Vedat Dalokay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vedat Dalokay
Született1927. november 10.
Elazığ
Elhunyt1991. március 21. (63 évesen)
Kırıkkale
SírhelyCebeci Asri temető
Nemzetiségetörök török
IskoláiIsztambuli Műszaki Egyetem
Munkái
Jelentős épületeiFejszál-mecset,
Iszlámábád, 1969

Vedat Ali Dalokay[1] Elazığ, (1927. november 10.Kırıkkale, 1991. március 21.) török építész, aki korábban Ankara polgármestere is volt.

Életrajz[szerkesztés]

1927-ben született a kelet-anatóliai régióban (törökül: Doğu Anadolu) található Elazığ városában (Elazığ (tartomány), Törökország).

Az általános és a középiskolát követően az Isztambuli Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát, majd 1952-ben fejezte be a posztgraduális tanulmányait a párizsi Sorbonne Egyetem Urbanisztikai és Városfejlesztési Intézetében.

Számos díjnyertes projektje volt Törökországban. Dalokay elnyerte az Iszlám Fejlesztési Bank nemzetközi díját (Rijád, Szaúd-Arábia, 1981). A leghíresebb projektje a pakisztáni Fejszál-mecset Iszlámábádban, (1969).

Egy építészeti pályázaton elnyerte a jogot és megtervezte az ankarai Kocatepe-mecsetet, de az ellentmondásos kritika eredményeként az nem épült meg (csak az alapozás készült el a tervek alapján). Később ennek módosított terve szolgált az iszlámábádi Fejszál-mecset alapjául.

1973-ban megválasztották ankarai polgármesternek a Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltjeként.

1991. március 21-én egy közlekedési balesetben hunyt el, amelyben felesége Ayca (44) és fia, Barış (17) is meghalt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Életrajz (török nyelven). [2011. december 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 23.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vedat Dalokay című török Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vedat Dalokay című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.