Tripsdrill

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tripsdrill
A park bejárata
A park bejárata
Információk
Ország Németország
Település74389 Cleebronn
CímCleebronn/Tripsdrill
Megnyitás éve1929.06.30
Attrakciók
  • 100 összesen
  • 3 hullámvasút
  • 3 vízi attrakció
ÜzemeltetőErlebnispark Tripsdrill GmbH
RCDBPark az RCDB-ben
Elhelyezkedése
Tripsdrill (Németország)
Tripsdrill
Tripsdrill
Pozíció Németország térképén
é. sz. 49° 02′ 07″, k. h. 9° 03′ 09″Koordináták: é. sz. 49° 02′ 07″, k. h. 9° 03′ 09″

A Tripsdrill weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tripsdrill témájú médiaállományokat.

A Tripsdrill élménypark Németország, Baden-Württemberg tartományának Cleebronn településének Treffentrill "városrészén", Stuttgarttól néhány kilométerre található. A parkhoz kapcsolódik egy vadaspark is. A 77 hektáros területen kb. 100 attrakció, zoológiai létesítmények és múzeumok várják a látogatókat. A Tripsdrill számít Németország legöregebb élményparkjának, 2009-ben ünnepelte 80 éves jubileumát. A park 150 dolgozót foglalkoztat és évente 600 000 látogatónak örvend.

A park által feldolgozott téma: Svábok anno 1880. Például találunk kádakat, papucsokat, kuglófokat, amelyek autóként funkcionálnak.

Története[szerkesztés]

1929. június 30-án nyitotta meg Eugen Fischer. A park kezdetben egy fogadóból és egy ún. Altweibermühle, azaz egy kis malmocskából állt , amely a megnyitókor csak egy malomtoronyból és egy csúszdából állt. A Treffentrill és a Tripsdrill nevek egy római főúrig, Trepho-ig vezethető vissza, aki a települést Trephonis Truilla-nak nevezett[1]

Legalábbis egy ilyen feliratú követ találtak a környéken.[2]

A helyi hagyományokban még ma is csak „die Trulla“ néven emlegetik a parkot. A 2. világháborúban után, Kurt Fischer, Eugen Fischer fia vette kezelésébe a parkot, mivel édesapja meghalt a háború alatt. Az első malom 1946-ban egy villámcsapásban leégett. 1950-ben épült meg a mai Altweibermühle.

A vadaspark az Altweibermühle mellett 1957-ben nyílt meg mintegy 300 állattal. 1960-ban jött az első élmény elem, egy pedál hajtású vonat formájában. 1962-ben átadásra került az otthont, környezetet bemutató múzeum, a Trillarium. Az élménypark szépen lassacskán kinőtt a falurészből. Az Altweibermühle mintájára 1970-ben megnyílt az Altmännermühle.

A Wildparadies 1972-ben nyitotta meg kapuit és 1976-ban egy állat simogató résszel, illetve új állatokkal a vadaspark 1000 lakóra bővült. Megnyílt egy borászati múzeum is a Vinarium, amely a legnagyobb Holz-Spindel-Pressen gyűjteménnyel rendelkezik Németországban.

1986 óta, a park 45 hektárra nőtt, és egy vasút is kiépült a parkokon keresztül (Stromberg-Express). 1995-ben további 15 hektárral nőtt az alapterület. Emanuel Mongon, világhírű élménypark tervező is megkezdte munkáját a Tripsdrill berkein belül.

Kurt Fischer 1996-ban tovább adta az irányítást Söhne Helmut, Roland und Dieter Fischer részére. Ekkoriban vállalkozási formába szervezték a parkot (GmbH). Még ebben az évben megnyílt a Waschzuber-rafting.

1998-ban nyílt meg G'sengte Sau hullámvasút. Dirk Auer, aki egy extrém egysoros görkorcsolyázó, a sínekre erősített görkorcsolyákkal siklott végig a pályán. A várkomplexum Rauhe Klinge a vadvízi hullámvasúttal 2000-ben került átadásra. 2001-ben Auer visszatért és kezében egy söröspohárral száguldott végig a hullámvasút pályáján. 2001-ben a vadaspark további 17 hektárral bővült. 2002-ben az első szabadesés tornyot Donnerbalken is átadták. A teljes 2004-es év a 75. évforduló jegyében telt, színes eseményekkel tarkítva. Egy második Donnerbalken és a Spritztour is megnyílt 2004-ben. 2 év csúszás után, 2005-*ben megnyílt a Seifenkistenrennen és kibővített részeket kapott a Mühlental. A Dorfstraße 3 házikóval és a májusfával a Dorfplatz-on volt a 2006-os év újdonsága.

2010-ig épült a 6 millió euró költségvetésű új 2 hektáros parkrész a Sägewerk. Ennek a résznek a csúcspontja a teljesen német fából készített Mammut hullámvasút. Ez volt az eddigi legnagyobb beruházás a Tripsdrill történetében. A 30 méter magas és 860 méter hosszú, 90 km/h[3]csúcssebességű hullámvasutat 2008. április 28-án.[4] adták át.[5] Ez lett az első teljesen német kivitelezésű hullámvasút. Építők az Ing.-Holzbau Cordes (famunkák), Gerstlauer Amusement Rides (technikai és vasúti elemek), Ingenieurbüro Stengel (tervek). [3]


Panoráma kép a Mammut hullámvasútról
Panoráma kép a Mammut hullámvasútról

Mutatványok[szerkesztés]

Badewannen-Fahrt zum Jungbrunnen, Wildwasserbahn von Mack mit, laut Angabe des Parks, Európa legmagasabb iramsiklója, egy vadvízi attrakció
Seifenkisten-Rennen - elektromos meghajtású autók, gyermekeknek 3 éves kortól ajánlott
Mühlbach-Fahrt - Kinderwildwasserbahn
G’sengte Sau, Achterbahn az első kivitele a Bobsled Coaster volt a Gerstlauer Amusement Ridestól
Waschzuber-Rafting, Rapid River a várakozási sornál egy kiállítást láthatunk a régi idők mosási, vasalási eszközeiről
Wirbelpilz, Wellenflieger
Vinarium, Bormúzeum a legnagyobb Holzspindel-Pressen gyűjteménnyel Németországban
Wiegenhochbahn, Einschienenbahn
Doppelter Donnerbalken, Freifallturm
Mammut, Holzachterbahn, Vonatok a Gerstlauer Amusement Ridestól
Maibaum: Attraktion Dorfstraße májusfa

Apróságok[szerkesztés]

A német Tetthely (tv-sorozat) "Der Schrei" epizódját 2009 őszén a parkban forgatták. Többek között a Waschzuber-Rafting és a Mammut hullámvasút volt látható számos egyéb attrakciók mellett. Az epizódban a Tripsdrill "Prisca-Park" néven látható és Ludwigshafenben játszódik.[6]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. J.D.G. Memminger: Beschreibung, oder Geographie und Statistik, nebst einer Uebersicht der Geschichte von Würtemberg. 1820
  2. F. J. Bertuch (Hrsg.): Neue allgemeine geographische und statistische Ephemeriden, Band 10. 1822
  3. a b Beschreibung und technische Daten Archiválva 2008. július 24-i dátummal a Wayback Machine-ben auf lifthill.net (abgerufen am 3. Mai 2008)
  4. Ab sofort am Start: Holzachterbahn „Mammut” Archiválva 2008. október 6-i dátummal a Wayback Machine-ben auf tripsdrill.de (abgerufen am 3. Mai 2008)
  5. Claudia Schönberger: Mit Tempo 80 durchs Sägewerk. In: Heilbronner Stimme vom 10. Oktober 2007, S. 25
  6. Archivált másolat. [2015. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 27.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tripsdrill című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Erlebnispark_Tripsdrill
A Wikimédia Commons tartalmaz Tripsdrill témájú médiaállományokat.