Tender Belmonte (hadihajó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tender Belmonte
HajótípusKisegítőhajó
ÜzemeltetőBrazil Haditengerészet
Általános jellemzők
Hossz110 méter
Szélesség15 méter
Merülés2,3 méter
SablonWikidataSegítség

A Tender Belmonte egy német hadihajó volt, amelyet 1917-ben Brazília hadba lépését követően a dél-amerikai ország lefoglalt. A hajó részt vett az első és a második világháborúban.

Története[szerkesztés]

Építtetése és korai története[szerkesztés]

A hajót 1912-ben kezdték építeni a Német Birodalomban, Rostockban. A hajó pontos elkészülési ideje nem ismert, ám ez feltehetően az első világháború kitörése előtt megtörtént. A hajó 1917-ben éppen a brazíliai Santos kikötőjében horgonyzott, amikor a brazil kormány hadat üzent a Német Birodalomnak és belépett az első világháborúba.

Háborús alkalmazása[szerkesztés]

1917-ben a Tender Belmonte az újonnan felállított brazil Hadműveleti Tengerészeti Különítménynek (Portugálul:Divisão Naval em Operações de Guerra, röviden DNOG).

A DNOG feladata főként járőrözés lett volna, azonban az Antant minden vezérkar rövid ideig hezitált a zászlóshajó kijelölésével kapcsolatban. Míg az olaszok a Földközi-tenger védelmére, a franciák a Gibraltár és Észak-Afrika védelmére, addig az amerikaiak a csapataikkal való szoros együttműködésre akarták felhasználni a brazil hajókat. Azonban nem sokkal miután a brazil hajók elérték a Földközi-tengert a háború véget ért, így nagyobb konfliktusokban a brazil hajók nem vettek részt. A spanyolnátha járvány azonban 1918-ban elérte a hajókat. A 8 brazil hadihajón a háború során 103-an, míg a hazatérést követően 250-en vesztették életüket a betegség következtében.

Később a hajót a második világháborúban is bevetették. Az Északkeleti Tengerészeti Erők egyik tagja volt.

További sorsa nem ismert.

Technikai adatok[szerkesztés]

  • Vízkiszorítás: 540 tonna
  • Hosszúság: 110,08 méter
  • Szélesség: 15,5méter
  • Merülés: 2,31 méter
  • Hajtómű: 3 db 2850PSI gőzkazán, 2 db tripla tágulási kazán
  • Sebesség: 12 csomó

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]