Társas vadászat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vadászat egyéni vadászat és társas vadászat formájában történhet. A vadászati törvény[1] alapján a három vagy több vadász részvételével tartott vadászat társas vadászatnak minősül.[2] A leggyakoribb társas vadászatok a terelés, az apróvad vagy vaddisznó hajtása. Az egyes vadfajok vadászatának formáját a vadgazdálkodásért felelős miniszter a vadászati törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletben állapítja meg.[3]

Ennek megfelelően társasvadászatnak minősül a nagyvad terelővadászata és hajtóvadászata, az apróvad keresővadászata, illetve hajtóvadászata amennyiben a felsorolt vadászatokon három vagy több vadász vesz részt. Nagyvad terelővadászatának (terelés vagy riglizés) minősül a hajtóebek használata nélkül szervezett társasvadászat.

Apróvad vadászatán hasznos apróvadfajok[4] és az egyéb apróvadfajok[5] ejthetőek el. Nagyvad terelővadászaton lőhető a vaddisznó, a gímszarvastehén, -ünő, -borjú, a dámtehén, -ünő, -borjú, a muflonjuh, -jerke, -bárány, az őzsuta és -gida, továbbá az egyéb apróvadfajok (a dolmányos varjú, a szarka és a szajkó kivételével).

Társas apróvadra történő vadászati módok[szerkesztés]

Az apróvad társas vadászatok közös jellemzője − néhány kivételtől eltekintve −, hogy maguk a vadászok is tevékeny résztvevői annak, együtt mozognak, közösen dolgoznak a sikerért a hajtókkal. Mind az egyéni, mind a társas apróvad vadászatok nélkülözhetetlen segítői az adott vadfajhoz, vadászati módhoz kiképzett vadászebek.

Keresővadászat[szerkesztés]

A Keresővadászat vagy bokrászó vadászat: Kis csoportban történő vadászat (3-5 fő vadász), ahol a vadászok is aktív résztvevői a vad felkutatásának. Általában fasorokat, bokrosokat, árokpartokat, erdőszéleket, kisebb nádasokat fésülnek át a hajtókkal közösen, kutyákkal, így keresik meg az elejteni kívánt apróvadat. Kisebb terítékű, hangulatos baráti vadászatok.

Vonalhajtás[szerkesztés]

Általában sík területen rendezik, fácánra, mezei nyúlra, vagy fogolyra. A vadászok és hajtók egymással vegyesen vonalat alkotnak, és meghajtják az előttük álló területet. Az előre repülő/futó és a hátrafelé visszatörő vadra tesznek lövést.

Ráhajtásos vadászat[szerkesztés]

A fácán nagy terítékű vadászati módja. A hajtók vonalat alkotva hosszabb sorban felállnak, és távolról indulva a velük szemben leálló vadászok felé hajtják a madarat.

Cseh pászta[szerkesztés]

Más néven nyúlstráf: Viszonylag sok vadász és nagyon sok hajtó részvételével megszervezett, nagy terítékű mezei nyúl vadászati mód. A vadászok és a hajtók egy „U” betűt alkotnak, aminek a fenekén egymástól sörétlövésnyi távolságra helyezkednek el a vadászok, a szárnyakon pedig olyan sűrűn állnak a hajtók, hogy köztük ne merjen kitörni a nyúl. Az így meghajtott nagy területen az eleinte előre szaladó nyúlra vadászunk, ám a nyúl előbb-utóbb visszatör a puskás vonal között − otthonterületét ugyanis nem hagyja el, oda visszatér akkor is, ha előre hajtják −, majd ekkor megint elejthető. Nagyon eredményes vadászati mód, de csak nagy létszámmal alkalmazható ott, ahol sok a mezei nyúl.

U-hajtás[szerkesztés]

Kevesebb hajtóval és kevés vadásszal szervezett vadászat. Mezei nyúlra és fácánra egyaránt alkalmas. Az „U” alakzatban vegyesen helyezkednek el mindenhol a hajtók és a vadászok. Itt az oldalra kitörő vadra is lehetőség van lövést tenni.

Körvadászat[szerkesztés]

Rengeteg hajtóval és sok vadásszal, vegyesen, két félkörben indulnak el a levadászandó terület két szélén a résztvevők. Amikor a kör bezárul, annak közepe felé haladva a körbe bekerült apróvadfajokra, elsősorban fácánra és mezei nyúlra vadásznak így. Nagyon nagy területet fognak körbe, ezért eleinte olyan, mintha vonalhajtás lenne, csak lassan zárul, szűkül a kör, sokat kell gyalogolni. Amikor a vadászok már közelednek a hajtás végéhez, a kör közepe felé, a vadászatvezető felszólítását követően tilos a körbe befelé lőni.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról (Vtv.)
  2. Vtv. 70. § (1) b) bekezdés
  3. 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól (Vhr.)
  4. Vhr. 1. § ba) bekezdés
  5. Vhr. 1. § bb) bekezdés
  6. apróvad vadászat. (Hozzáférés: 2020. november 1.)