Ford Fairlane kalandjai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ford Fairlane kalandjai
(The Adventures of Ford Fairlane)
Rendező Renny Harlin
Producer Steve Perry
Joel Silver
Forgatókönyvíró Daniel Waters
James Cappe
David Arnott
Főszerepben Andrew Dice Clay
Priscilla Presley
Wayne Newton
Robert Englund
Gilbert Gottfried
Lauren Holly
Zene Boris Blank
Operatőr Oliver Wood
Gyártás
Gyártó Twentieth Century-Fox Film Corporation
Silver Pictures
Nyelv angol
+ magyar (mozis szinkron)
Időtartam 98 perc
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
magyar Mokép
Bemutató USA 1990. július 11.
magyar 1990. november 29.
Korhatár USA R
Bevétel USA $21 413 502[1]
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap

A Ford Fairlaine kalandjai (The Adventures of Ford Fairlane) egy 1990-es akció-vígjáték Renny Harlin rendezésében, ami szókimondó humorával és Nagy Feró szinkronhangjával külön stílust teremtett a rock'n'roll filmeken belül, a nagyszájú, dögös, és teljesen abszurd detektív figurájával.

Cselekménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hogy fizessem be az adómat víz alatt működő CD lemezjátszókból és dedikált dobverőkből?

Ford Fairlane különleges magánnyomozó, akinek a rock'n'roll szakterület a specialitása. Éppen a "Fekete Dögvész" banda énekesének látványos elhunytát vizsgálja, aki a színpadon búcsúzott el életétől egy fényshow keretében, mikor feltűnik egy régi "barátja" Johnny Crunch (Gilbert Gottfried), aki állítólag eltűnt lányát akarja előkeríteni. Ford állandóan pénzzavarban van, mert a rocksztárok ritkán fizetnek, így elvállalja a megbízást. Johnny azonban kisvártatva meghal és Fordnak újra elúszik a pénze. A romjaiban heverő detektív lakásán feltűnik Johnny gazdag ex-szeretője (Priscilla Presley), aki ugyanazt a lányt akarja megtalálni, mint Crunch. Ford Fairlane abszurd és életveszélyes kalandok közepette rábukkan az egyre többek által keresett Zuzura (Maddie Corman), de nem telik benne sok öröme.

Zuzuval társalogni olyan volt, mint sajtreszelővel rejszolni. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas.

Ráadásul egy rakás gengszter üldözi. Ford egyetlen segítsége bombázó, harcművészetekben jártas és éles eszű titkárnője, Jazz (Lauren Holly), az egyetlen nő, aki sosem veszi be a rock and roll detektív lehengerlő dumáját.

Ford Farlaine[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ford messze esik a ballonkabátos, kalapot és nyakkendőt hordó magándetektívektől. Napbarnított, kacsafrizurás, nagyszájú, minden ötödik percben rágyújt (természetesen Zippóval), párosával tapadnak rá a csajok, akik még azért is hálásak, ha kisúroltatja velük a WC-t.

Kedvenc szófordulata: "Eszem-faszom megáll!"

A történetet ő maga meséli végig, sajátos stílusában előadva élete érzelmi és anyagi válságait. Magyar szinkronhangját, Nagy Ferót sokan bírálattal illették a teljesítményéért, de számosan vannak azon a véleményen, hogy épp emiatt lett klasszikus.[forrás?]

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész Magyar hang
Ford Fairlane Andrew Dice Clay Nagy Feró
Julian Grendel Wayne Newton Szombathy Gyula
Colleen Sutton Priscilla Presley Káldy Nóra
Don Cleveland Morris Day Józsa Imre
Jazz Lauren Holly Tóth Enikő
Zuzu Petals Maddie Corman Hegyi Barbara
Johnny Crunch Gilbert Gottfried Usztics Mátyás
Sam David Patrick Kelly Forgács Péter
fiú Brandon Call Minárovits Péter
Vigyori Robert Englund Tahi Tóth László
Amos hadnagy Ed O'Neill Balázs Péter
mixer Jaz Kaner Elekes Pál
nyomozó Steve White Izsóf Vilmos
Slam, a rapper Tone Loc Melis Gábor

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ford Fairlane először Rex Weiner újságíró sorozatában szerepelt, amit a "New York Rocker" (már nem aktív) jelentetett meg és az "LA Weekly".
 • A főszereplő Ford, különc magatartásával és állandó pózolásával Ace Ventura: Állati nyomozó előzményének tekinthető a filmtörténetben.
 • A Ford Farlaine név ebben a formában egy 1962-ben forgalomba hozott valódi Ford autót is takar, mely lenyitható tetővel rendelkezett.
 • A kocsi, amit Ford a filmben vezet, a valóságban Renny Harlin rendezőé volt.
 • Sok tiltakozó levél után, amit a klasszikus-autó rajongóktól kaptak, a film gyártói közzétették, hogy nem egy 57-es Ford Fairlane-t robbantottak fel, hanem csak egy üveggyapot másolatot.
 • A figurát pár évvel korábban már "megálmodta" Andrew Dice Clay, és ezzel 1987-ben szórakoztató 8 percet produkált Rodney Dangerfield stand-up show-jában: Andrew Dice Clay 1987 At Rodney Dangerfield's
 • Ezután az HBO szerződést ajánlott neki, és Diceman művésznéven többször is fellépett az HBO saját rendezésű stand-up show-jain, később keresték meg a Ford Fairlane forgatókönyvével.

Fogadtatása és hatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nem aratott hazájában nagy sikert, lehúzta a Rotten Tomatoes[2] és az 1991-es Arany Málna díjkiosztón a legrosszabb színész (Andrew Dice Clay) díján keresztül még sok más helyezést is besöpört (de legalábbis jelölték rá).[3] Roger Ebert kritikus elítélően nyilatkozott a Ford Farlaine-ről.[4] Magyarországon viszont a videoszalag-korszak legnagyobb jelensége volt. A film törvénytelen másolataiból számtalan keringett az országban. Az angol Wikipédia szerint a fordítás népszerűségét a mocskos nyelvezete adta, ami nagyon gyorsan a szleng részévé vált.[5] Fairlane szinkronhangja, Nagy Feró az Argo című magyar filmben hasonló karaktert játszott és elhangzott a szájából a magyar szinkron legendás "Eszem-faszom megáll" szófordulata is, ami a rendező Árpa Attila részéről tudatos utalás Feró egykori szerepe felé, hasonlóan az Argo számos más eleméhez.

A Disco Express nevű miskolci glam rock-banda is a film után kapta a nevét. Császár Előd készített egy Booty Time c. funky-paródia dalt a filmben elhangzott dalrészlet alapján.

Hasonló népszerűség övezi a filmet Norvégiában és Spanyolországban is. Az 1992-es norvég kiadást követően Ford Fairlane hamarosan jelenség lett. A 2000-es évek végén DVD-n új kiadást ért meg. Spanyolországban a szintén népszerű énekes, színész és komikus Pablo Carbonell vált ikonná, a szinkronizálás miatt.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Ford Fairlane kalandjai Box Office Mojo
 2. www.rottentomatoes.com
 3. The Adventures of Ford Fairlane (1990) - Awards
 4. rogerebert.suntimes.com
 5. ("The popularity was given by the Hungarian dubbing of the movie: really dirty language was used, and catchphrases became part of the slang very quickly.") link (2007. június 28.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak
 • film Filmportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap