Virter Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Virter Ferenc
Született1875. február 19.[1]
Hódság
Elhunyt1924. március 6. (49 évesen)[1]
Budapest
ÁlneveFrançois de Rive
Állampolgárságamagyar
FoglalkozásaUránia Filmszínház igazgatója, író, újságíró
Tisztségeszínigazgató (1901–1902, Uránia Nemzeti Filmszínház)
SablonWikidataSegítség

Virter Ferenc (Hódság, 1875. február 19.Budapest, 1924. március 6.) magyar író, újságíró és szerkesztő, az Uránia Színház igazgatója.

Pályafutása[szerkesztés]

Középiskoláit Temesvárt és Budapesten végezte; azután az egyetem jogi fakultására iratkozott be, de tanulmányainak elvégezte előtt külföldre költözött. Hosszabb időt töltött az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a magyar kolónia életét tanulmányozta, és számos cikket, elbeszélést írt erről a hazai lapokba. Jól ismerte az „Újvilág” angol társadalmát és a kivándorolt magyarok helyzetét. Novellái közül nem egyben megdöbbentő történetet mondott el, olyanformán, mint Kálnoki Bedő Béla az afrikai elbeszéléseiben. Ezek a délszaki históriák jól éreztették az amerikai tájak hangulatait. Később Dél-Karolinába és Floridába utazott; itt ismerkedett meg a milliomos Carnegie családdal, s velük több hónapos tengeri utat tett az Antillák között. 1898-ban a spanyol–amerikai háború kitörésekor az amerikai haditengerészet szolgálatába lépett, és részt vett a kubai flotta műveleteiben (a háborúról hosszabb cikksorozatot írt a Vasárnapi Újságba 1898–99-ben, Az Óczeánon címmel). Ezután betegen hazatért Budapestre.

Sokat dolgozott a Pesti Napló, Budapesti Hírlap, Magyarország, Új Idők, A Hét, Nemzet c. lapokba. 1902-ben Angliába utazott, ahol Londonban végzett tanulmányokat; az angol színpadokról és a klubéletről Angliában írt a Vasárnapi Újságba. Azután Párizsba ment.

1901-ben a budapesti Uránia tudományos színház igazgatója lett; de 1902-ben a Pesti Hírlap szerkesztőségébe lépett. 1906-ban a Magyarország vármegyéi és városai helyettes, majd valóságos szerkesztője. 1907-ben az Országos Monographia Társaság igazgatója lett. Ferdinánd bolgár fejedelem 1906-ban, amikor a Koháry család történetének adatait gyűjtötte, a bolgár nemzeti polgári érdemrend koronás lovagkeresztjével tüntette ki. 1922-ben kormányfőtanácsosi címet kapott.

Művei[szerkesztés]

Több száz cikket írt, valamint elbeszéléseket, regényt és színdarabot fordított.

Források[szerkesztés]