Tiszta vér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tiszta vér
(Cleaner)
2007-es amerikai film

Alternatív cím: A takarító
RendezőRenny Harlin
Producer
Műfajthrillerfilm
Főszerepben
ZeneRichard Gibbs
OperatőrScott Kevan
VágóBrian Berdan
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő88 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2007
Korhatár16 III. kategória (F/8092/J)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Tiszta vér témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tiszta vér vagy A takarító (eredeti cím: Cleaner) 2007-ben bemutatott amerikai bűnügyi filmthriller, melyet Renny Harlin rendezett. A főbb szerepekben Samuel L. Jackson, Ed Harris, Keke Palmer és Eva Mendes látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2007. május 27-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Tom Cutler visszavonult rendőr és kamasz lányát egyedül nevelő, özvegy édesapa. Nyolc évvel korábban egy betöréses rablás során feleségét meggyilkolták, lányuk, Rose szeme láttára. Tom most egy különleges takarító céget vezet: halálesetek (beleértve a gyilkosságokat is) és egyéb, fertőzésveszélyes helyszínek professzionális feltakarítását vállalja.

Jones nyomozó felbéreli, takarítsa el egy jómódúnak tűnő házban egy véres gyilkosság nyomait. Tom a kulcsot a ház előtt elrejtve találja meg és speciális vegyszereivel elvégzi a feladatot. Másnap visszatér a helyszínre, mert nála maradt a kulcs, de a tulajdonos, Ann Norcut nem tud arról, hogy a férfi előző nap ott járt és pontosan milyen szolgáltatást végzett. Tom téves házszámra hivatkozik és nem árulja el a nőnek, mivel is foglalkozik. A különös eset miatt mindketten gyanút fognak.

Asszisztense segítségével Tom rájön, a rendőrség sosem kért ilyen takarítást és nem létezik Jones nevű nyomozó. A bizonyítékokat elzárása után a takarító egykori partneréhez és barátjához, Eddie Lorenzo rendőrhöz fordul segítségért. Megtudja, hogy Ann férje, John eltűnt, Eddie szerint azért, mert tanúskodni akart az ügyészségen a korrupt ex-rendőrfelügyelő, Robert Vaughn ellen.

Másnap Ann ellátogat Tom irodájába és bár a férfi nem árult el neki semmit, kikövetkezteti, Tom korábban egy bűnügyi helyszínt takarított fel. Eddie felkeresi Tomot és elmondja neki, a rendőrség szakemberei nem találtak DNS nyomokat a gyilkosság színhelyén, azonban profi vegyszerek nyomait igen. Tom azonban nem értesítette a hatóságokat az esetről, mivel nem volt biztos abban, Vaughn korrupt ügyletei mennyire nyúlnak mélyre a testület soraiban. Ann megmutat neki egy listát, amit John állított össze és tartalmazza az összes, Vaughn által megvesztegetett és lefizetett rendőr jelvényszámát – a listán Tom száma is szerepel. Évekkel ezelőtt ugyanis elvállalt egy munkát Vaughn megbízásából, így próbálva megvédeni lányát. Eddie, értesülve a lista létezéséről, annak megsemmisítését sürgeti, mert az bizonyíték lehet arra vonatkozóan, hogy Tom volt a gyilkos.

Tom visszatér a PTSD-ben szenvedő Ann-hez és a baljós házból elviszi őt egy munkatársa, Miguel otthonába, ahol együtt vacsoráznak annak családjával. A John megölésének ügyében nyomozó Jim Vargas megkéri Annt, látogasson el a halottasházba, azonosítani férje földi maradványait, a nő ezt meg is teszi. A halottkém négyszemközt elmondja Tomnak, John évekkel korábban vazektómián esett át, így Ann előző, vetéléssel végződő terhességénél nem ő volt az apa.

Tom kikövetkezteti, hogy Ann titkos viszonyt tartott fenn valakivel és a ház kulcsát a szeretőjének rejtette el. Eddie otthonába ellátogatva arra is rájön, Eddie volt a nő szeretője és az ő gyermekét várta. Tom úgy dönt, átadja egykori társát Vargasnak, de Eddie ehelyett Tom otthonába megy, ahol Rose egyedül tartózkodik. Tom hazasiet és kérdőre vonja Eddie-t, aki bevallja John megölését – szerinte Ann nem spontán elvetélt, hanem férje kényszerítette terhességmegszakításra, ezért Eddie bosszúból meggyilkolta. Eddie ezután fegyvert szegez Tomra és a kiérkező rendőrautók szirénáit meghallva le akarja lőni őt, de Rose előbb végez a rendőrrel.

Vargas megköszöni Tom segítségét és átveszi a listát, azzal az ígérettel, hogy elégeti azt. Miguel feltakarítja a bűnügyi helyszínt.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Samuel L. Jackson Tom Cutler Barbinek Péter
Ed Harris Eddie Lorenzo Rosta Sándor
Eva Mendes Ann Norcut Németh Borbála
Luis Guzmán Jim Vargas nyomozó Jantyik Csaba
Maggie Lawson Cherie Ruttkay Laura
Jose Pablo Cantillo Miguel Zöld Csaba
Keke Palmer Rose Cutler Mezei Kitty
Robert Forster Arlo Grange Dózsa László

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tiszta vér - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. november 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cleaner (film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]