Téboly (film, 2020)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Téboly
(Unhinged)
2020-as amerikai film
RendezőDerrick Borte
ProducerLisa Ellzey
Andrew Gunn
Mark Gill
Műfajthrillerfilm
ForgatókönyvíróChris Sparling
FőszerepbenRussell Crowe
Caren Pistorius
Gabriel Bateman
Jimmi Simpson
Austin P. McKenzie
ZeneDavid Buckley
OperatőrBrendan Galvin
VágóSteve Mirkovich
Michael McCusker
Tim Mirkovich
Gyártás
GyártóIngenious Media
Burek Films
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő93 perc[1]
Költségvetés33 millió $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Solstice Studios
Egyesült Királyság Altitude Film Distribution
Magyarország Freeman Film
BemutatóUSA 2020. augusztus 21.
Németország 2020. július 16.
Magyarország 2020. szeptember 10.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel42,8 millió $[2][3]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Téboly (eredeti cím: Unhinged) 2020-ban bemutatott amerikai akció-thriller,[4][5][6] melyet Derrick Borte rendezett és Carl Ellsworth írt. A főszereplők Russell Crowe, Caren Pistorius, Gabriel Bateman, Jimmi Simpson és Austin P. McKenzie.

A Téboly 2020. július 16-án jelent meg Németországban, majd az Amerikai Egyesült Államokban pedig augusztus 21-én. Magyarországon szeptember 10-én mutatta be a Freeman Film.

A bemutatót többször elhalasztották a COVID–19 világjárvány miatt, ennek ellenére világszerte több mint 42 millió dolláros bevételt tudott termelni. A film általánosságban vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól, akik méltatták Crowe teljesítményét, de úgy érezték, hogy a film nem használja ki teljes mértékben a premisszáját.

Cselekmény[szerkesztés]

A szabadúszó fodrásznő és egyben fiatal édesanya, Rachel (Caren Pistorius) kamasz fiával, Kyle-lal (Gabriel Bateman) utazik, ám rossz napjuk van. A nő elaludt reggel, és emiatt nem csak Kyle késik az iskolából, hanem az aznapi első kuncsaftja is felhívja miközben vezet, és kirúgja a pontatlansága miatt.

Ez még nem minden, a szalonja is nem rég zárt be, ráadásul az ügyvédje nemrégiben hívta fel és közölte, hogy a különélő férje akarja a házat, amiben Kyle-lal él, a válás megállapodás részeként.

A jelzőlámpánál egy teherautó mögé áll be, melynek sofőrje nem vette észre, hogy a lámpa pirosról-zöldre váltott. Rachel vár egy kis pillanatot, ezután pedig idegességében dudálni kezd, majd végül a jelzőlámpa sárgára vált, kikanyarodik a teherautó mögül és megindult előre, az autópálya irányában.

Az előtte lévő szakaszon beragadt a forgalmi dugóban, a teherautó sofőrje (Russell Crowe) viszont mellé áll járművével, és elnézést kért tőle. Rachel nem fogadja el, nem tudván, hogy ez az ember teljesen ki van bukva, nem önmaga. Ő is most ment keresztül egy váláson, ráadásul jelentős dühkitörési problémái vannak. Úgy dönt, mindent meg fog tenni azért, hogy ez legyen Rachel életének legrosszabb napja.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Tom Cooper, mentálisan instabil idegen Russell Crowe Kőszegi Ákos
Rachel Flynn, Kyle anyja Caren Pistorius Mórocz Adrienn
Kyle Flynn, Rachel fia Gabriel Bateman Molnár Olivér
Andy, Rachel barátja és válási ügyvéd Jimmi Simpson Seder Gábor
Fred, Rachel testvére Austin P. McKenzie Ács Balázs
Mary, Fred barátnője Juliene Joyner Lamboni Anna
Leo, bolti eladó, aki megmenti Rachelt Tomtól Stephen Louis Grush ?
Deborah Haskell, Rachel kliense Anne Leighton ?
Homer Michael Papajohn ?
Rosie Lucy Faust ?
Mrs. Ayers Devyn A. Tyler ?
Pénztáros Samantha Beaulieu Makay Andrea
Richard Hunter Flynn, Rachel ex-férje és Kyle apja Andrew Morgado ?

Gyártás[szerkesztés]

A film forgatására 2019 nyarán került sor Kennerben és New Orleansban (Louisiana). A gyártás 2019 szeptemberében fejeződött be.[7][8][9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. UNHINGED (15). British Board of Film Classification, 2020. július 2. (Hozzáférés: 2020. július 25.)
  2. Unhinged (2020). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2020. november 11.)
  3. Unhinged (2020) - Financial Information. The Numbers . (Hozzáférés: 2020. november 11.)
  4. Russell Crowe Has a Message for Moviegoers Before ‘Unhinged’: ‘I’m Not F***ing with You. IndieWire. „Rookie distributor Solstice Studios’ flagship film has picked up more than $5 million and to get domestic moviegoers excited about the action thriller (which has mediocre reviews), star Russell Crowe has shared a series of tongue-in-cheek ominous video messages on Twitter.”
  5. 'Unhinged' Review: Russell Crowe is a nasty piece of work in brutal road rage thriller. The Victoria Advocate. „Russell Crowe is known simply as “The Man” in the new action-suspense film “Unhinged” as the Academy Award-winning actor delivers a performance that’s evil personified.”
  6. ‘Unhinged’ Sees Increased Business On Saturday For $4M Opening As Exhibition Turns Lights Back On. Deadline Hollywood. „Solstice Studios braved the continuing pandemic and assisted the major exhibition circuits to reopen this weekend in the US with their Russell Crowe road rage action movie Unhinged.”
  7. Russell Crowe Stars as an Angry Driver in First Look at ‘Unhinged’. Variety, 2019. augusztus 23. (Hozzáférés: 2020. május 12.)
  8. Scott, Mike: Russell Crowe to film road-rage thriller ‘Unhinged’ in New Orleans. The Times-Picayune, The New Orleans Advocate , 2019. június 17. (Hozzáférés: 2020. május 24.)
  9. McNary, Dave: Russell Crowe to Star in Road-Rage Thriller ‘Unhinged’. Variety , 2019. május 10. (Hozzáférés: 2020. május 24.)

További információk[szerkesztés]