Vita:Balkán-háború

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt CommonsTicker 15 évvel ezelőtt a(z) Képfigyelmeztetés témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Hadtudományi szócikkek (jól használható besorolás)
Török témájú szócikkek (jól használható besorolás)

másolás[szerkesztés]

Idemásolva a Balkáni háború vitalapjáról:

Miután alaposan körbenéztem a magyar nyelvű szakirodalomban:
  • A korabeli és a mai köznyelv mindkét háborút balkáni háború-ként ismerte/ismeri, így hát a Balkáni háború megmaradhat egyértelműsítőnek.
  • A Balkáni háború (1912–1913) és a rá mutató hivatkozások átmozgatandóak Balkán-háborúra. A század eleji konfliktust egyértelműen e név alatt hivatkozza a szakirodalom.
  • Bár a köznyelvben részint balkáni háborúként él, a 90-es évekbelinek délszláv háború a szaktudományos jelölése, szóval jó néven szerepel.
Pasztilla 2006. december 25., 10:15 (CET)Válasz

Források[szerkesztés]

  • Magyar nagylexikon Balkán-háború és Délszláv háború szócikkei
  • Barbara Jelavich: A Balkán története. I–II. Budapest: Osiris; 2000. 1996. ISBN 963-379-120-0
  • Réti György: Albánia sorsfordulói. Budapest: Aula. 2000. ISBN 963-9345-00-8

I. és II.[szerkesztés]

Szépen kerekedik a cikk, de szerintem praktikus lenne kettébontani I. és II. Balkán-háború névre, mert hosszú lesz. (A két világháborút is külön tárgyaljuk - persze, az nagyobb téma, de szereplőszám és komplikációk tekintetében a Balkán se sokkal rosszabb).--Mathae قل 2006. december 26., 19:04 (CET)Válasz

Igen, az lesz a vége, hogy lesz külön I. és II. Balkán-háború szócikk, ez pedig egy összefoglaló valami lesz, csak előbb megírom itt, hogy egyben legyen minden, amit össze tudok kaparni, aztán jöhet a favágómunka, a kettévágás:-) Pasztilla 2006. december 26., 19:28 (CET)Válasz

Oké, jó munkát! (Ha tudok és kell, majd segítek.)--Mathae قل 2006. december 26., 20:47 (CET)Válasz

Elkezdtem a széttagolást, az Első Balkán-háborút majd holnap. Abban tudsz szerintem segíteni, van-e valami egyszerűbb navigációs sablon ilyen esetekre, mint az enwikiben a dablink sablon, amit a fő szócikk tetejére vághatnék be. Vagy csak simán írjak be valami olyasmit, hogy lásd az egyes háborúkat részletesen is itt és itt? A Második Balkán-háború tetejébe beraktam a {{fő}} sablont, nem tudom, jól tettem-e. Pasztilla 2006. december 26., 22:50 (CET)Válasz

Képfigyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commonson. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből, ellenőrizd a commonsos lapját, hátha időközben visszavonták a törlési jelölést, vagy eleve tévedés volt. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal. Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker vita 2008. május 7., 16:34 (CEST)Válasz

Balkán kérdés[szerkesztés]

Már a balkáni háborúk óta a világfigyelem középpontjában álló megoldatlan probléma, mivel miután a három nagyhatalom is befolyást akart területén szerezni, és Jugoszlávia létrehozása mint látjuk nem hozott tartós megoldást, a Balkán újra puskaporos hordóvá vált a világ számára, melyre újbólag nem talál a világ megoldást. Személyes véleményem, hogy egyfajta megoldás létezhetne, amely minden érdekeltet kielégíthetne. Ez pedig konkrétan Macedónia kérdése, melynek létjogosultságát ugyanúgy mint számos környező ország , még maguk a görögök sem ismerik el, mivel a történelem során területém váltakozva uralkodtak szomszédos államok, és sem etnikailag, sem történetileg nincs köze Nagy Sándor Makedón birodalmához, ami a görögök önérzetét is bizonyos mértékig sérti. Véleményem szerint Macedónia pusztán egy kakukktojás a Balkán közepén, mely híján megoldást jelenthetne mind az albán-szerb problémára, valamint stabilizálólag hathatna egyéb környező (szerb-magyar) stb. feszültség rendezésére. Egy olyan megoldás, amely nem csak a környező államok, de egész Európára, s talán a világra is befolyással hatna.