Vita:Ezoterika

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Rakaca 5 évvel ezelőtt a(z) "Tudományosan nem cáfolhatóak" témában

"az egyéni megismerésre épít a személytelen, közösségi felismerésekkel szemben"

Meg a kanonizált kinyilatkoztatással szemben is. Ha cikk gazdája tartalmilag helytállónak látja a kiegészítést, szíveskedjen beletenni. Én nem fogom ezt tenni, se a kihagyást vitatni, mert a definícióból következően itt nincs helye az egzakt vitának, csak az elfogadom-nemfogadomnak.--Godson 2006. április 11., 12:47 (CEST)Válasz

Egy szabály: nincs olyan, hogy cikk gazdája. OsvátA. 2006. április 11., 12:51 (CEST)Válasz

Teremtője és gondozója van a cikkeknek? Mer ha az sincs, akkor mi a ménkűt csinálunk mi itt egész nap? Az userlapokra kiaggatott trófeákról meg a "kénköves, sötét bugyorról" (nyenyec) nem is szólva?--Godson 2006. április 11., 13:00 (CEST)Válasz


Hipnózis[szerkesztés]

A hipnózist kiszedtem a listából. Ha valakinek averziója van ezzel kapcsolatban, kérem, bizonyítsa, hogy helye van ebben a felsorolásban. Azért nem én akarom kezdeni a bizonyítást, mert úgy gondolom, hogy egy valamilyen halmazba kategorizálás kritériumai sokkal kézzelfoghatóbbak, egyszerűbbek, mint annak igazolása, hogy valamely létező nem eleme az illető halmaznak. Aztán ha lesz ilyen érv, szívesen vitába szállok vele, érvekkel, forrásokkal -- de levegőbe lövöldözni nem akarok. Elvégre az is elképzelhető, hogy komolyabb reflexió nélkül, intuitíve soroltatott ide ez a tudományág. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Feanor (vitalap | szerkesztései)

Talán a regressziós hipnózisra gondolt, aki betette? --Tgr 2006. október 19., 21:53 (CEST)Válasz

Nem tudom, de a regressziós hipnózis ezoterikus vonása is jelentősen túl van lihegve a köztudatban. Az életkor-regresszió, vagyis az, hogy életének egy korábbi eseményét szubjektíve ismét átéli a kliens, a hipnoterápia eszköztárának mondhatni alapkelléke. Amikor a nőnemű kliens pl. arról számol be hipnózisban, hogy "a XIV. században vagyok rablólovag", az sem azt jelenti, hogy visszatért egy előző életébe. Lehet így is interpretálni, világnézet kérdése, ki mit gondol. De egy teljesen materialista terapeuta is tudja kezelni ezt a helyzetet: ugyanúgy folytatja a terápiát, mint bármikor; a beszámolót úgy kezeli, mint bármely más beszámolót: a kliens tudattalan világának szimbolikus megjelenéseként. Amelynek nem az "objektív" valósága a kérdés, hanem -- a terápia effektusának szempontjából -- az a szubjektív igazság, hogy ez a kép is a kliens belső világának terméke. Semmi köze ennek holmi titokban elsuttogott kinyilatkoztatásokhoz vagy beavatási rítusokhoz. Egyszerűen pszichológia. Feanor 2006. október 19., 22:01 (CEST)Válasz

alkímia[szerkesztés]

Az alkímia nem teljesen helyénvaló a listában. Alapvetően természettudományos gondolkodásúak voltak, csak épp rossz modellt használtak. Használták az anyag és energiamegmaradást bizonyos formában, és kísérletek által jutottak mindig előrébb. Szvsz nincs helye a listában.

_(Hogyhogy "alapvetően természettudományos gondolkodásúak voltak" ?? Az alkímia....megértéséhez ennél jóval többre van szükség.)_

szabadkőművesség[szerkesztés]

Ugyan a szabadkőművesség kapcsolódik a valláshoz, de több vallás nem mond ellent a természettudományoknak. Pl a keresztény vallás is belső ellentmondásoktól mentes, önmaga "axiómáit" felhasználva írja le a vallást. A szabadkőművesek épphogy nem ezoterikusak voltak, hanem természettudományos megfontoltságúak.

A jóga fizikai és "lelki" énünket frissíti. Aki a jógát gyakorolja, nem kell, hogy ismerje vagy elfogadja a többi keleti kultúrát és vallást (amik viszont nem illeszthetők be a természettudományos gondolkodásmódba). Lelki felfrissülés alatt arra kell gondolni, hogy csökkenti a stresszt, vagyis a tartós idegességet (kit ne nyugtatna meg egy nagy teremben a lassú mozdulatok kellemes zene hatására?). Egyes orvosok is javasolják gerincbántalmakra.

"Tudományosan nem cáfolhatóak"[szerkesztés]

Követői elfogadják, hogy a tanok tudományosan nem bizonyíthatóak (bár nem is igazán cáfolhatóak, hiszen a tudomány által nem létező fogalmakkal operálnak), de nem is igénylik ezt; az ezotéria természetéből adódóan az egyénhez kötődik, az egyéni megismerésre épít a személytelen, közösségi felismerésekkel szemben.

Ezt kivettem, mivel nincs forrás, ráadásul butaságnak hangzik.

A legtöbb ezoterikus terület olyan kijelentéseket tesz, amik a megfigyelhető világra vonatkoznak, így tudományos eszközökkel vizsgálhatóak. Pl.:

  • egy gyógymód hatásosabb-e, mint a placebo
  • horoszkóp alapján a véletlennél jobb valószínűséggel jelezhetőek előre események stb.

-- nyenyec  2007. március 21., 04:09 (CET)Válasz

_Már bocsánat, de az miért volna ezotéria, hogy "egy gyógymód hatásosabb-e, mint a placebo"_? Rakaca üzenőlapja  2018. augusztus 30., 01:31 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)Válasz

Ez azért jókora félreértés, hogy valakik azt hiszik, hogy ez erre való: "...horoszkóp alapján a véletlennél jobb valószínűséggel jelezhetőek előre események..." !

Pov vitalapra vágva[szerkesztés]

"Az ezoterikáról, teozófiáról, okkultizmusról - vagy akár csak a vallásról - hitelesen nyilatkozni csaknem lehetetlen. A hit olyasmiben, amit nem láthatunk, vagy ha látunk is, nem értünk, az emberiséggel egyidős - mint ahogyan a vágy is, hogy megérthessük és leírhassuk világunk működését. Az ezoterikus irányzatok rossz híre leginkább annak köszönhető, hogy némely követőjük vak hittől fűtve próbált mindent bebizonyítani, sokszor tévesen - vagy csak egyszerűen csaló volt. Annyit viszont mindenképpen el kell fogadnunk, hogy világunk még megannyi titkot rejteget - és sosem tudhatjuk, hogy egy ma még természetfelettinek titulált jelenség nem lesz-e valamikor az elfogadott tudomány része (mint ahogyan levegőnél nehezebb tárgyak nem repülhetnek és az ember sem jut el soha a holdra)."

"Úgy helyes, ha pro és kontra érvek is teret kapnak."

Tisztelt ismeretlen szerző! Igazad van teret kapnak a vélemények is, viszont nem a szócikkben hanem kizárólag a vitalapon! Ebből következően véleményedet megtalálhatod itt a vitalapon.(mert átmásoltam ide szépen) – Neo vita 2008. június 11., 16:15 (CEST)Válasz

Hátrateszem[szerkesztés]

...A szöveg forrástalan példáját ás további megjegyzéseit melynek forrása kideríthetelen: "Egyszerű példával szemléltetve: „a varázsinga a földsugárzást méri, de csak bizonyos kiválasztott emberek kezében.” Ez több jelentős pontban különbözik az Eötvös Lóránd-féle torziós ingától, mely szintén a föld egyfajta "sugárzását" méri. Az Eötvös-inga esetében:

  • pontosan definiált az, hogy mit mér: a gravitációt méri;
  • pontosan leírt szerkezete van, ha bárki eszerint elkészíti, az működni fog;
  • működés az ismert természeti jelenségeken alapul, és ez bárki számára érthető, aki kellő intellektuális erőfeszítést végez;
  • bárki kezében működőképes.

Ezzel szemben az ezotérikus "varázsingával" mért eredmények nem bárki által megismételhetők, és az eredmények értékelése sem bárki által egyformán elvégezhető, hiszen még csak az sem világos, hogy ez voltaképpen mit "mér".

"Az ezoterika tulajdonképpen válaszok keresése. Miért van az ember? Miért van a világ? A tudomány valóban sokat megfejtett már abból, hogy hogyan lett mindaz, amit láthatunk - ám de itt a fő kérdés a miért. Ahogy a racionális emberek mondanák: kauzalitás. Ok és okozat. Mindennek van miértje." (Forrás?)

"Fontos megjegyezni, hogy sok tudományos elmélet van, amely az ezotériához hasonlóan (ma még) elégtelen vagy rosszul definiált fogalmakkal operál, de ezeket nem soroljuk az ezotéria témakörébe. (Ilyenek például a pszichoanalízis és a mémelmélet.)"

Manapság sokak számára úgy tűnhet, mintha ez egy megfoghatatlan tudomány-csoport lenne és mintha nem lenne igazán használható semmi gyakorlati dologra, hiszen úgy tűnhet és sokan (tévesen) úgy is gondolják, hogy csak bizonyos beavatottak képesek egyáltalán érzékeikkel felfogni az e. tudását. Ám ez a gondolatmenet nem egészen helytálló, mert az e-nak nagyszerű gyakorlati felhasználási lehetőségei is vannak, és ezek mostanság szélesebb körben elérhetők, mint eddig bármikor. Éppen ez az egyik célkitűzése a Vízöntő-kor-nak, amelybe néhány éve beléptünk. Kicsit másként megfogalmazva: a korábbi korszakok állapotaihoz képest jelentős változás az, hogy ma már nem véletlenül lepleződik le a róla szóló ismeret azok számára, akik szeretnék azt használni. (Ámbár megjegyzésként hozzáfűzendő, hogy régen sem volt ez annyira "véletlen".) Régebben is, ma is az emberi társadalmak életének megjavítására, életminőségének és spirituális szintjének felemelésére szolgál. De míg eddig csupán némelyeknek adatott meg a használata - és így ezek egy része vissza is élt vele; addig ma egyre szélesebb emberi kör, az úgynevezett csillaggyermekek vezetésével valóban az emberi faj orientációs döntéséhez és dimenzióváltásához fogjuk a jövőben felhasználni. Ennek egyenes következménye természetesen emberi társadalmunknak egy magasabb szintre való helyeződése úgy gondolkodásában, mint gazdasági és társadalmi szervezettségében, valamint életminőségében egyaránt. Ezek látszólag titkok, ám ezek birtoklása már nem korlátozódnak kiváltságosok körébe, bárki tudhat róla, akit érdekel, és helyesen kívánja felhasználni. Ez utóbbin múlik (valójában múlt régebben is) e tanok működésének hatása. Ezek a titkok többek között a következők:

  • a magyarság szerepe jövőnkben
  • jövőnk gazdasági szerkezete
  • jövőnk társadalmi szerkezete
  • orientációs döntésünk
  • a Ghizai piramisok szerepe
  • a templomok és kegyhelyek szerepe
  • idegenek szerepe a kifejlődésünkben és célja velünk
  • spirituális dimenzionális szerkezetünk és jelentősége
  • Testvérnapunk és testvérbolygónk szerepe az életünkben
  • dimenzióváltás előtt állunk
  • biotikai morfológia változásai (nem a testünk vagyunk)
  • mi vár ránk?
  • mit tehetünk mi?
  • ezoterikus gazdaságszervezés (paradicsomi gazdaságépítés)

Kata vita 2009. március 12., 09:20 (CET) És: vita 2018. augusztus 30., 19:58 (CET) Rakaca üzenőlapja  2018. augusztus 30., 21:58 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)Válasz