Turnau-Kralup-Prager Eisenbahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Turnau-Kralup-Prager Eisenbahn vonalai

A k.k. privilegierte Turnau-Kralup-Prager Eisenbahn (TKPE) egy magán-vasúttársaság volt az egykori Ausztriában, melynek vonalai a mai Csehország területén voltak.

Története[szerkesztés]

1863 október 23-án gróf Ernst Waldstein, herceg Hugo Thurn és Taxis, Friedrich Leitenberger, Adalbert Lanna, Franz Cerrini de Monte Marchi, Clemens Bachofen von Echt, Ludwig Weydelin, Friedrich Zdekauer Edler von Treukon, Alexander Schoeller urak valamint Johann Liebieg a J. Liebieg & Comp.-tól és J.W. Beyer a Jg. F. Kolb-tól „engedélyt kaptak egy gőzüzemű vasút megépítésére és üzemeltetésére Turnau-tól Jungbunzlau felé, Kralup-ig összeköttetést a südnorddeutschen Verbindungsbahn-hoz és kapcsolattal a nördlichen Staatseisenbahn és a Buschtěhrader Bahn-nal“ .Ezenfelül a koncessziótulajdonosok engedélyt kaptak egy szárnyvonal megépítésére Prága felé. A koncesszió tartalmazta, hogy az építkezést egy éven belül meg kell kezdeni, s a pályát három éven belül be kell fejezni „és megnyitni a forgalom számára”.[1]

1865 október 15-én nyitották meg a pályát. Az üzemeltetést a Turnau-Kralup-Prager Eisenbahngesellschaft végezte.

1868 augusztus 20-án a Turnau-Kralup-Prager Eisenbahngesellschaft koncessziót kapott még egy szárnyvonal építésére Neratovice-ből Prágába. A feltételek között volt, hogy az új vonalat „egy éven belül a Kaiser-Franz-Joseph-Bahn megnyitott Gemünden–Prága vonalával össze kell kötni”.[2] Az új vonalat 1871 október 28-án nyitották meg még a Kaiser Franz-Josephs-Bahn Gemünden–Prága szakaszának elkészülte előtt. Ez csak 1871 december 14-re készült el.

1882 december 31-én a TKPE a Böhmische Nordbahnbirtokába került

A vonalak[szerkesztés]

A TKPE 120 km hosszú vonalai Prágától északra voltak:

Lásd még: Praha–Turnov-vasútvonal, Kralupy nad Vltavou–Neratovice-vasútvonal

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Reichsgesetzblatt für das Kaiserthum Österreich vom 29. Oktober 1863
  2. Reichsgesetzblatt für das Kaiserthum Österreich vom 5. November 1869

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Turnau-Kralup-Prager Eisenbahn című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. - Az eredeti szócikk forrásai szintén ott olvashatóak.

Irodalom[szerkesztés]

  • Bernhard Neuner: Bibliographie der österreichischen Eisenbahnen von den Anfängen bis 1918, 2. kötet, Walter Drews Verlag, Wien, ISBN 3-901949-00-3 (2002)
  • Johann Stockklausner: Dampfbetrieb in Alt-Österreich. Bécs: Verlag Slezak. 1979. ISBN 3-900134-41-3  
  • Pavel Schreier: Příbehy z dějin našich drah. Praha: Mladá fronta. 2009. ISBN 978-80-204-1505-9