Veronai Szent Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Veronai Szent Péter (Verona, 12061252. április 6.) 13.századi katolikus szent, hitszónok, Lombardia inkvizítora, vértanú.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Péter a 13. század elején született Veronában. Bár a város lakói a katarokkal szimpatizáltak, mégis katolikus hitben nőtt föl. A bolognai egyetemre járt, amikor megismerkedett Szent Domonkossal, és belépett újonnan alapított prédikáló-rendjébe. Nagy hatású, népszerű hitszónok lett, akinek beszédeire tömegek voltak kíváncsiak. Sok eretneket megtérített. Bár a pápa inkvizítorrá nevezte ki, kétséges, hogy részt vett volna rendes kihallgatáson. Fönmaradt tőle egy levél, melyben az eretnekek iránti kiméletre és szeretre figyelmezteti papjait. Egyszerű és szerény ember volt, a véreskezű zsarnok képe a kommunista és antiklerikális történetírás terméke, egykorú dokumentumok alapján nem nevezhető hitelesnek. 1252-ben a Como és Milánó közti úton néhány eretnek brutálisan meggyilkolta. Társát megsebesítették, később belehalt sebeibe.

Legendája, tisztelete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A leganda aurera színes képekben meséli el életének csodáit.Többek között imájára felhő szállt az égre egyszer, miközben hőség volt, meggyógyított egy bénát, és elűzött egy , a Szűzanya képében megjelenő ördögöt. Halála után már egy évvel szentté avatták, tisztelete főként Itáliában, később Latin-Amerikában terjedt el.Magyarországon kevésbé ismert, és ünnepelt.

A képzőművészetben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Domonkos csuhában jelenítik meg, attribútumai egy a fejébe ill. mellkasába döfött kés/bárd, pálmaág három koronával, illetve egy nyitott könyv, melyen a Credo( hitvallás) első szakasza olvasható.(ez arra utal, hogy halála előtt vérével a földre írta-,,Credo in unum Deum-Hiszek egy Istenben")


Érdekesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gyilkosai közül az egyik, Balsamoi Carino később megtért, és vezekelt bűnéért-kolostorba vonult.Tiszteletből a vértanú iránt, fölvette a Péter nevet, és annyira szent életet élt, hogy halála után boldoggá avatták.