Vita:Angyalföld

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 2001:4C4C:20A1:C400:0:0:0:1000 2 évvel ezelőtt a(z) Vandálnak minősített javítások témában
A főbb közterületek felsorolásánál levő, hosszú bemásolt szöveget idemásolom - nem ebbe a cikkbe való, inkább egy új Váci út cikk anyaga lehetne.
"A Váci út története

A Váci út XIII. kerületi szakasza a Nyugati Pályaudvar mellett indul, majd leválik róla a Lehel út. Itt régebben apró gépgyárak alakultak, majd munkás házak. A Nyugati oldalán a Westend helyén a VOLÁN I. Vállalat telephelye volt, mely mélyen a sínek közé vezetett. A Duna felőli oldalon a Kádár utca, Katona József utca között az UNIO Malom, Haggenmacher második malma, majd a Radnóti és Balzac utca között Kogler Gépgyára állt. Felette Dalgó Gépgyára, mögötte festékgyár a Csanády utca déli sarkán. Ez az épület még mna is áll. A Csanádi utca északi sarkán állt a Brogle Gépgyár, majd helyére a Bácskai Sörkert épült a felszabadulás után, ma helyén modern biztosítási székház áll. A Piaccal szemben a Medicor műhelyei (Röntgen, Alig utca), majd az öreg házak mellett a Hazafias Népfront emelendő ki (Váci út 50). Jelenleg az Angyalföldi Helytzörténeti Múzeum található benne. A Gogol utca sarkán a Kávés Katica eszpresszó, vele szemben öreg gyárépület, a Nicholson Vasöntőde és Gépgyár. Mögötte a Dévai és Lőportár utca között a Grosszmann féle gazdasági Gépgyár állt. Helyükön most interaktív játszóház és benzinkút üzemel. A Bessenyei utca sarkán álló panel épület ma már öregnek számít. A Tisza utca sarkán régen kocsma állt, utána az Elektromos Művek épülete. A század elején Aszfaltgyár működött itt. Vele szemben a már említett Grosszmann gyár ipartelepe, majd a Bolyai Szakközépiskola, utána munkásszálló, majd a Vízművek modern toronyépülete emelkedik a korábbi Vízműtelep helyén.

A Dráva utca túloldalán a század elején Linzer féle Szeszgyár és mögötte a Népmozgó, melyeket elbontottak és az Elektromos Művek melléktelepei lettek, majd újabb OTP lakások épültek. A Révész utca sarkán Fehér Miklós Mezőgazdasági Gépgyára, jelenleg autókereskedés áll. Velük szemben a Volga Szálló helyén régen Aszfaltgyár-telepek, majd észak felé egy zeneiskola, Húsbolt, POSTA állt. A Volga Szálló mai neve IBISZ. Utána a Schlick féle vagon és gépgyár épületegyüttese a Klapka és Apály utca között, később helyén az AFIT Gépjárműjavító hatalmas telepe állt. Manapság bontják. A régi Tünde utca, manapság Dunyov István utca sarkán a Felvonógyár épülete állt, jelenleg bútoráruház. Utána a Duna oldalán a munkásoknak helyet biztosító Tizenháromház, majd a lebontott Freiberger és a megmaradt Hétház apró munkáslakásokkal. A század elején sok ágyrajáró, fiatal, egyedülálló munkás lakott itt. Jelenleg a kislakásokat átépítették nagyobb lakásokká. Vele szemben Angyalföld második általános iskolája, régebben Közgazdasági Váci út 57) és normál általános iskola (Váci út 61). E területen végződött az Erdőtelkek terület. (lásd Angyalföld) Utána a Pártház, benne hátul a József Attila Színház. A buszpályaudvar helyén a Hétház mellett az Ártbóc utca és a hídfeljáró között a 80-as évek végéig az Árnheim Trezorgyár államosított ipartelepe, mögötte a Szikra Lapnyomda első épülete, melyben jelenleg a Sconto Bútoráruház üzemel.

Az Árpád híd után a Dunai oldalon részben a hídfeljáró helyén állt régen a Zarzetzky Gyufagyár, mögötte téglavető üzemek, illetve a Duna partján fatelepek, majd a főúton apró munkáslakások. Később e területen templom, majd helyén 3 új panel tömbház (dán házak), majd a magas piros tömbház és a kék tömbház épült a Dagály utcáig. Velük szemben a Róbert Károly krt sarkán előbb ipartelepek találhatók a Walzer harangöntőde államosított területén (Wolf hegesztőség, Bondor József címfestő, optikus mesterek), majd a Nyudíjfolyósító magas épülete e területet teljesen elfoglalta, kiegészülve az OEP újabb épületével és a Rendőrség Palotájával. Mellette az Acélöntő és Csőgyár a Gömb és Frangepán utca között, mely a Höcker testvérek Vasöntődéjéből alakult át. Tovább észak felé haladva Angyalföld legrégebbi általános iskolája (Váci út 87-89)(jelenleg középiskola és gimnázium), vele szemben korábban Önkiszolgáló étterem (Neylon), kerthelyiség, Dagály sarok kocsma, háztartási bolt, dohánybolt, lakóház, szabóság és régi gépgyár (Láng és Lovas gépolajgyár) maradványai, továbbá húsbolt és a Turbina utca sarkon a Hazám mozi állt. A lakóházban született Berda József költő. Jelenleg ezek helyén egy modern irodaház áll. A Csőgyár oldalán az iskola után korábban a Tokaji Konyakgyár, az Epp és Fekete üzemek, majd helyükön MÉH telep, északra pedig a Fáy utca sarkon a Velinszky cukrászda állt. Jelenleg egy modern üzletház és egy modern templom áll helyükön. A Duna oldalán a Láng Gépgyár épületegyüttese áll a Vizafogó utcáig, mely a Láng László Gépgyára, Eisele József Kazángyára és a Zangerhauser Művekből egyesült 1911-ben, majd 1927-ben államosították. Gőzturbinákat, Diesel motorokat, élelmiszeripari gépeket gyártottak. Itt dolgozott Kádár János is. Szemben a Váci út 95-97 alatt az 1895-ben alapított Léve Gusztáv féle Acélárugyár, mely később Magyar Acélárugyár lett. Végül a Forgách utcától a Rozsnyai utcáig a Váci út 99 alatt a Hőpalack Orion, később Budapesti Ampullagyár állt. Végül a patak előtt a Katona József Szakiskola áll. A Rákos patak mellett egy korábbi fogadóból kialakitott bérház áll. Mögötte állt az Ördögmalom a Lomb utca sarkán melyet a 70-es évek elején bontottak el.

A Rákos pataktól északra a Duna oldalán volt található a Brunner testvérek lágyvas öntődéje, majd a Csavaripari Vállalat, mely magába olvasztotta a háború előtti Brevillier és az Urbán féle csavargyárakat, továbbá a Hirmann és kaszab Csavarüzemeket. A Csavargyár helyén jelenleg üzletkomplexum található. Szemben az Elzett Zár és Lakatgyár. Az Elzett lakatgyár Lakatos Zoltán nevének németes kezdőbetűiből alakult a század első évtizedeiben.(eL-Zet) A Csavargyár mellett munkáslakások hatalmas bérházakban, majd a Fertőtlenítő Intézet hatalmas épülete. A Fővárosi Fertőtlenítő Intézettel szemben a VBKM Akkumulátorgyár fehér épülete állt, melyet nemrég bontottak le. Mellette állt észak felé a Rico Kötszerművek, jelenleg helyén áll a Danubius Rádió épülete.

Szemben a Meder utcától az Újpesti Vasúti hídig a Ganz Danubius Magyar Hajó- és Darugyár hosszú telepegyüttese állt. E nagy gyárkomplexumot szétdarabolták, jelenleg helyén a Duna Plaza, banképület és beépítetlen szabad gyártelepek találhatók. A Babér utcától észak felé előbb a Madarász Kórház épülete, majd század eleji bérházak együttese található, utána régi kis házak helyett épült panelépületek sorakoznak. E résztől kelet felé volt a híres Tripolisz a Göncöl utcáig. Felfelé tovább észak felé a Kaszarek Ferenc féle Kazánggyár, illetve a korábbi Philips, később Orion Adócsőgyár. Helyükön a panelházak sorakoznak. A Szobor utca felett a Szoborgyár telepe, majd a Habselyem Kötöttárugyár maradék épületei találhatók. E gyárak szintén nincsenek már meg. Itt állt a híres Cikóriagyár, melynek kertje a Palotai útig húzódott a felsőbikarétbe és itt termelték a hozzá szükséges anyagokat. A Szekszárdi úttól észak felé a Bánki Donát Müszaki iskola, majd az ipari vágány felüljárója következik. A felüljárótól észak felé volt található az Észak Pesti Kenyérgyár, a régi Vámépület és a Kender Juta gyár. E két gyártelep helyén alakították ki a TESCO komplexumát. Végül a vasúti híd előtt az Újpesti Remiz épülete a Beszkárt korszakból található meg, jelenleg élelmiszerbolt található benne. A híd előtt pedig a korábbi lóvasút, majd a BURV illetve egyéb villamosok végállomás épülete. Jelenleg felújított állapotban található. A Váci útról eltűnt a 3-as villamos, mely a Visegrádi-Kádár utcától a Váci úton végig az Újpesti Megyeri Csárdáig járt. Eltűnt az 55-ös villamos is, mely a Nyugatitól jött végig és az Árpád úton elfordult Rákospalotára. Továbbá a Híd előtt fordult a 15-ös villamos, mely a Dráva utcán a Pozsonyi útra, majd a Jászai Mari térre ment. És még említhetjük a 33-as villamost, mely a Nyugatitól az Árpád hídra fordult el. És a két öreg busz, a 43-as, mely a 3-as villamost követte, és a 84-es, mely az Újpest Rákospalota Pályaudvar felől az Árpád út, Váci út, Árpád híd, Óbuda, Mártírok útja (Margit krt) Moszkva tér vonalon haladt. Most ezek helyett megjött a Metro. Sajnos Újpesten megállt a Metró építése, pedig nem ártana tovább vezetni, akár majd valamikor felszínen pl. Káposztásmegyerre vagy Rákospalotára. (Forrás: Adametz Gyula: Angyalföld 1947, Budapest térképe 1896.)" A stílusa amúgyis útikönyv-szerű.--Linkoman 2006. november 22., 12:48 (CET)Válasz

Jól megkurtítottad! Ha ez egy könyvből van bemásolva, akkor jogsértő is. --Bináris 2006. november 22., 12:51 (CET)Válasz
A szöveg láthatóan nem lexikon céljára készült. Számos adata nem is Angyalföldre, hanem a XIII. kerület egyéb részeire vonatkozik (az előbb töröltem azt az idétlenséget, hogy a Pozsonyi út Angyalföld fontos közterületeinek egyike. Az az idő már elmúlt, amikor nagyvonalúan Angyalföldként emlegették az Újlipótvárost is.) Van ezen mit dolgozni még.--Linkoman 2006. november 22., 12:58 (CET)Válasz

VÁLASZ: Higgyétek el, jó szándékkal írtam e cikket, a XIII, kerület történelmének megmaradása céljából, hiszen annyira kevés adat található e területről. Ami múzemokban található, az kevés, térkép elnagyolja e területet 1910-ig. Ha valakit megbántottam , elnézést kérek, különben ha akarjátok, az egész cikket töröljétek. Amit tudok, a mai fiatalság és középkorúak semmit nem tudnak már kerületünk múltjáról. Különben is, mostanában úgy tűnik, mintha az elmúlt 40 év mindenkinek csak nyomort hozott volna, és mindenki elnyomott volt, nem tanulhatott, nem juthatott lakáshoz stb. Most ilyen időket élünk. A jogsértésről: leírtam Adametz könmyvét forrásnak, tegyétek idézőjelbe, ha kell jogilag alakítsátok át. A többit egyéb apró cikkek, utalások, térképek alapján történt. - Z vagyok, egy kezdő lelkes Angyalföldi lokálpatriota . Bocs.

Kedves Előttem Szóló, láthatod, senki nem tette fel a szöveget szerzői jog valószínű megsértése miatti törlési szavazásra. Én is kedvelem Angyalföldet, de az engem a Wikipédiában láthatóan nem kedvelők miatt csak annyit árulok el: volt szerepem a kerület vezetésében a rendszerváltást közvetlenül követő években.
A gond azzal van, hogy a szöveg nem ennek a lexikonnak az igényei szerint készült, tehát érdemes átdolgozni (láthatóan, ez a munka folyik).
A lexikonszerű feldolgozás azt követeli meg, hogy a szócikk címének leginkább megfelelő címeket adjunk. Ez elvileg bármi lehet, akár Angyalföld ipara 1989 előtt. Ajánlom, olvasgasd a Budapestről szóló többi szócikket is, talán segít annak felismerésében, mire gondolok itt.

Köszönöm a segítséget. A cím tetszik, - Angyalföld ipara 1989 előtt- ha lehet, tovább keresgélek a gyárak történetéről és ezekkel kiegészítve jelentkezek újra. Z.

Fenyő, Lipótváros[szerkesztés]

A Lipótváros (pontosabban Újlipótváros) még nem Angyalföld. Csak úton van afelé. OsvátA Palackposta 2008. január 3., 18:19 (CET)Válasz

Ezt most nem biztos, hogy értem. Fenyő Miki 2004-ben Angyalföld díszpolgára lett, ezért gondolom ott született. – Totya 2008. január 3., 18:23 (CET)Válasz

Ha a Szt. István Park Angyalföld, akkor neked van igazad. De a legvalószínűbb mégiscsak a Kútvölgyi. OsvátA Palackposta 2008. január 3., 18:25 (CET)Válasz

Kedves Totya, Angyalföld nem azonos Budapest XIII. kerületével, annál szűkebb fogalom. (A köznyelv azért hívja az egész kerületet "Angyalföldnek", mert a Nagy-budapestről szóló törvény 1949-ben az egyes kerületek sorszáma mellett feltüntette a kerület "nevét", amely ebben az esetben az egyik városrész nevének az egész kerületre való kiterjesztését jelentett. A rendszerváltás óta egyértelmű, hogy pl. Fenyő Miklós az Új-Lipótvárosban születetett.
Tehát a róla szóló bejegyzésnek nem ezen a lapon kellene lennie.Üdv.--Linkoman vita 2008. január 3., 18:31 (CET)Válasz

OK, hiszek nektek, de akkor a Fenyő Miklós szócikkben is át kéne írni, hogy a XIII. kerület díszpolgára lett, nem Angyalföldé. – Totya 2008. január 3., 18:41 (CET)Válasz

Ami ennél lexikonilag fontosabb:
filmzene: Mihály András, Vargha Balázs: Angyalok földje (filmrendező: Révész György). OsvátA Palackposta 2008. január 3., 18:59 (CET)Válasz

Segítség[szerkesztés]

Kedves Z!

A T-Com tudakozójánál dolgoztam és egyszer kaptam egy olyan kérdést, ami egy régi angyalföldi gyárra vonatkozott. Akkor felhívtam az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményt, és kedvesek voltak, próbáltak segíteni. Talán őket meg lehetne keresni. Úgy látom, hogy Juhász Katalin sok mindent írt a kerületünkről. Én is itt lakom, de sokat nem tudok róla, pedig én is nagyon szívesen beleásnám magam ebbe a munkába. [1]Krisztavita 2008. április 25., 21:15 (CEST)Válasz

Hol van Angyalföld?[szerkesztés]

Meglehetősen ellentmondásosnak tűnik a cikk ebből a szempontból. Egyrészt közli azt a sommás megállapítást, hogy a kerület északi része, majd jobb oldalon ott virít a saját szócikke szerint újlipótvárosi templom, a térképen pedig a kerület déli csücskében van a pötty. Hogy van ez? – Tkarcsi vita 2010. július 23., 17:34 (CEST)Válasz

A Lehel téri templommal szerintem nincs gond, mert a Lehet tér az már Angyalföld, de a pöttyöt tényleg feljebb kell tenni. Crufjsa vita 2010. július 23., 17:40 (CEST)Válasz

OK. Akkor viszont a templom szócikkét kéne átnevezni. – Tkarcsi vita 2010. július 23., 18:28 (CEST)Válasz

Azért Lőportárdűlő és Angyalföld meghatározása között is érzékelek némi ellentmondást. – Tkarcsi vita 2010. július 23., 18:46 (CEST)Válasz

Mit látsz ellentmondásosnak? A Lőportárdűlő ma Angyalföld része. Sajnos több, nem teljesen kompatibilis körülírást is találtam Lőportárdűlőre, ezek közül az egyik szerepel a XIII. kerület cikkben, egy másik a Lőportárdűlő cikkben.Kmiki87 vita 2010. augusztus 12., 15:33 (CEST)Válasz
Angyalföld a határai között van. Ez a cikkből világosan kiderül. A városrészek hivatalos határait pedig a Fővárosi Önkormányzat állapítja meg, rendeletben.
Tény, hogy a mai Angyalföld városrész területe nem teljesen azonos az egykori Angyalföld városrész történetével.
A budapesti utcajegyzékben, ami számos Budapest-cikkünk forrása, utána lehet ennek nézni. (Most nincs a kezem ügyében.)--Linkoman vita 2010. augusztus 12., 16:53 (CEST)Válasz

OK, bocs, csak számomra úgy tűnt, mintha Lőportárdűlő is ugyanúgy városrész lenne, mint Angyalföld. De van rá utalás, hogy ez nem pontosan így van. Bár lehet, hogy még egyértelműbbé is lehetne ezt tenni mondjuk a Lőportárdűlő szócikkben. – Tkarcsi vita 2010. augusztus 12., 22:54 (CEST)Válasz

Tettem rá egy kísérletet.--Linkoman vita 2010. augusztus 13., 11:43 (CEST)Válasz

Köszi. És bocs, tényleg rájöhettem volna az eddigiekből is. – Tkarcsi vita 2010. augusztus 13., 17:14 (CEST)Válasz

Vandálnak minősített javítások[szerkesztés]

Kedves @Linkoman:! Kérlek indokold meg, hogy miért vontad vissza a szerkesztéseimet, mint VANDÁL szerkesztéseket. Mik voltak ezekben a vandalizmusok szerinted?

1. A jelenlegi pötty a térképen Újlipótvároson található, nem pedig Angyalföld városrészen.

2. 5 városrésze van a kerületnek, ebből a legnagyobb Angyalföld. Ez talán nem igaz?

3. Angyalföldként illetik néha az egész kerületet. (Bár jogos lenne forráskérőt tenni rá, a neten számos szervezet található, amely kerületi szervezetként az egész kerületet képviseli, cikkek amik az egész kerületre hivatkoznak így Pl.:

Köszönöm, 2001:4C4C:20A1:C400:0:0:0:1000 (vita) 2021. november 11., 13:35 (CET)Válasz

@2001:4C4C:20A1:C400:0:0:0:1000: -- Szia!

Sajánlom, valóban indokolatlan túlzás volt vandálnak minősítenem a forrás megadása nélküli javításaidat az infoboxban. Nem akartam senkit megbántani ezzel. Bocs! Visszaállítottam.

Amúgy érdemes lenne bejelentkezned, mert különben mások nem tudják hová címezzék a neked adandó válaszokat.

Jó szerkesztést!--Linkoman vita 2021. november 11., 13:59 (CET)Válasz

Köszönöm! Igazából én azt hittem Angyalföld hivatalosan is neve a kerületnek, nem csak a városrészé, számomra is új volt, hogy nem az. 2001:4C4C:20A1:C400:0:0:0:1000 (vita) 2021. november 12., 13:10 (CET)Válasz