Povolny Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Povolny Ferenc, névváltozatok: Povolni, Powolni (Eger, 1777. április 22.Debrecen, 1847. december 30.) magyarországi építőmester.

Életpályája[szerkesztés]

Édesapja, Povolni János nikolsburgi születésű egri kőművesmester volt, aki főleg Esterházy Károlynak dolgozott. Édesanyja Pajer Margit.[1] Povolny Ferenc már Egerben született. 24 éves korától az egri kőműves céh és a bécsi Szent Anna Akadémia tagja volt. Az 1820-as évek elején költözött Debrecenbe, a helyi céhbe 1835-ben lépett be, majd két évvel később polgárjogot szerzett és a mai Széchenyi u. 19. szám alatt lakott.[2] Az általa kivitelezett épületek, valamint az általa tervezett művek közül több ismert. Több házat tervezett Debrecenben; terveket készített a nagyváradi és az aradi színházhoz, valamint a szatmárnémeti püspöki palotához.

Főbb művei[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Emlékezete[szerkesztés]

  • A nevét viseli Debrecenben a Povolny Ferenc Szakiskola.[2]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Keresztelési bejegyzése, Eger r.k.
  2. a b Névadónk Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben Povolny Ferenc Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola
  3. Papp József: A debreceni Sétakert Archiválva 2015. szeptember 24-i dátummal a Wayback Machine-ben Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXVIII., 191-206. old.
  4. Varázslatos vízi világ – az élet Debrecen felett Delhir.hu, 2013. július 21.
  5. de nem a végleges!
  6. Művészeti lexikon III. kötet 824 - 825. old.
  7. Farenson-Povolny ház műemlékem.hu
  8. Pétervására Szent Márton plébániatemplom Dr. Estók Bertalanné Olivia honlapja

További információk[szerkesztés]