Teodoru Borisz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Teodoru Borisz
Személyes adatok
Születési dátum1957március 3. (67 éves)
Születési helyMiskolc, Magyarország
Állampolgárságmagyar
Poszthátvéd
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
? –1984Magyar 1957-2000 Diósgyőri VTK
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák.
SablonWikidataSegítség

Teodoru Borisz (Miskolc, 1957. március 3. –) labdarúgó, hátvéd. Testvére Teodoru Vaszilisz labdarúgó, edző. A sportsajtóban Teodoru I néven volt ismert.

Pályafutása[szerkesztés]

A Diósgyőri VTK csapatának labdarúgója volt.

1977-ben tagja volt az első diósgyőri, magyar kupagyőztes csapatnak, amellyel jogot szerzett a kupagyőztesek Európa-kupájában való indulásra. Az első fordulóban a török Besiktas volt az ellenfél, aki Isztambulban 2–0-s előnyt szerzett. A visszavágón a DVTK 5–0-ra győzött. A második fordulóban a jugoszláv Hajduk Split ellen csak tizenegyesekkel maradtak alul és estek ki. Teodoru egy mérkőzésen, a Besiktas elleni visszavágón lépett pályára.

Az 1978–79-es bajnoki idényben 18 mérkőzésen szerepelt, három gólt szerzett és bronzérmet nyert a csapattal. A bajnoki sikernek köszönhetően az UEFA kupában indult a csapat. Az első fordulóban a Rapid Wien, a második fordulóban a skót Dundee United csapatán is sikerrel túl jutott a diósgyőri csapat. Az ezt követő fordulóban a Kaiserslautern együttese megállította a DVTK-t.

1980-ban újra magyar kupát nyert a diósgyőri csapat. A döntőben a Vasast győzték le 3–1-re, amelyen Teodoru nem szerepelt. A KEK-ben a skót Celtic túl erős ellenfélnek bizonyult és már a selejtezőben kiestek.

1981-ben a magyar kupa döntőjében megismétlődött az előző évi párosítás. A Vasasnak sikerült visszavágnia és 1–0-s győzelmével elhódította a kupát. Teodoru a kezdőcsapatban kapott helyet a döntőn a diósgyőri csapatban.

Napjainkban a DVTK U9-es csapatának vezetőedzője.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]