The Elder Scrolls

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Elder Scrolls
ElderScrolls Logo.png
Fejlesztő Bethesda Game Studios
ZeniMax Online Studios
Vir2L Studios
Kiadó Bethesda Softworks
Platformok MS-DOS, Microsoft Windows, Xbox, Xbox 360, PlayStation 3
Első játék The Elder Scrolls: Arena
1994
Legutóbbi játék The Elder Scrolls V: Skyrim
2011. november 11.
Hivatalos weboldal http://www.elderscrolls.com/

A The Elder Scrolls (röviden TES) egy nyílt világgal rendelkező akció-szerepjáték sorozat, amelynek egyes epizódjait a Bethesda Game Studios fejleszti és a Bethesda Softworks adja ki.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A The Elder Scrolls játéksorozat fejlesztése 1992-ben kezdődött meg. Az első része, a The Elder Scrolls: Arena 1994-ben jelent meg DOS operációs rendszerekre. A játékos eredetileg az aréna egy harcosát irányíthatta volna, később azonban a koncepciót szerepjáték elemekkel bővítették.[1] Az ebben a részben megjelenő szabad játékmenetet később a sorozat többi része is megőrizte.

1996-ban adták ki a második részt, mely a The Elder Scrolls II: Daggerfall nevet viselte. A The Elder Scrolls: Arena sikereinek hatására a a fejlesztők sokkal ambiciózusabb törekvésekkel álltak elő. A The Elder Scrolls II: Daggerfall az elsők között volt azon játékok sorában, melyek valódi 3 dimenziós világot mutattak be, a játék világának alapterülete pedig becslések szerint Nagy-Britannia területének kétszerese.[2] A játékosok és a kritikusok egyaránt panaszkodtak a sok programhibára, ám mindezek ellenére pénzügyileg sikeres lett a játék.[3]

A The Elder Scrolls II: Daggerfall megjelenése után a Bethesda Softworks átmenetileg elhagyta az egyes epizódok számozását. Így jelent meg 1997-ben a The Elder Scrolls Legends: Battlespire, majd egy évvel később a The Elder Scrolls Adventures: Redguard. Ezen játékokra kevesebb figyelmet fordított a Bethesda Game Studios; előbbi helyszínét lényegében csak a föld alatti járatrendszerek (dungeon) jelentették, bár a sorozatban ez volt az első olyan rész, melybe többjátékos mód került, utóbbi pedig egy lineáris játékmenettel rendelkező, külső nézetes akció-kalandjáték.

A 2002-ben megjelenő The Elder Scrolls III: Morrowind visszatért a korábban megismert, szabad játékmenethez. A Morrowind egy időben készült Microsoft Windows és Xbox platformra, megjelenésekor pedig jelentős sikereket ért el, 2005 nyaráig több mint 4 millió példány talált gazdára. A játékhoz két kiegészítő jelent meg: 2002 novemberében a Tribunal, valamint 2003 júniusában Bloodmoon. Ezek kezdetben csak PC-re voltak elérhetőek, Xbox konzolra csak a Game of the Year Edition részeként váltak megvásárolhatóvá.

A The Elder Scrolls IV: Oblivion fejlesztése 2002-ben kezdődött meg, a fejlesztők főként a mesterséges intelligencia fejlesztésére koncentráltak, céljuk, hogy képes legyen reagálni a világban bekövetkező változásokra. A fejlesztett grafikus motor mellett a Havok fizikai motort is megvásárolták a játékhoz. Végül 2006 márciusában jelent meg Microsoft Windows és Xbox platformokra a játék, a PlayStation 3 változatra pedig még egy évet kellett várni. 2006 novemberében megjelent a The Elder Scrolls IV: Knights of the Nine nevű, hivatalos letölthető tartalmakat magában foglaló gyűjtemény, 2007 márciusában pedig egy kiegészítő lemez, ami a The Elder Scrolls IV: Shivering Isles címet viselte. A Game of the Year Edition 2007 vége felé került a boltokba.

A The Elder Scrolls V: Skyrim bejelentése 2010 decemberében, a Spike Video Game Awards alkalmával történt meg. A játék nem közvetlenül az Oblivion folytatása, története 200 évvel utána játszódik Tamriel Skyrim nevű tartományában. 2011. november 11-án került a boltok polcaira, a játékosok és a kritikusok körében is nagy népszerűségre tett szert, több helyen az év játékának választották.

2012. május 3-án bejelentették a The Elder Scrolls Online nevű MMORPG fejlesztését.[4]

Az ESO hivatalos megjelenése 2014.04.04 lett.

Története: A játék a „Káosz és az Interregnum” időszakában játszódik. A játékosnak vissza kell szereznie elrabolt lelkét, le kell győznie Molag Balt és meg kell szereznie a Cyrodiili Rubin Trónt.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Arena – Behind the Scenes. Bethesda Softworks. ZeniMax Media. [2007. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 2.)
  2. Daggerfall – Behind The Scenes. Bethesda Softworks. ZeniMax Media. [2007. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 2.)
  3. Joe Blancato: Bethesda: The Right Direction. The Escapist, 2007. február 7. (Hozzáférés: 2012. július 2.)
  4. Adam Biessener: June Cover Revealed: The Elder Scrolls Online. Game Informer, 2012. május 3. (Hozzáférés: 2012. július 2.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]