Vera Wang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vera Wang
Vera Wang a 2009-es Tribeca Filmesztiválon
Vera Wang a 2009-es Tribeca Filmesztiválon
SzületettWang Weiwei
1949június 27. (74 éves)
New York
Állampolgárságaamerikai
Nemzetiségeamerikai
HázastársaArthur Becker (1989–2012)
Gyermekeikét gyermek
SzüleiFlorence Wu
Wang Cheng Ching
Foglalkozásadivattervező
Iskolái
  • Friends Seminary
  • Párizsi Egyetem
  • Sarah Lawrence College
  • Chapin School (–1967)
Kitüntetései
  • CFDA Lifetime Achievement Award (2013)[1]
  • BBC 100 Women (2021)[2]

A Wikimédia Commons tartalmaz Vera Wang témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vera Ellen Wang[3] (kínaiul: 王薇薇 Vang Venj-vej) (New York, 1949. június 27. –) amerikai divattervező. Elsősorban esküvői ruháiról ismert.

Élete[szerkesztés]

Szülei jómódú kínai bevándorlók voltak. Manhattanben nőtt föl. A Chapin School nevű elit magániskolába járt, és táncolni tanult a School of American Ballet-ban. Az egyetemet a Sarah Lawrence College-ban végezte el, de egy rövid ideig Párizsban, a Sorbonne-on is tanult. Wang eredményes műkorcsolyázó volt: 1968-ban és 1969-ben is indult az amerikai nemzeti bajnokságon, és párosban országos ötödik helyezést ért el, de nem jutott be az olimpiai csapatba és ezért 1971-ben abbahagyta a versenyszerű korcsolyázást.

Az egyetem után a Vogue magazinnál kezdett dolgozni, ahol 23 éves korára szerkesztő lett. 1987-ben otthagyta a Vogue-ot és a Ralph Laurennál helyezkedett el.

1989-ben összeházasodott Arthur Beckerrel. Esküvői ruháját maga tervezte, miután elégedetlen volt a létező választékkal. Ezután nyitotta meg saját esküvőiruha-szalonját, ahol eleinte Guy Laroche, Arnold Scaasi, Carolina Herrera és Christian Dior ruháit árulta, de később saját, Vera Wang márkájú esküvőiruha-kollekciójával is megjelent.[4]

Munkái[szerkesztés]

Wang elsősorban esküvői ruháiról ismert. Ő tervezte olyan hírességek esküvői ruháit, mint Mariah Carey, Jennifer Lopez, Thalía, Jessica Simpson, Avril Lavigne, Victoria Beckham, Jennifer Garner, Sharon Stone, Sarah Michelle Gellar, Uma Thurman, Holly Hunter, Campbell Brown,[5] Jeri Ryan,[6] és Karenna Gore.[7]

Az esküvői ruhák mellett Wang estélyi ruhákat is tervez. Neves színésznők, köztük Halle Berry, Goldie Hawn, Charlize Theron, Anjelica Huston és Meg Ryan, nem egyszer Vera Wang-ruhákban jelennek meg díjkiosztó gálákon. 2006 óta alacsonyabb árfekvésű ruhái is kaphatók az amerikai Kohl's áruházlánc boltjaiban „Very Vera” márkanéven. Wang tervezte az 1994-es téli olimpián ezüstérmet nyert Nancy Kerrigan kosztümjét.

Családja[szerkesztés]

Wang 1989 óta házas Arthur Beckerrel. Két lányuk van, az 1990-ben született Cecilia és az 1993-as születésű Josephine. Anyjukhoz hasonlóan mindketten a Chapin School tanulói.

Források[szerkesztés]