Vers la flamme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vers la flamme
zongoramű

ZeneszerzőAlekszandr Nyikolajevics Szkrjabin
OpusszámOp. 72
Hangszerelészongora

A Vers la flamme (Láng felé), Op. 72, Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin egyik utolsó zongorára írt műve, melyet 1914-ben írt.

A dallam rendkívül letisztult, kiemelkednek a félhangos lépések, és a mondhatni szokatlan harmóniák, valamint a rendkívül nehéz tremolók keltik az intenzív, tüzes fényességet az egész darabban. A művet a szerző a tizenegyedik szonátájának szánta volna, azonban korán publikáltatnia kellett pénzügyi problémái miatt. Ezért a darabot inkább költeménynek címkézték, mint szonátának.

Vladimir Horowitz zongorista szerint a mű a szerző azon meggyőződésén alapul, mely szerint egy hatalmas hőfelhalmozódás egyszer a világ pusztulását okozza majd.[1] A mű címe a Föld tűz által való megsemmisülésére reflektál. A folyamatos érzelmi felhalmozódások, valamint a crescendók az egész darabon keresztül arra mutatnak, hogy mi rejtőzik a tűz körül.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Horowitz egy televíziós műsorban: Horowitz: Emlékezés, tv-adás 1993-ban.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vers la flamme című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.