Városháza (Szentendre)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szentendrei városháza
Északi irányból
Északi irányból
TelepülésSzentendre
CímVárosház tér 3.
Építési adatok
Építés éve1730 körül
Rekonstrukciók évei19. század, 1924
Építési stílusbarokk építészet
Hasznosítása
Felhasználási területvárosháza
Elhelyezkedése
Szentendrei városháza (Szentendre belvárosa)
Szentendrei városháza
Szentendrei városháza
Pozíció Szentendre belvárosa térképén
é. sz. 47° 40′ 04″, k. h. 19° 04′ 30″Koordináták: é. sz. 47° 40′ 04″, k. h. 19° 04′ 30″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szentendrei városháza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A szentendrei városháza a róla elnevezett tér egyik legjellegzetesebb épülete, mely 1730 körül barokk stílusban épült, majd a 19. században kibővítették. Mai alakját 1924-ben nyerte el. Története folyamán több intézmény is működött benne. 1990 óta az önkormányzat székhelye.

Leírása[szerkesztés]

A Városháza tér 1-3. szám alatt álló emeletes, L alakú, három utcára néző épület (Rákóczi Ferenc utca, Városház tér, Bajcsy Zsilinszky utca), mely leginkább szerb típusokat hordoz magában, de neobarokk elemek is feltűnnek benne.

A ma emeletes, L alakú, három utcára (Rákóczi F. u., Városház tér, Bajcsy Zsilinszky u.) néző épület főhomlokzatának emeletén 8 tengely található. Két részre tagolódik:

  • Baloldalon a főpárkány alatt falsávok között egyszerű keretelésű ablakok találhatók, zárókővel, könyöklő párkánnyal és mellvéddel.
  • Jobb oldalon a bejárati kapu felett erkély és ajtó látható, e mellett a fejezetes falpillérek között hatalmas ablakkal. A tagolt főpárkány íves oromfal.

A földszint 7 tengelyes, kosáríves ablakokkal, vasráccsal. Övpárkány neobarokk főkapu.

  • Rákóczi Ferenc utcai homlokzat: földszintjén elfalazott boltíveken ablakok. Emeleten 3 tengelyes fejezetes falsávok között óriás méretű ablakok.
  • Bajcsy-Zsilinszky úti homlokzat: 12 tengelyes íves kapubejáróval csatlakozik az 1924-ben épült új szárny.

Az északi szárnyban működik a polgármesteri hivatal. Itt van az épület bejárata is. A kapu felett van Szentendre címerének domborműve is. A déli részben van a harangtorony. A harang ritkán szólal meg.

Története[szerkesztés]

Az eredetileg földszintes épület 1730 körül épült, feltehetően 1745-ben készült el. Az U alaprajzú épület a 20. század elejéig nagyrészt változatlan formában állhatott fenn, csak kisebb felújítások, átalakítások (nyilászárócserék) történtek.

Az épület bővítésének igénye már a 19. század elejétől fennállt, de anyagiak híján erre csak az 1920-as években kerülhetett sor.

Bővítése és átalakítása emeletráépítéssel, két ütemben történt: 1926-ra Meller Dezső és Lessner Manó tervei szerint először a Bajcsy Zsilinszky utcai szárny épült fel, majd Möller Károly tervei szerint a Rákóczi utcai épületrész.

Az épület oszlopos erkélyével, neobarokk homlokzatával ma is a város egyik szimbóluma. Története folyamán több intézmény is működött benne. 1990 óta itt van az önkormányzat.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]