Vecsey család (vecsei)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vecsei, böröllői és izsákfai nemes és báró Vecsey család egy 15. századból eredő magyar nemesi, majd főnemesi család.

Története[szerkesztés]

Már Mátyás király uralkodása idején a veszprémi Vecse községben volt birtokos a család. Szintén Mátyás király adományozta a Pápa melletti Böröllő nevű pusztát. Ez ellen a Börölley család tiltakozott, aminek egy hosszú pereskedés lett az eredménye. A három évig zajló per végül a Vecseyek javára dőlt el, így hivatalosan a Börölleyek odaajándékozták böröllői birtokaik egy részét. Később valószínűleg a Börölley fiúk és a Vecsey lányok között több házasság is köttetett a két család viszonyának javítása miatt. A családtagok a török hódoltság idején Győr vármegye területére költöztek. Mivel 1594-ben a győri vár tartozékainak keleti része szintén török kézre jutott, a Vecseyek a vasi Izsákfán kapott nemesi birtokot. Vecsey János 1686-ban Budavár ostrománál vitézkedett, ott később vármegyei esküdt is lett. Később több vármegyébe is elszármaztak, így például Hevesben is előfordult a Vecsey név a nemesek között. A bárói címet József Alajos altábornagy kapta 1879. augusztus 27-én, miután megkapta a Mária Terézia-rendet is. A család másik nevezetes tagja a budapesti születésű Ferenc, aki hegedűművészként világhírre tett szert.

A családi hagyomány szerint a (somló)vecsei származású família címere eredetileg a vörös pajzson ágaskodó, kardot tartó arany oroszlán volt. Amikor Mátyás király 1476-ban Böröllőn (ma Pápa része) birtokot adományozott a családnak, akkor került a hasított pajzs (heraldikai) bal oldalára az oroszlán, a jobb oldalra pedig a kék alapon lebegő ezüst liliom. 1594-ben a Vas megyei Izsákfalván (ma Izsákfa, Celldömölk város része) is szereztek birtokot és akkor alakult ki a képen látható négyelt címerpajzs, ami kiegészült az arany alapon látható nyolcágú kék csillaggal. (Turul 1889. 86. - Bár a családi hagyomány nem biztos, hogy teljesen reális, de a történet mindenesetre érdekes a címerrészek eredetéről/magyarázatáról.)[forrás?]

Báró Vecsey József Alajos altábornagy 1879-es bárói címere megegyezik a család nemesi címerével, melyet bárói koronával és oroszlán pajzstartókkal egészítettek ki.

Neves családtagok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]