Varga András (könyvtáros)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Varga András
Született1956. július 26. (67 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar magyar
Foglalkozása
Iskolái

SablonWikidataSegítség

Varga András (Budapest, 1956. július 21. –) könyv-, könyvtár-, nyomdászat- és művelődéstörténész, könyvtáros, bibliográfus.

Életpályája[szerkesztés]

A budapesti Leövey Klára Gimnáziumban szerzett érettségi után a szegedi József Attila Tudományegyetem magyar–latin szakán végzett felsőfokú tanulmányokat 1975 és 1980 között. Ugyanitt 1983-ban doktori fokozatot szerzett. 1985-1986-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem könyvtár szakán tanult. 1980-tól a szegedi egyetem Központi Könyvtára Régi könyvek és Kéziratok Osztályán dolgozott könyvtárosként, majd főkönyvtárosként. 1981-ben a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán latin nyelvet, 1981-1990-ben a Természettudományi Karon, illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen külföldi hallgatóknak magyar nyelvet, 1982-1987-ben a Bölcsészettudományi Karon régi magyar irodalomtörténetet, 1989-2002-ben a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán magyarországi nyomdászattörténetet, 1998-2011-ben a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyarországi könyvkiadás történetet, illetve Régi könyvek címleírása és tárgyszavazása című stúdiumot tanított.

Munkássága[szerkesztés]

Pályáját a Világirodalmi Lexikon számára készült – az ókori és középkori latin irodalommal kapcsolatos – szócikkek írásával kezdte, de fő kutatási területe a magyarországi könyv- és könyvtártörténet, a régi könyvek könyvtári feldolgozásának módszertana és Szeged művelődéstörténete. Részt vett a magyarországi magánkönyvtárak kataszterét létrehozó Magyarországi magánkönyvtárak című sorozat szerkesztésében. Kiadta a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtár régi könyv állományának háromkötetes katalógusát és a könyvtár ritkaságainak, különleges értékeinek gazdagon illusztrált albumát.

Tankönyvként is használatos kézikönyvben foglalta össze a könyvnyomtatás kezdetétől 1850-ig megjelent régi könyvekre vonatkozó ismereteket, és megírta a 20. század elejei Szeged építészet- és művelődéstörténeti monográfiáját. Rekonstruálta és elemezte a szegedi kolostori (ferences, minorita és piarista) könyvtárak történetét és állományát. Számos tanulmányban foglalkozott a Misztótfalusi Kis Miklós kiadásában megjelent első magyar nyomtatott szakácskönyvvel.

A hagyományos tudományos tevékenység mellett jelentősek digitális publikációi: 2001-ben második helyezést ért el a Nokia magyarországi képviselete által meghirdetett – mobiltelefonra írt – játékszoftver fejlesztő versenyen, multimédiás bemutatókat készített az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkról, az ott kiállított Feszty-körképről, Misztótfalusi szakácskönyvéről és a régi Szegedről. A közösségi média felületein tudománynépszerűsítő tevékenységet folytat. Amatőr zeneszerzőként[1] és producerként számos zenei stílusban tevékenykedik.

Főbb művei[szerkesztés]

Multimédia CD-ROM-ok[szerkesztés]

  • Szakácsmesterségnek könyvecskéje. Kolozsvár, 1698. Szeged, 1999. Multimédia CD-ROM. Forgatókönyv, programozás, grafika: Varga András.
  • A magyarok bejövetele. Multimédia CD-ROM. Forgatókönyv, programozás, grafika: Varga András. Kiad. az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Ópusztaszer, 2001.
  • Ópusztaszeri Nemzetei Történeti Emlékpark. Multimédia CD-ROM. Forgatókönyv, programozás, grafika: Varga András. Kiad. az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Ópusztaszer, 2001.
  • Szakácsmesterségnek könyvecskéje. Kolozsvár, 1698. Szeged, 2006. Kiad. az Universitas Kht. Multimédia CD-ROM.
  • A régi Szeged = The old Szeged. PC CD-ROM. Kiad. az Universitas Szeged Kiadó. Forgatókönyv, programozás, grafika: Varga András. Szeged, 2008.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]