Veronai Szent Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Veronai Szent Péter
Thomas Burgkmair - Hl. Petrus von Mailand (um 1515).JPG
Petrus von Mailand festménye 1515 körül
vértanú
Születése
1206
Verona
Halála
1252. április 6. (46 évesen)
Milánó közelében
Egyháza Római katolikus egyház
Tisztelik Római katolikus egyház
Szentté avatása 1253. március 25., Perugia
Szentté avatta: IV. Ince pápa
Ünnepnapja április 6.
Római katolikus egyház
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Veronai Szent Péter témájú médiaállományokat.

Veronai Szent Péter (12061252. április 6.) 13. századi katolikus szent, hitszónok, Lombardia inkvizítora, vértanú.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Péter a 13. század elején született Veronában. Bár a város lakói a katarokkal szimpatizáltak, mégis katolikus hitben nőtt föl. A bolognai egyetemre járt, amikor megismerkedett Szent Domonkossal, és belépett újonnan alapított prédikáló-rendjébe. Nagy hatású, népszerű hitszónok lett, akinek beszédeire tömegek voltak kíváncsiak. Sok eretneket megtérített. Bár a pápa inkvizítorrá nevezte ki, kétséges, hogy részt vett volna rendes kihallgatáson. Fönmaradt tőle egy levél, melyben az eretnekek iránti kiméletre és szeretre figyelmezteti papjait. Egyszerű és szerény ember volt, a véreskezű zsarnok képe a kommunista és antiklerikális történetírás terméke, egykorú dokumentumok alapján nem nevezhető hitelesnek. 1252-ben a Como és Milánó közti úton néhány eretnek brutálisan meggyilkolta. Társát megsebesítették, később belehalt sebeibe.

Legendája, tisztelete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A leganda aurera színes képekben meséli el életének csodáit.Többek között imájára felhő szállt az égre egyszer, miközben hőség volt, meggyógyított egy bénát, és elűzött egy , a Szűzanya képében megjelenő ördögöt. Halála után már egy évvel szentté avatták, tisztelete főként Itáliában, később Latin-Amerikában terjedt el.Magyarországon kevésbé ismert, és ünnepelt.

A képzőművészetben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Domonkos csuhában jelenítik meg, attribútumai egy a fejébe ill. mellkasába döfött kés/bárd, pálmaág három koronával, illetve egy nyitott könyv, melyen a Credo( hitvallás) első szakasza olvasható.(ez arra utal, hogy halála előtt vérével a földre írta-,,Credo in unum Deum-Hiszek egy Istenben")

Érdekesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gyilkosai közül az egyik, Balsamoi Carino később megtért, és vezekelt bűnéért-kolostorba vonult. Tiszteletből a vértanú iránt, fölvette a Péter nevet, és annyira szent életet élt, hogy halála után boldoggá avatták.