Szubahdár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A mogul rangok soraiban szerepelnek a naváb, szubahdár, manszabdár, sowar, szipoly. A mogul hercegeknek gyakran adományozták a mir és mirza címeket

Szubahdár (urdu: صوبہ دار ) (úgy is ismert, mint nazim vagy az angol Subah[1]) volt az egyik megnevezése a szubah (tartomány) kormányzójának a mogul korszakbanIndiában, és akit Szahib-i-Szubah vagy Nazim néven is emlegettek. A szubahdár szó perzsa eredetű.[2]

A szubahdár a mogul tartomány közigazgatója volt. Neki segédkezett a tartományi diwán, baksi, faudzsdár, kotvál, kázi, szadr, vaka-i-navisz, kanungo és patvari.[3] A szubahdárokat többnyire a mogul hercegek közül választották ki, illetve a magas rangú (manszab) hivatalnokok közül.

Nazim[szerkesztés]

A nazim (kiejtése [ˈnaːzɪm], urdu: ناظم arab származású szó, jelentése 'szervező' vagy 'választott', hasonló, mint a polgármester) a városok koordinátora Pakisztánban. A nazim egy cím az urdu nyelvben, egy választott tisztségviselő a helyi önkormányzatban (kerület, tehszil, uniós tanács vagy falusi tanács) Pakisztánban.[4] Hasonlóképpen a polgármester-helyettes naib nazim (نائب ناظم) néven ismert. A naib szó az urduban azt jelenti: 'asszisztens' vagy 'helyettes', ezért a naib nazim hasonló funkció, mint a polgármester-helyettes.[5] Házgondnokot is jelenthet.[6]

Egy nazim jogosult a büntetőügyekben is dönteni.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. George Clifford Whitworth
  2. Islam, Sirajul. Subahdar, Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh, Second, Asiatic Society of Bangladesh (2012) 
  3. Mahajan V. D. (1991, reprint 2007).
  4. Wajahat Ijaz. „Their way to parliament passed through Nazim’s office”, Pakistan Dawn, 2002. október 22. 
  5. Zila Nazims & Naib Zila Nazims a Tartomány NWFP - NRB önkormányzati Választások. [2009. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 21.)
  6. Áttekintése Város Önkormányzati Igazgatás - Város Kormány Lahore. [2008. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 21.)
  7. A Nazim also decides criminal cases. (Hozzáférés: 2012. augusztus 11.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Subahdar című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.