Szerkesztővita:Onak Proudmoore

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Onak Proudmoore 2 évvel ezelőtt a(z) "Infobox szűkítése" témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Onak Proudmoore!
If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Szerkesztői lap
Bemutatkozhatsz
a többieknek saját szerkesztői lapodon
Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. március 23., 11:02 (CET)Válasz

"Infobox szűkítése"[szerkesztés]

Szia!

Ez volt a kiinduló kérdésed. Előbb egy technikai kérdés: hogyan sikerült visszamenned 2018-ba és akkor regisztrálni?

Az infobox-szal kapcsolatban több dolgot lehet tenni, az adott esettől függ, illetve hogy mit szeretnél elérni.

  • Ha az infoboxban lévő infók tartalmilag rendben vannak, de van köztük angol (esetleg más idegen nyelvű) szöveg, pl. Ancient Roman military personnel, akkor a szócikk bal oldali menüjének legalján, a nyelvek felsorolása alatt van egy link: "Hivatkozások szerkesztése", ha erre kattintasz, az átvezet a Wikidata adatbázisába, ami erre a szócikkre vonatkozik, ahol az idegen nyelvű kifejezést meg lehet találni és le lehet fordítani magyarra.
  • Ha az infoboxban lévő infók tartalmával valami gond van, pl. helytelen, vagy csak túl hosszú a felsorolás (mint például a "foglalkozás"-nál), akkor a jelenlegi (hosszú) felsorolást érdemes kimásolni magadnak, kihagyni belőle azokat, amik nem kellenek, majd az egészet vissza lehet másolni az infobox "foglalkozás =" sorába, az egyenlőségjel után. (ez a sor jelenleg üres, ami azt jelzi, hogy az adatok a Wikidatából jönnek át automatikusan).

Az infoboxban lévő egyéb sorok, amikből párat már névtelenül módosítottál, ezek a változások majd jóvá lesznek hagyva egy járőr által, ha megfelelőnek találja azokat. Ennek megkönnyítése érdekében érdemes megjegyzést, plusz infót, forrást megadni az adott infó után. Ezt legegyszerűbben "ref"-ek alkalmazásával tudod megtenni, amivel rövid megjegyzést lehet beszúrni, ami a cikk alján a "Jegyzetek" szakaszban fog megjelenni. A "ref"-ek közé megadható például egy könyv minden lényeges adata, folyóirat, online forrás URL-e, stb.

Azért ajánlom a "ref"-et, mert szerintem ez a legegyszerűbb felépítésű, de több más, hasonló célú eszköz létezik. A "ref" úgy használandó, hogy közvetlenül az adott mondat után kell írni (szóköz nélkül):

<ref> Ide kerül a forrás vagy egyéb magyarázó szöveg </ref>

(A szóközöket a jobb olvashatóság érdekében szúrtam be).

misibacsi*üzenet 2021. augusztus 29., 07:45 (CEST)Válasz

Köszönöm az infokat :-)
Kérdésedre válaszolva, nyilván nem mentem vissza az időben :D Valószínűleg 2018-ban regisztráltam, ha láttál valahol ilyen dátumot. Elfelejtettem a jelszavamat, és nem tartottam fontosnak, hogy bejelentkezve szerkesztgessek. Most kikértem a jelszó emlékeztetőt, mert mégiscsak fontos lett :-)
Amit az infobox-ról és Wikidatáról írsz, az világos, és a ref-et is használni fogom akkor a jövőben.
Igazából azon gondolkodtam az elmúlt napokban, hogy nem is baj, ha nem hagyják jóvá a korábbi változtatásokat, mert annyire elüt Caesar infobox-a a többi ókori római személyiségtől, hogy inkább újra kéne csinálni az egészet, de majd szép lassan dolgozok rajta :-) Onak Proudmoore vita 2021. augusztus 29., 20:01 (CEST)Válasz