The Elder Scrolls II: Daggerfall

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Elder Scrolls II: Daggerfall
FejlesztőBethesda Softworks
KiadóBethesda Softworks
SorozatThe Elder Scrolls
MotorXnGine
Platformok
Kiadási dátum1996. szeptember 20.
Műfaj
Játékmódokegyjátékos videójáték
Adathordozó
A The Elder Scrolls II: Daggerfall weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Elder Scrolls II: Daggerfall egy nyílt világú szerepjátékos (RPG) videojáték, amelyet a Bethesda Softworks fejlesztett és publikált. Az Elder Scrolls sorozat második játéka, az 1994-es The Elder Scrolls: Arena után, 1996. szeptember 20-án jelent meg. Kritikus és kereskedelmi siker volt az induláskor. Az utód, a The Elder Scrolls III: Morrowind 2002-ben jelent meg. A franchise tizenötödik évfordulója alkalmából (2009) a játék ingyenesen letölthető a Bethesda webhelyéről.

Játékmenet[szerkesztés]

A Daggerfall az Elder Scrolls sorozat többi játékához hasonlóan Tamriel kitalált kontinensén játszódik, ahol a játékos High Rock és Hammerfell tartományok között utazhat. Mint minden Elder Scrolls játékban, a játékos nem köteles követni a küldetések sorozatát, és meghatározott karakterszerepeket sem kell betöltenie, így lehetővé téve, hogy a játékos úgy játssza a játékot, ahogy jónak látja. A játék több mint 15 000 nagyvárost, várost, falut tartalmaz, és világ felfedezése mellett a játékos számos céhhez, rendhez és valláshoz csatlakozhat, amelyek egyedi küldetéseket és feladatokat adnak. Ha a játékos csatlakozik ezekhez a szervezetekhez, hírnevet szerezhet a játékvilágban, ami befolyásolja a nem játszható karakterek (NPC-k) és más frakciók nézetét a játékosról. A Daggerfall egyik egyedülálló tulajdonsága, hogy a játékos képes létrehozni saját, egyedi varázslatait, ha csatlakozik a varázslók céhéhez (Mages Guild).

A varázslatteremtéshez hasonló az eszközök elvarázsolásának képessége. A játékosok képesek arra is, hogy vámpírrá, vérfarkassá váljanak. A harci rendszerben az egér mozgatása határozza meg a fegyverlengetés irányát és hatását a közelharcban. A Daggerfall félelmetes ellenségek széles skáláját tartalmazza; a legerősebb a démoni Daedra, ami megnehezítheti az utazást a játék világában. A játék befejezéséhez a játékosnak meg kell látogatnia a játékban található 47 felfedezhető terület közül legalább 6-8-at.

Cselekmény[szerkesztés]

A játék térképe az Iliac-öbölben, High Rock és Hammerfell tartományok között található. A játékost a császár személyes kérésére küldik ide, és ki kell szabadítania Lysandus király szellemét földi bilincseiből, ezen felül fel kell fedeznie, hogy mi történt a császár levelével, amelyet Daggerfall volt királynőjének küldött. A levélből kiderül, hogy Lysandus édesanyja, Nulfaga ismeri a Mantella helyét, a kulcsot az első Numidium, egy erős sárgaréz gólem feltámasztásához. A császár azt akarja, hogy kéme rákényszerítse Nulfagát, hogy felfedje a Mantella helyét, hogy a testőrgárda (Blades) befejeze a Numidium rekonstrukcióját. Balesetek és zűrzavarok sora révén a levél egy Gortworg nevű ork kezébe került. Gortworg nem tudja, mi az a Mantella, és konzultál Mannimarcoval, a nekromanták vezetőjével. Ez idő alatt az Underking, aki eredetileg elpusztította az első Numidiumot, mert Tiber Septim helytelenül használta, feltámad a High Rock barlangjaiban. Annak érdekében, hogy a játékos átadhassa valakinek a Mantellát, meg kell ölnie Lysandus király gyilkosát, és lenyugtatnia a szellemet. Ezt követően el kell lopnia Tiber Septim totemjét Daggerfall királyától, Gothrydtól, és ki kell szabadítania a Mantellát az Aetherius börtönéből. Ezt követően a játékosnak hat lehetősége van a Mantella kezelésére.

  • Ha a játékos átadja a Mantellát az Underkingnek, elnyeli annak erejét, örök nyugalomba kerül, és nagy, "magicka mentes" területet teremt maga körül.
  • Ha Gortworg győz, akkor a Numidium segítségével elpusztítja a császári erőket és az Öböl királyait, és az Iliac-öböl többi tartományának uralkodóit. Az Underking röviddel ezután megérkezik, hogy egyszer és mindenkorra elpusztítsa az első Numidiumot, és közben életét veszíti. Gortworgnak ezután sikerül megalapítania Orsiniumot, az orkok királyságát.
  • Ha a Császár Testőrgárdája győz, akkor sikerül újjáteremteniük az első Numidiumot, és ezzel legyőzik az Öböl királyait és az Orkokat, valamint egyesíteniük Tamriel összes tartományát a birodalom alatt.
  • Ha valamelyik Öböli király nyer, az a király az első Numidium segítségével legyőzi a többi királyt, mielőtt az Underking elpusztítja őt és önmagát.
  • Ha Mannimarco megkapja a Mantellát, arra használja, hogy istenné váljon.
  • A stratégiai útmutató szerint a Bethesda tervezett még egy befejezést, de ez nem érhető el a játékon belül: ha a játékos aktiválja a Mantellát, miközben a totem (a Numidium vezérlő eszköze) birtokában van, a Numidium megöli a játékost, kiesik az irányítás alól, és a birodalmi erők elpusztítják.

Források[szerkesztés]