Tompa utcai pad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tompa utcai pad
Művésztöbb alkotó (többek között Amnesty International Magyarország, Aryan Greens, Barnanonymus, Mi Hazánk Mozgalom) (2023)
Típusközterületi pad
Mozgalomtöbbféle (LMBTQ, hungarizmus, posztmodernizmus)
TelepülésBudapest, Ferencváros
Anyagfém, fa, festék
Mű tárgyaváltozó színek

A Tompa utcai pad avagy Ferencvárosi pad, más néven Színpad, Kínpad vagy egyszerűen csak „a Pad” egy közterületi pad Budapest IX. kerületében, Ferencvárosban, amely 2023 júliusában tett szert országos ismeretségre. A Tompa utca 17/b. szám előtti, egyébként barna színű padot előbb szivárványszínűre festették, majd rövid időn belül több, különféle értékeket valló csoport, illetve személy is átfestette egymás után, majd a túl sok festékréteg miatt elszállították. Az események nagy médiafigyelmet váltottak ki, és rávilágítottak a 2020-as évek magyar politikai és közéleti párbeszédének sajátosságaira. Egyes nyilatkozók a jelenséget tragikomédiának értékelték.

Idővonal[szerkesztés]

  • 2023. július 6. (csütörtök)
Az Amnesty International Magyarország önkéntesei a Pride-hónap alkalmából a ferencvárosi önkormányzat engedélyével a melegbüszkeség illetve az transzbüszkeség zászlajának színeire festettek át egy, a Tompa utcában található közterületi padot, majd Baranyi Krisztina polgármesterrel közösen átadták azt, mint „Budapest első szivárványos köztéri padját”. A pad festésének része volt egy „NYITOTT♥︎SZABAD♥︎BOLDOG” felirat és az Amnesty logója is. (A pad eredeti színe barna volt.)[1]
  • 2023. július 8. (szombat)
Szombatra virradóra az FTC labdarúgóklubhoz kötődő Aryan Greens (magyarul „Árja Zöldek”) nevű szurkolói csoport tagjai zöld-fehér színűre festették át a padot. A zöld és fehér az FTC színei. A tagok a festés részeként felírták az „⌖ARYAN Greens 30 years⌖” feliratot is.
  • 2023. július 9. (vasárnap)
Másnap az Amnesty International Magyarország önkéntesei újra az LMBTQ színeire festették át a padot.
  • 2023. július 11. (kedd)
Keddre virradóra az Aryan Greens tagjai újra zöld-fehér színűre festették át a padot, valamint festékszóróval elé írták a „STOP LMBTQ” feliratot.
Este ismeretlen személyek barnára festették át a padot, valamint papírlapon elhelyezték rajta a következő nyomtatott feliratot: Én csak egy pad szeretnék lenni. Ami jó mindenkinek. Neked is, Neki is. Nekünk. (A barna szín a piros mellett a magyarországi padok egyik elterjedt színe.)
  • 2023. július 13. (csütörtök)
Csütörtök reggel az Amnesty International Magyarország önkéntesei újra az LMBTQ+ színeire festették át a padot, és a ferencvárosi önkormányzat kijelentette, hogy őriztetni fogják az objektumot.
Délután a Mi Hazánk Mozgalom budapesti elnöke, Vékony Csongor piros-fehér-zöld színnel fújta át a pad deszkáit, miután a padon megfigyelhető színek fentről lefelé a következők voltak: piros, fehér (háttámla), majd zöld, sárga, zöld, rózsaszín, zöld, kék (ülőlap). A piros, fehér és zöld a magyar zászló színei. A ferencvárosi önkormányzat kijelentette, hogy ilyen állapotban nem fogják őriztetni az objektumot. A Mi Hazánk Mozgalom leszögezte, hogy amennyiben valaki ezután átfesti a padot, akkor nemzeti jelkép megsértése miatt feljelentést fognak tenni ellene. De a rendőrség később Vékony ellen indított eljárást rongálás miatt [2]
Este kétszer is lefóliázták a padot. Az első alkalommal az ismeretlen elkövető elhelyezte rajta a következő nyomtatott feliratot: „befóliáztuk mer' megyen itt a buziskodás”, őt a rendőrség a helyszínen igazoltatta. A második alkalommal egy fiatalokból álló csoport helyezte el a következő nyomtatott feliratot: FIGYELEM! Az LMBTQ+ tartalmakat újabban csak lefóliázva lehet "közszemlére tenni". Mindenki tudja, mi van a borító alatt. A szerelem becsomagolva is szabad! #folianelkul. Az este folyamán a helyszínre érkezett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöksége, a Betyársereg öt tagja, valamint a rendőrség és készenléti rendőrség tagjai is.
  • 2023. július 14. (péntek)
Péntek reggelre lekerült a fólia a padról.
Délután a ferencvárosi önkormányzat ismeretlen helyre szállíttatta el a padot. A pad legutolsó ismert megjelenése a piros-fehér-zölddel befújt.
  • 2023. július 18. (kedd)
Kedd reggel valaki egy LMBTQ színűre festett széket helyezett az önkormányzat által elszállított pad helyére, amit délután a szék melletti kukába dobtak, melyről Twitter videó is készült.
  • 2023. július 25. (kedd)
A korábbi pad helyén egy piros-fekete kockásra festett pad jelent meg, amely az oktatási tüntetések mozgalmának egyik jelképe. A támlán a mozgalom piroskörös felkiáltójele, valamint a „Folytatjuk a jövőnkért!” felirat szerepelt.[3]
  • 2023. július 26. (szerda)
Az eredeti pad bekerült a Budapesti Meme Múzeumba, ahol egy nyolcadik réteg festék majd minden korábbi verziónak emléket állít, és a padot egy másikkal pótolja az önkormányzat.[4][5]
  • 2023. október 1. (vasárnap)
Az önkormányzat egy eddig nem használt színváltozatra, zöld színűre festette a padot.
„A kutya családtag” felirat valamint fehér színű kéz és tappancs nyomatok kerültek rá.[6]
  • 2023. október 3. (kedd)
A padra matricák kerültek, kb. 10 db „ELTE-leportálásch” felirat díszíti.
  • 2023. október 5. (csütörtök)
Újabb négyzetalakú matricákkal gazdagodott a felület.[7]
A pótolt pad matricákkal (2023. október 3-án)

Reakciók[szerkesztés]

Média[szerkesztés]

A médiát leginkább a humoros, illetve szarkasztikus hangnem jellemezte:

  • A Telex „az ország leghíresebb padjának hányattatott sorsát” és a „kultúrharc frontvonalát” említi cikkeiben.
  • A 444 „Nagy Eseménynek”, „harcnak”, illetve „padháborúnak” nevezte az eseményeket. Július 13-án este a „Ki tudja, mi jön ezután, reggelig még sok festék lefolyhat a Tompa utcán.” humoros sorral zárták cikküket. Július 14-én Tóth Árpád Egy pad elégiája című, 1912-es versének közzétételével reflektáltak a pad körüli eseményekre.
  • A Magyar Nemzet és a Mandiner is „pad-kálváriaként” jellemzi a történteket.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]