Vita:Colin Farrell

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Filmekkel kapcsolatos szócikkek (bővítendő besorolás)
Életrajzi szócikkek (besorolatlan)

Problémás szakasz (Érdekességek - a Colin Farrell által játszott archetípus)[szerkesztés]

Ezt a szakaszt inkább áthoznám ide a szócikkből: egyrészt önálló kutatás (források nélkül), másrészt sok helyen belemagyarázásnak tűnik (pl. a szarvas-motívum nem csupán a csodaszarvasra utalhat, más kultúrákban is fontos szerepe van ennek az állatnak). Egyébként a belső hivatkozások is hibásan vannak linkelve. – HG vita 2019. február 3., 15:52 (CET)Válasz

---

Colin Farrell filmjeiben többször magyar archetípust játszik. A 2013-as Bosszútól fűtve c. filmben hangzik el először Colin (Viktor) szájából - Noomi Rapace kérdésére válaszolva -, hogy "Magyar vagyok.". A fülke (2002) c. filmben módszeresen kínozták, de életben hagyták. A 2014-es Téli mese c. film végén a halott Colin (Peter) a magyarság mitologikus állatán, egy fehér lovon belovagol az Orion (más néven Szarvas vagy Lófej) csillagképbe - a magyar ősvallás, mitológia szerint a halott ember áldozati ló lelkén lovagolva jut fel a felső világba.[1] A Csábítás (2017) c. filmben Nicole Kidman (a Tágra zárt szemek és a Más világ filmek sztárja) módszeresen elbánik Colinnal (Johnnal) - a filmben megjelenő csonkolás erős párhuzam hazánk megcsonkítására a trianoni békediktátum által. Az Egy szent szarvas meggyilkolása (2017) c. film középpontjában szintén a szarvas motívum áll - utalás a csodaszarvasra.