Talampaya Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ischigualasto és Talampaya Tartományi Parkok
Világörökség
800px-Talampaya 1.jpg
Talampaya homokfalai
Adatok
Ország Argentína
Világörökség-azonosító 966
Típus Természeti helyszín
Kritériumok VIII
Felvétel éve 2000
Elhelyezkedése
Talampaya Nemzeti Park  (Argentína)
Talampaya Nemzeti Park
Talampaya Nemzeti Park
Pozíció Argentína térképén
d. sz. 30° 00′, ny. h. 68° 00′Koordináták: d. sz. 30° 00′, ny. h. 68° 00′

A Talampaya Nemzeti Park Argentína egyik leghíresebb nemzeti parkja La Rioja tartományban. 1975-ben tartományi parkká jelölték ki, majd 1997-től nemzeti park. Területe 2150 km², átlagos tengerszint feletti magassága 1500 m. Feladata a területén található archeológiai és paleontológiai helyszínek, leletek védelme. A táj gyönyörű, tipikus hegyi növényi és állati életközösséggel. A park egy medencében fekszik a Cerro Los Colorados és a Sierra de Sañagasta között.

Keletkezése nagyon hasonlít a vele határos Ischigualastóéhoz. A mocsaras terület felhalmozódott agyagüledékeiből agyagkőzetek képződtek. A hegyekből érkező folyók ezt a kőzetréteget beborították homokréteggel, amely évmilliók során homokkőzetté alakult, s ez a tábla az idők folyamán kiemelkedett a környezetéből. Az Ischigualastóval szemben ebbe a homokkőtáblába a patakok meredek szurdokvölgyeket vágtak, közülük a leglátványosabb a Talampaya-kanyon, amely 300–500 m széles, falai 150–180 m. A lecsorgó csapadékvíz is érdekes formációkat hozott létre, miközben a kanyonok falát oszlopszerű alakzatokra szabdalta. A völgyek alját finom homok borítja.

Ischigualastóhoz hasonlóan a Talampaya is nemzetközi hírű paleontológiai lelőhely. A sziklafalak lábánál édes termésű algarrobofák állnak, amelyeknek termését az itt élő indiánok is fogyasztották. Az őslakók által hagyott emlékek a Puerta del Cañón falain látható sziklarajzok és a kőbe vésett mélyedések, amelyek eredetileg mozsárként funkcionáltak. A helyi növényvilágot egy kis füvészkertben mutatják be a látogatóknak.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]