Tilantongo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tilantongo
Nyolc Szarvas Jaguárkarom (Iya Nacuaa Teyusi Ñaña, 1063 - 1115), Tilantongo ura
Nyolc Szarvas Jaguárkarom (Iya Nacuaa Teyusi Ñaña, 1063 - 1115), Tilantongo ura
Közigazgatás
Ország Mexikó
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 17° 15′, ny. h. 97° 17′Koordináták: é. sz. 17° 15′, ny. h. 97° 17′
SablonWikidataSegítség

Tilantongo prekolumbiánus mixték városállam volt a mai Oaxaca mexikói tagállamban, a mai Santiago Tilantongo település mellett. Mixték nyelvű neve Ñuu Tnoo-Huahi Andehui, azaz „Fekete város – a Menny temploma” volt.[1]

Történelme[szerkesztés]

Alfonso Caso régész ásatásai az 1960-as években azt mutatták, hogy Tilantongo az Oaxaca régió egyik legrégebbi települése volt, Monte Albán első, preklasszikus időszakával egyidős épületekkel. Később a közelben klasszikus és posztklasszikus kori leleteket is találtak.

Dokumentumok bizonyítják, hogy Tilantongo a posztklasszikus korban, a 11. század körül fontos politikai központ volt. Itt uralkodott Nyolc Szarvas Jaguárkarom, aki egy időre egyesíteni tudta az összes mixték területet, és szövetséget kötött a közép-mexikói toltékokkal, amint arról a képírásos Zouche-Nuttall kódex beszámol.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tilantongo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]