Változó világ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Változó világ
(Fast Times at Ridgemont High)
1982-es amerikai film
RendezőAmy Heckerling
Producer
  • Art Linson
  • Irving Azoff
Műfaj
ForgatókönyvíróCameron Crowe
Főszerepben
ZeneJohn Bonham
OperatőrMatthew F. Leonetti
VágóEric Jenkins
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő90 perc[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1982. augusztus 13. (Amerikai Egyesült Államok, 2018. július 26.)[2]
  • 1982. december 16. (Németország)[3]
  • 1983. június 8. (Svédország)[4][5]
Korhatár16 III. kategória (F/6898/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Változó világ (eredeti cím: Fast Times at Ridgemont High) 1982-ben bemutatott amerikai dráma-filmvígjáték, melyet Amy Heckerling rendezett (rendezői debütálásaként) Cameron Crowe forgatókönyvéből, az 1981-es Fast Times at Ridgemont High: A True Story című könyv alapján.

A film egy tanév krónikája a másodéves Stacy Hamilton (Jennifer Jason Leigh) és Mark Ratner (Brian Backer), valamint idősebb barátaik, Linda Barrett (Phoebe Cates) és Mike Damone (Robert Romanus) életéből, akik mindketten bölcsebbnek hiszik magukat a romantika terén, mint fiatalabb társaik. Az együttes szereplőgárda két mellékszálat alkot: Jeff Spicoli (Sean Penn), az örökké betépett szörfös, aki szembenéz a történelemtanár Mr. Handdel (Ray Walston), és Stacy idősebb bátyja, Brad (Judge Reinhold), a végzős, aki kezdő munkákat végez, hogy kifizesse az autóját, és azon gondolkodik, véget vessen-e kétéves kapcsolatának barátnőjével, Lisával (Amanda Wyss).

Penn, Reinhold, Cates és Leigh mellett a filmben több, később sztárrá vált színész is feltűnik, köztük Nicolas Cage, Eric Stoltz, Forest Whitaker és Anthony Edwards (az első kettő játékfilmes debütálásában).

2005-ben a Kongresszusi Könyvtár a filmet „kulturális, történelmi vagy esztétikai szempontból jelentős” alkotásként beválasztotta az Egyesült Államok Nemzeti Filmnyilvántartásába.

A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 1982. augusztus 13-án mutatta be a Universal Pictures. Magyarországon DVD-n jelent meg szinkronizálva.

Cselekmény[szerkesztés]

Dél-kaliforniai középiskolások egy csoportja élvezi az élet legfontosabb témáit: a szexet, a drogokat és a rock n' rollt.

Szereplők[szerkesztés]

További kisebb szerepekben feltűnik Martin Brest, aki nem sokkal később a megasiker Beverly Hills-i zsaru című filmet rendezte; Stu Nahan sportközvetítő saját magát alakítja; Taylor Negron, mint pizzafutár; Pamela Springsteen, Bruce nővére; Lana Clarkson, Phil Spector majdani gyilkossági áldozatok; Anthony Edwards, a Vészhelyzet című sikersorozat későbbi sztárja; Crowe későbbi felesége, Nancy Wilson a Heart együttesből; és Stuart Cornfeld producer, aki Az elefántember és a Világtörténelem – 1. kötet producere volt.

A film készítése[szerkesztés]

Előkészületek[szerkesztés]

A film egy könyv alapján készült, amelyet Crowe a kaliforniai San Diegóban, a Claremont High Schoolban töltött egy éve után írt. 1981-ben jelent meg a Fast Times at Ridgemont High: A True Story című könyve, amely a gimnáziumról és az ott összebarátkozott diákokról szól, köztük az akkori diákról, Andy Rathbone-ról, akiről Mark „Rat” Ratner karakterét mintázták.[6][7]

Szereplőválogatás[szerkesztés]

Ez volt Nicolas Cage debütáló szerepe; Brad egyik meg nem nevezett munkatársát alakította az All-American Burgerben, akit „Nicolas Coppola” néven jegyeztek fel.[8] Ez volt Eric Stoltz filmes debütálása is egyben, valamint Anthony Edwards és Forest Whitaker első szereplései is. Crowe leendő felesége, Nancy Wilson cameoszerepben jelenik meg filmben, mint a „gyönyörű lány az autóban”, aki egy közlekedési lámpánál történő megállás során kineveti Bradet a Hook kapitány egyenruhájában. Brad Hamilton szerepére Tom Hanks is szóba került. Justine Batemannek felajánlották Linda Barrett szerepét, de ő visszautasította, hogy a Családi kötelékek című filmben játszhasson. Matthew Brodericknek felajánlották Jeff Spicoli szerepét, de elutasította. Jodie Foster-t szóba hozták Stacy Hamilton szerepére.[9][10]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fast Times at Ridgemont High című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FAST TIMES (X). British Board of Film Classification, 1982. szeptember 9. [2015. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 15.)
  2. Box Office Mojo (angol nyelven). (Hozzáférés: 2018. július 26.)
  3. https://www.zweitausendeins.de/filmlexikon/?sucheNach=titel&wert=21554
  4. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=6269
  5. Svéd Filmadatbázis (svéd nyelven). Swedish Film Institute. (Hozzáférés: 2018. július 26.)
  6. Változó világ az Internet Movie Database oldalon (angolul)
  7. Russell, Lisa: Geek God: Once the Butt of Fast Times at Ridgemont High, Best-Selling Author Andy Rathbone Becomes a Computer Guru. People, 1995. március 13. [2011. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 20.)
  8. Lauren Schutte: Nicolas Cage on Turning Down 'Dumb & Dumber,' Winning Another Oscar and the Movie that Made Him Change His Name. The Hollywood Reporter, 2012. február 14. [2012. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 24.)
  9. The Lost Comedy Roles of Tom Hanks, 2011. december 22.
  10. The Lost Roles of Fast Times at Ridgemont High, 2012. március 29.

További információk[szerkesztés]