő bibliográfia tételeinek kiadási dátumaira. --KovacsDaniel vita 2014. december 10., 21:51 (CET)Válasz

Szagvélemény[szerkesztés]

"Kopácsy József érsek egri kollégája, Pyrker János tanácsára" -- kollégája?! Egri érsek volt, nem az esztergomi érsek kollégája. Ilyen pongyolaság megengedhetetlen. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.206.48.249 (vitalap | szerkesztései) 2015. január 13., 12:21

Tanulmányozd kissé az Idegen szavak szótárát. Nincs pejoratív értelme. Voxfax vita 2015. január 13., 21:22 (CET)Válasz