Szivárvány együttes (Sashalom)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szivárvány együttes
Információk
Alapítva1968
Megszűnt1971
Aktív évek19661971
Műfajrock, hard rock
Tagok
1971-ben
Szűcs Antal Gábor/Tátrai Tibor
Tihanyi Gyula
Novák András (Öcsi)
Németh Nemecsek Tamás/Szikora Róbert
menedzser: Szűcs Antal
Korábbi tagok
Szűcs Judith, Székely Péter, Moravecz Pál, Vágó Endre, Tóth István, Szentgyörgyi András, Landauer Miklós, Diós József, Jankela János, Hőnig Rezső
SablonWikidataSegítség

A sashalmi Szivárvány együttes 1966–1971 között működő, elsősorban külföldi rockszámokat játszó zenekar volt. Szűcs Judith és Szűcs Antal Gábor alapították. 1969-től Tihanyi Gyula vezette. A kor számos jelentős zenészével zenéltek együtt.

Az együttes története[szerkesztés]

1966-ban a Szűcs-testvérek, Szűcs Judith és Szűcs Antal Gábor alakították, miután Székely Péter és Szűcs kiváltak a Hobóból[m 1]. A korszak slágerzenéjét játszották.

A Szivárvány első felállása:

  • Szűcs Judit – ének
  • Szűcs Antal Gábor (Totya) – szólógitár
  • Moravecz Pál – dob
  • Székely Péter – orgona
  • Vágó Endre – szaxofon
  • Tóth István – basszusgitár

1968 nyarától a XVI. kerületi EMG (Elektronikus Mérőkészülékek Gyára) kultúrházának próbaterében új tagokkal kezdtek gyakorolni: Szentgyörgyi András, majd két hét után Landauer Miklós került dobokhoz, Diós József basszusgitározott és Jankella János szaxofonos, aki főként vokálozott, csörgőzött, illetve ő szállította a zenekart. Volt ORI és OSZK működési engedélyük. Majd megérkezett Tihanyi Gyula basszgitáros-énekes az Atlantisból, ekkor Diós József akkordgitárra váltott, de később a dobossal együtt elhagyta a zenekart, majd nemsokára Szűcs Judith és Székely Péter is. Ekkortájt került Hőnig Rezső dobos a Sakk-mattból a csapatba.

1969-től Tihanyi Gyula lett a zenekar vezetője. A korszak elismert magyar Led Zeppelint játszó együttese lettek. Menedzserük, Szűcs Antal, elintézte, hogy egy tehetségkutató hajón a zenekar saját felszerelésével kísérje az énekeseket, így minden műsor a végén egy 5-6 nótás önálló koncertet adhattak a közönségnek. A tagok ekkor már fix fizetést is kaptak.

Elsősorban Cream és más angolszász jellegű rockzenét – mint a The Spotnicks(wd), The Shadows, Jimi Hendrix, Deep Purple, Black Sabbath – játszottak. A Rudas László utcában (ami a VI. kerületi Podmaniczky utca) az elsők között rendeztek jam sessionöket, amikbe Tátrai Tibortól Fogarasi Jánosig számos ismert és kevésbé ismert muzsikus beszállt. A Szivárvány Klub vendégzenekara volt többek között a Syrius is, de megfordultak ott Török Ádám, Révész Sándor is.

A tagok:

  • Tihanyi Gyula – basszusgitáros
  • Szűcs Antal Gábor (Totya) – szólógitáros-énekes
  • Novák András (Öcsi) – énekes[3]
  • Németh Tamás (Nemecsek) – dobos

Amikor 1971-ben Szűcs Antal Gábort a Hungáriába, Németh Tamást pedig a Minibe csábították el, helyükre gitárosnak Tátrai Tibor, dobosként pedig Szikora Róbert került Tihanyi Gyula és Novák András mellé. Pár hónap múlva azonban Tátrai egy csepeli bulin bejelentette, hogy a Csomós Péter által létrehozott Jam együttesben zenél tovább. A szivárvány ezután nem sokkal szétesett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hobó együttes: 1963-ban alakult.[1] A zenekar vezetője Ollé Béla gitáros volt. Földes László Hobohoz és a későbbi Hobo Blues Bandhez nincs köze, a nevet Jack London Országúton című regényből vették.[2]
  1. A MagyaRock története 1.
  2. Bálint Csaba: kislemezek: Poór Péter - Hobo zenekar - Nem tudni, mit hoz az élet (1967), passzio.hu - 2015. június 15.
  3. Trencsényi Zoltán: A gondolatok teremtő erejéről, avagy: minden alkalom a legjobb!, Népszabadság Online - 2009. július 16.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]