Szerkesztővita:Keszeics

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Keszeics 5 hónappal ezelőtt a(z) Segítség témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Keszeics!
If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Szerkesztői lap
Bemutatkozhatsz
a többieknek saját szerkesztői lapodon
Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Pagony foxhole 2018. március 7., 20:45 (CET)Válasz

Szerkesztői lap[szerkesztés]

Kérlek, ne nevezd át, ez nem így megy. – Pagony foxhole 2018. március 7., 20:45 (CET)Válasz

Képfeltöltés[szerkesztés]

Ha jól értem, ez iránt érdeklődsz a leveledben: itt meg itt lehet tájékozódni. – Pagony foxhole 2018. március 10., 21:17 (CET)Válasz

Segítség[szerkesztés]

Kedves Aranka! Meddig jutottál a cikkeiddel? Miben tudok segíteni? Hollófernyiges vita 2023. november 7., 08:41 (CET)Válasz

Szia..., ma javítottam a fotók méretén és átírtam a cikk címét. Szeretnélek megkérni, hogy nézzél rá, ha lesz időd. Ha rendben van így, akkor a továbbiakban mit kell tennem? Nincs több dolgom, vagy várni kell valamiféle elbírálásra, és javítani kell, ha szükséges? Érdekes módon a fotók néha két sorba rendeződnek, néha padig megkezdik a harmadik sort is... KeszeicsA 2023. november 15., 20:36 (CET) KeszeicsA 2023. november 15., 20:36 (CET)
Kedves Segítő!
Gyakorlatilag semeddig nem jutottam el.
Az üzenetemben jeleztem, hogy néhány évvel ezelőtt az Élet és tudomány c. tudományos folyóiratban megjelent két cikkem az óriási mohaállatokról és az amerikai lepkekabócáról. Mivel a wikipédián egyikről sem találtam magyar nyelvű oldalt, gondoltam, érdemes lenne megosztani a cikk tartalmát, hiszen viszonylag jó minőségű saját fotóim is vannak. Akkor regisztráltam a wikipédiára és próbálkoztam a feltöltéssel. Kértem segítséget, de lehet, nem volt egyértelmű a problémám. Az ajánlat az volt, hogy olvassam el ezt és azt az oldalt. Természetesen ezeket megtettem, többször átolvastam minden tájékoztatást, de egyszerűen ez nem jön át nekem. Lehet, nincs elég türelmem ehhez. El is engedtem a kérdést. Gondoltam, ha több időm lesz, majd folytatom, de a következő alkalommal szintén falakba ütköztem. A napokban kaptam egy emlékeztető üzenetet Raffaele Vivianitől (Wikipédia), ezért próbálkozom ismét…  
Én legszívesebben átadnám az anyagot, hogy tegyed fel helyettem, ha látod még értelmét most, hogy itt a nyakunkon a mesterséges intelligencia.
Köszönöm a figyelmet!
Keszeics Aranka
Mellékelem a próbálkozásaim elérhetőségét:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Keszeics/piszkozat
https://commons.wikimedia.org/wiki/Special:ListFiles/Keszeics
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=Keszeics&title=Special:MediaSearch&go=Menj&type=image KeszeicsA 2023. november 7., 12:00 (CET)

Kicsit megformáztam a cikket, szerintem így már közzétehető, de persze bátran cseréld le a képeket vagy tedd át máshová, ahogyan neked tetszik. – Hollófernyiges vita 2023. november 8., 08:51 (CET)Válasz

Szia..., nagyon köszönöm a segítséget! Óóóóriási!!! Innen megpróbálok belemélyedni, és további fotókat is tennék mellé - ha sikerül. :))
Egyik fotót nem is én készítettem, azt cserélem. Ha elakadok, kereslek.
Kérdésem: a másik témát az amerikai lepkekabócáról ennek alapján meg tudom szerkeszteni? Gondolok itt arra, hogy készítek egy mentést - ha lehet (??) és azon kicserélem a szöveget és a fotókat - ha tudom... Ez így működhet? Vagy nulláról kell indítani? Mert akkor megint bajban leszek... KeszeicsA 2023. november 8., 14:34 (CET)

Elnézést ha túl alapvető dolgot írok le, de én úgy szoktam új cikket közzétenni, hogy a keresőbe beírom a nevét és ha nincs még ilyen cikk, az oldal egy piros linkre kattintással felajánlja hogy készítsek egy újat; és ebbe belemásolom a piszkozatlapom tartalmát (a másik lehetőség, hogy átnevezed a piszkozatot a végleges névre, ez sem ördöngösség). Ilyenkor a régi próbalapod megmarad és kedvedre kísérletezhetsz benne, vagy megírhatod ott az új cikkedet (pl. a lepkekabócáról) a régi alapján, csak a szöveget és a képeket kell kicserélni. Lehet hogy nem újdonság, de a commonson, ahová a képeidet feltöltötted, is lehet találni a témába vágó képeket (pl. óriási mohaállat vagy lepkekabóca). Ha problémád van a képek kicserélésével, áthelyezésével, méretezésével, szólj nyugodtan. – Hollófernyiges vita 2023. november 8., 15:03 (CET)Válasz

Sajnos még az alapvető dolgokkal is bajlódom. Nem értem..., mert annyi minden más simán ment (Ps, InDesign Kiadványszerkesztő, stb...) de erre nem áll rá az agyam. Így hát minden információt és segítségét hálásan megköszönök. Most próbálkozom, és jelentkezem, ha elakadok. KeszeicsA 2023. november 8., 15:34 (CET)

Igen, a közzététel a mentést jelenti (régebben mentésnek is hívták). Utána bátran szerkesztheted tovább a lapot, bármennyiszer. – Hollófernyiges vita 2023. november 8., 16:34 (CET)Válasz

A fotókkal még variáltam kicsit (sikerélmény:), és úgy gondolom..., ez akár jó is így. Te mit gondolsz? Ez persze a Te érdemed, és köszönöm!
Kérdésem: gondolom, a főcímet is változtatni kell, hogy ne Keszeics/piszkozat legyen :)) Továbbá hogy kell ezt befejezni és közkinccsé tenni?
És jól értem...? Akár ezt a piszkozatot tudom tovább változtatni a következő cikkhez (lepkekabóca) ? KeszeicsA 2023. november 8., 17:52 (CET)
Kedves Aranka! Én azt csinálnám, hogy 1. Készítek egy üres lapot (a módját Hollófernyiges kolléga leírta), azon a néven, hogy Keszeics/Lepkekabóca vagy ami jól esik. Akkor van két egyforma oldal, az egyiknek ez a neve, a másiknak az, hogy Keszeics/piszkozat. 2. A piszkozatot átnevezem (az Eszközök közt van, hogy Átnevezés). Felajánlja, hogy a (Fő) névtérben az legyen a címe, hogy ...... ezt átírod, gondolom arra, hogy Óriási mohaállat. (Nagy betűvel kezdve, és most már Keszeics nélkül.) 3. Türelmes leszel, mert friss szerkesztő vagy, ezért valaki illetékesnek jóvá kell hagyni a szerkesztést, majd akkor működik teljes körűen. 4. Viszont a Keszeics/Lepkekabóca szócikk azonnal folytatható.
További odafigyelni valók. Kérlek, a szabványos módon írd alá az eszmecseréidet, az kell a végére, hogy ~~~~. Ennek a helyére a rendszer majd előállítja a nevet és időpontot. A szerkesztéseidnél is ügyelj rá, hogy a szerkesztői neved, és ezért a próbáid felérendelt lapja is Keszeics, nem KeszeicsA, nem is Keszeics A. A szócikkeket viszont nem kell aláírni, az az első perctől a közösség tulajdona és felelőssége.
Kell még az általános segélykérés a kezdő-kocsmafalon, vagy elegendő itt ezen a helyen a tippadás? (Ide most beírok négy hullámvonalat, és a közzétételnél kitölti, ezúttal az én nevemmel, mert most én írok hozzá.) – Garamond vita 2023. november 9., 16:20 (CET)Válasz
Megint lemarad a válasz arra vonatkozóan, hogy a kezdő-kocsmafalon, vagy itt szeretnék-e tippet kapni. Úgy gondolom, hogy elegendő, ha itt kapok segítséget, de megpróbálom, figyelmesebben átolvasni az erre vonatkozó leírásokat, hogy érdemben tudjak dönteni.
Visszatérve az aláírásra, ha beírom a 4 hullám jelet, erre érdekes módon kétszer is megjelenik a KeszeicsA aláírás. KeszeicsA 2023. november 12., 14:27 (CET)
Kedves Garamon! Köszönöm szépen Neked is a sok segítséget! Kezd megjönni a kedvem a wikipédiázáshoz! :)
Igyekszem mindent helyesen tenni. Jelentkezem, ha elakadok! KeszeicsA 2023. november 10., 17:38 (CET) KeszeicsA 2023. november 10., 17:38 (CET)

Igen, vagy úgy tudsz végleges nevet adni a mohaállatnak ahogyan Garamond leírta, vagy ha elakadsz, megpróbálhatod úgy ahogyan a november 8. 15:03-kor leírtam fentebb. Ha próbalapra van szükséged, azt megkaphatod a jobb felső menüsorban a próbalap pontra kattintva is. – Hollófernyiges vita 2023. november 9., 18:27 (CET)Válasz

Köszönöm Neked is! és jelentkezem, ha elakadok! KeszeicsA 2023. november 10., 17:40 (CET) KeszeicsA 2023. november 10., 17:40 (CET)
Mint céloztam is rá, azt javasoljuk, hogy ~~~~ aláírást használj. De nem teszed. (Pedig úgy még kényelmesebb is ám.) Hiába mondod meg udvariasan az aláírásban, hogy KeszeicsA vagy. (Egyébként itt nem az vagy, választhattad volna szerkesztői névnek ezt is, de nem ezt választottad.) Nem mindegy, hogy kézzel írod be, vagy engeded, hogy a Wiki automatizmusa töltse ki. Utóbbi esetben ugyanis például értesítés keletkezik a bejegyzésről. És mellesleg egy válaszadásra szolgáló link is megjelenik. (Ami meg a partnereknek kényelmesebb.) Ha már elég rutinos leszel a Wiki (technikai) kezelésében, akkor azt is megmutatjuk, hogy hogyan lehet az aláírásban a lefoglalt szerkesztői nevet használni, és megoldani, hogy mégis úgy legyen aláírva, ahogy mutatni akarod magadat. (Addig ne rémísztgessünk.)
Még egy dolog. Nem reagáltál arra, hogy a Kezdők kocsmafalán szeretnél-e még segítséget kapni. Udvarias dolog lenne, ha oda belejegyeznéd, hogy a részletekbe menő támogatást a vitalapodon szeretnéd látni.
A továbbiakban hagyom mentorként Hollófernyiges kollégát érvényesülni, ha csak nem adódik valami, amiben történetesen nekem van tapasztalatom, nem akarok fölöslegesen belefurakodni a folyamatba. – Garamond vita 2023. november 11., 14:23 (CET)Válasz
Lehet, nem úgy látszik, de igyekszem a tanácsaitok szerint cselekedni… Az aláírást is aszerint írtam, de most, hogy nézem, hmmm…, lehet, hogy csak 3 ~ jelet tettem a 4 helyett… :(( Aztán…, nekem mindegy, hogy KeszecsA vagyok-e vagy sem. Én soha nem írtam a végére semmit…, leszámítva a legelső üzenetet, ahol a teljes nevem szerepel. Ha volt valamiféle aláírás, akkor azt a rendszer tette oda.
Továbbá az előzményekben írtam, hogy csak két cikket szeretnék feltenni a wikire, mert ezekről nem látok semmi infót. Mivel nehezen boldogulok, illetve szinte egyáltalán nem boldogulok itt a szerkesztéssel, ezért, kértem segítséget, amit köszönök Nektek. :)    KeszeicsA 2023. november 12., 14:19 (CET) KeszeicsA 2023. november 12., 14:19 (CET)
Az aláírás rejtélyes. Három hullámvonalra sem ez kerül oda, ami most látható, hanem a szerkesztői neved (linkkel), meg a hozzá tartozó vitalap (szintén linkelhetően). Viszont nincs hozzá időbélyeg (dátum és időpont). (Nekem például ezzel a módszerrel ez adódna, beteszem két háromszög közé: ▶Garamond vita◀.)
Azon töprengtem, hogy talán az aláírásodban van (a Beállításoknál) valami így megadva. Meg is próbálkoztam a saját aláírásommal, hogy átállítom. De (sajnos/szerencsére) a rendszer intelligens, nem engedi. Magát az eredményt, amit Nálad látok, szócikkben vagy beszélgetős lapon elő tudnám állítani, de egyáltalán nem egyszerű. Beírom a végére az aláírás helyére a nevet (az igazit, vagy pl. hogy Lord Byron), és utána írok öt hullámvonalat. (Az név nélkül állít elő a szövegben egy időbélyeget.) Sőt elé is kellene tenni valami kitöltőt, mert úgy látom, nem szorosan jön a KeszeicsA a szöveg végén.
Tehát mondjuk ezt írom be:     Lord Byron ~~~~~ Lord Byron ~~~~~. És akkor az adódik, hogy     Lord Byron 2023. november 14., 17:19 (CET) Lord Byron 2023. november 14., 17:19 (CET).
Hát ez elég valószínűtlen.
Más. A piszkozatod végén a képek nem egyformán vannak elhelyezve, van, aminél csak kis méretet látok. A fájllistában meg azt észlelem, hogy Keszeics szerkesztő és KeszeicsAranka szerkesztő is szerepel. Ezeket is majd egyszer intézni kell.
Jó lenne beletanulni, vagy legalábbis sikeresen lekommunikálni az esetleges más szerkesztőkkel az ügyeket. Azért lenne jó megküzdened az óhatatlan akadályokkal, mert a cikk egyébként szép és jó lenne, érdekes képekkel. De ha egyszer már belejöttél, jó érzés lesz. – Garamond vita 2023. november 14., 17:19 (CET)Válasz
Belenéztem a Beállításokba. Igen, ott az aláírásom KeszeicsA. Ezt valószínűleg már az elején elrontottam, amikor úgy gondoltam, hogy a sok másik Keszeicstől egy A betűvel megkülönböztetem magam…, de akkor Pagony (Wikipédia) rám szólt, hogy azt így nem lehet… Ha nem gond, akkor ennél a projektnél már nem változtatnék semmit, mert csak elrontom azt is, ami jó…, és majd a következőnél megpróbálom javítani.  
A képeknél örültem, hogy fel tudtam tenni néhányat. Azt gondoltam, hogy a program kezeli a méreteket, ezért nem is figyeltem. Megnézem, hol tudom javítani. Ha gondom lesz, jelentkezem. Ismét köszönön!
Igen…, igazad van, hogy át kellene rágni magam a szerkesztési segédleten. Eddig azzal takarództam, hogy csak két cikket szeretnék feltenni… Amúgy valóban, már kezd érdekes lenni, pedig még nem tudok semmit.  KeszeicsA 2023. november 15., 16:22 (CET) KeszeicsA 2023. november 15., 16:22 (CET)
Az aláírásodhoz szerintem azt írd be, hogy „KeszeicsA vita” és jelöld be „Az aláírás wikiszöveg” részt. Ezután mentsd el a beállításokat, töltsd újra a lapot, nézd meg, hogy „A jelenlegi aláírásod:” után úgy jelenik-e meg, ahogy szeretnéd.
Egyébként ha itt a vitalapodon rákattintasz egy hozzászólás utáni Válasz gombra, akkor a szoftver mindenképpen aláírja helyetted.
A lepkekabócáról szóló cikket elkezdheted írni a Szerkesztő:Keszeics/Amerikai lepkekabóca címen. Követhetőbb, ha egy allapon egy szócikk előkészítése folyik. – Tilar Vehulor vita 2023. november 16., 23:54 (CET)Válasz
Én amikor kezdő voltam, még két szerkesztést sem akartam volna készíteni. Aztán valahogy itt marad az ember. :-)
Szerintem a szerkesztői nevedet egyelőre hagyd békén. Csak a visszaszólási lehetőségeket próbáld előidézni. (Tényleg, azt nézted, hogy ha a Válasz-ra kattintasz, mi adódik?)
A nevet egyébként meg lehet változtatni. De saját magad csak akkor teheted meg, ha még nincs „múltad”, amit elfedne a névváltozás. Ha mondjuk megadod a nevedet, és észreveszed, hogy K helyett a J-re ütöttél, akkor aznap még nyugodtan kijavíthatod. (Volna.)
De így is meg lehet oldani. Majd egy kicsit később, ha már otthonosabb vagy errefelé, kérj meg valakit, akinek erre van jogosítványa, hogy legyen szíves a szerkesztői nevedet erre és erre átnevezni. (Egy úgynevezett „bürokratát”, ez a megbízás elnevezése. Itt tanulmányozhatod, Wikipédia:Azonosító megváltoztatása, hogy mit lehet erről tudni, és van benne egy alkalmas üzenő link is.) – Garamond vita 2023. november 17., 19:08 (CET)Válasz
Én már többször feladtam..., de nem hagyott nyugodni, hogy itt ez az anyag, és nem használom semmire... :))) és már nekem is kezd érdekes lenni... Egyébként mindig rákattintok a "Válasz"-ra. Amióta ajánlottad a 4 hullám jelet, azóta kétszer is aláír... De most ez a levelezés kezd kaotikus lenni, mert nem sorban következnek, és már alig lehet követni, ki mihez válaszol... KeszeicsA 2023. november 17., 19:20 (CET)
Rendben, megpróbálom..., és köszönöm a figyelmet! :) KeszeicsA 2023. november 17., 18:56 (CET)
Kedves Aranka!
FoBe (akivel leveleztem a dologról) találta meg a megfejtést arra a problémára, hogy mi azt hisszük, nem írod alá a hozzászólásaidat, Te meg azt hiszed, hogy aláírod. (A műszaki részleteket nem írom le, mert szeretek népszerű maradni.)
Tilar Vehulor már adott egy algoritmust, hogy hogyan gyógyíthatod ki a szerkesztői lapodat ebből az állapotból. Ezt nem ismétlem meg, de a módszer jó, egyelőre viszont nem biztos, hogy át tudod tekinteni, majd kicsit később.
Nekem jobban tetszik FoBe módszere, amit javasolt. (Talán azért, mert azt, hogy „ide se kell semmit sem írnom és oda se kell semmit sem írni”, jól el tudom képzelni.) Ha elfogadod az ajánlott módszert, akkor az aláírásod ugyan nem lesz KeszeicsA, hanem az lesz, ami a szerkesztői neved (Keszeics), de a négy hullámtól csak egyszer keletkezik aláírás és egyszer viszont jól keletkezik.
Tehát ennek a beállításnak a lépései.
a) Belépsz a saját szerkesztői neved alatt és jobbra a kis emberre kattintva érhető el a Beállítások.
b) A Beállításoknál pedig van egy Szerkesztői adatok fül.
c) Ezen a fülön van a közepe felé az Aláírás rész.
d) Ha jó a feltételezés, akkor alatta be van jelölve, hogy az aláírás wikiszöveg. Ezt (rákattintva) vedd ki.
e) Az aláírásban található szöveget is töröld ki. Akármi van ott. (Ez nem rontja el az aláírásodat, mert amikor mented a lapot, akkor azt az állapotot fogja elmenteni, hogy az aláírásod azonos a szerkesztői neveddel.)
f) Alul megjelent a Mentés gomb. Erre kattintva elmenti a beállítást. Azt remélem, hogy ettől minden szép lesz.
Ha sikerül, akkor FoBe kollégánknak megköszönjük. Próbáld ki, mert ezek után azt várjuk, hogy nem ír alá kétszer, viszont a négy hullámvonal hatására kattintható, időbélyeges aláírás keletkezik. Ha rendben van a dolog, akkor utána biztonságosan meg lehet csinálni azt is, hogy az aláírásod ne a szerkesztői neved legyen, hanem bármi. Például, hogy Keszeics Aranka. (Vagy, hogy Filemon és Fülenagy.) Ebben a vágyott, ideális állapotban a négy hullámvonal oda teszi majd a kívánt aláírásodat, ahová szeretnéd (ez látszik), de alá eldugja az érvényes szerkesztői nevedet is (ez nem látszik). Viszont, amikor valaki üzenni akar Neked, akkor a rendszer nem a Filemon és Fülenagy nevű szerkesztőnek próbálja az üzenetet küldeni (pedig ez a látszat), hanem Neked! (Kicsit bonyolult, de mit csináljunk, így működik.)
Ha ezek után sincs a dolog rendben, akkor viszont már valószínűleg csak az ENSZ segíthet. – Garamond vita 2023. november 25., 18:47 (CET)Válasz
Kedves Garamond és FoBe, köszönöm szépen a segítséget!
Remélhetőleg, most már rendben lesz az aláírásom:)) Keszeics vita 2023. november 26., 13:22 (CET)Válasz
Nálam tökéletes. Mint láthatod is, a Válasz linkre tudok kattintani az aláírásod után. :-) Szépen, megcsináltad.
Arról beszélhetünk – ha még szempont –, hogy szeretnéd-e, ha
a) a szerkesztői neved maradna ugyan Keszeics, de az aláírásban az jelenjen meg, hogy (mondjuk) Keszeics A, vagy KeszeicsA, vagy A. Keszeics, vagy Keszeics Aranka (vagy bármi),
b) a szerkesztői neved ténylegesen változzon meg például KeszeicsA-ra, mert várható, hogy azonos családnevűek is szerkesztői tevékenységet fognak folytatni a magyar Wikin, és ne ütközzenek Veled. (Ez esetben is lehet, a választott szerkesztői névtől függetlenül, az aláírásod Keszeics, KeszeicsA stb.; amiket felsoroltam.)
@FoBe segítségét itt megköszönöm a nevedben és a magam nevében. Jól felismerte és elemezte a problémát, és segíteni tudott. – Garamond vita 2023. november 27., 13:41 (CET)Válasz
Igen, már én is látom, hogy a helyére kerültek a dolgok! :))
Úgy gondolom, nem szükséges, hogy változtassunk az aláíró nevemen.
Köszönöm ismét a segítséget!:)Keszeics vita 2023. november 27., 19:19 (CET)Válasz

Tipográfiai tanács[szerkesztés]

Szia. Ha dőlt betűvel írsz egy zárójelben lévő szót, akkor a zárójelnek is dőltnek kell lennie. Vagyis például az amerikai lepkekabóca szócikkben a (Rhynchota) nem helyes alak, ráadásul kétszeresen, mivel a nyitó zárójel nem dőlt, a záró pedig igen. A helyes alak a (Rhynchota). További jó szerkesztést! Csigabiitt a házam 2023. november 21., 09:35 (CET)Válasz

Szia, köszönöööm! Javítottam, a cikket átneveztem és én késznek gondolom...:)) KeszeicsA 2023. november 21., 10:41 (CET)