Szerkesztővita:Gabor Lengyel

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Piraeus 5 évvel ezelőtt a(z) Sten Nadolny - források? témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Gabor Lengyel!
If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Szerkesztői lap
Bemutatkozhatsz
a többieknek saját szerkesztői lapodon
Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. március 23., 10:47 (CET)Válasz

Sten Nadolny cikke[szerkesztés]

Szia! A tudakozó archívumában tettél fel kérdést, ami nem szokás, az archívumokat nem szoktuk módosítani. Célszerűbb a kérdésekkel a Wikipédia:Kocsmafal_(kezdőknek) oldalon írni, azt többen figyelik.

A magyar Wikipédián van már Sten Nadolny szócikk, ezért kérlek bizonyosodj meg, hogy akiről cikket szeretnél írni, valóban ő. Ha igen, ezt a cikket szerkeszd.

Ha másik Sten Nadolny nevű személyről írnál, akkor ezek a teendők:

  • Nyisd meg a próbalapodat itt: Szerkesztő:Gabor Lengyel/próbalap. Ez a lap a születő cikked számára és próbaszerkesztésekre való. Ekkor a szöveg még nincs "élesítve", azaz nem része a Wikipédiának.
  • Ha elkészült a szöveg, vagy már nagyon közel áll hozzá, akkor érdemes csak kitenni a szócikkek közé. Ezt úgy teheted meg, hogy a fenti menüben, a Wikipédia keresősávja mellett rámész a "több" menüre, ami alatt egy "Átnevezés" menüpontot találsz.
  • Ezt megnyomva egy űrlap jelenik meg, melyen válaszd ki névtérnek hogy "(fő)", a cikk címét pedig írd majd át "Szerkesztő:Gabor Lengyel/próbalap"-ról arra, hogy "Sten Nadolny".

A Wikipédiában a szerkesztést különféle útmutatók és irányelvek könnyítik (néha nehezítik, nézőpont kérdése :) )

  • Az átnevezésről általánosságban itt olvashatsz: WP:ÁTNEV
  • A szócikkek szokásos felépítéséről itt: WP:FELÉP, az alkalmazandó stílusrétegről itt: WP:STÍLUS
  • A szócikkeket forrásokkal szoktuk ellátni, melyekről bővebben itt olvashatsz: WP:FORR, WP:JEGYZET, az egész az ellenőrizhatőséget szolgálja, melyről bővebben: WP:ELL.

Ez így elsőre talán bonyolultnak tűnhet, ezért ha szükséged van segítségre, kérlek írj nekem akár itt, akár a vitalapomon, ha tudok segítek. Keresheted a többi szerkesztőt is, vannak nálam sokkal tapasztaltabban is, és a többség szívesen segít. Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. március 23., 10:47 (CET)Válasz

Szia, köszönöm a tájékoztatást. A kérdésem az, hogy Sten Nadolnyval kapcsolatos szócikk legutóbbi szerkesztett változata mikor kerül véglegesítésre? Az oldalon az jelenik meg, hogy az utolsó ellenörzés április 5-én történt, most 10-e van. Ez szokványos? Vagy elronottam valamit?

Üdv, Gábor – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Gabor Lengyel (vitalap | szerkesztései)

Szia Gábor!

A Wikipédián az a szokás, hogy a vitalapi hozzászólásainkat aláírjuk, ez ugyanis segíti a visszakövethetőséget. A hozzászólásod végére tégy négy hullámvonalat (így: ~~~~), vagy kattints a szerkesztőablak kék ceruza ikonjára. A hullámvonal helyére az üzenet elküldésekor a szoftver automatikusan behelyettesíti a felhasználói nevedet és a dátumot.

Ami az ellenőrzöttséget illeti, a magyar Wikiédián alkalmazzuk az úgynevezett jelölt lapváltozatokat. Ennek megfelelően a cikk szerkesztéskor ellenőrizetlen, majd ha egy járőr láttamozza, akkor válik megtekintetté. Amúgy épp ez a feladat tesz egyes szerkesztőket járőrré, ez a dolga (helyesebben: vállalása) azoknak, akik ezzel a felhatalmazással bírnak. Ha a jóváhagyás napokig nem történik meg, lehet jelezni a Járőrök üzenőfala oldalon. Még megjegyezném, hogy kellő mennyiségű jó szerkesztés után a szerkesztők automatikusan megerősített státuszt kérhetnek vagy kaphatnak, és akkor nincs már szükség külön ellenőrizgetésre utánuk. De ehhez más szerkesztők beleegyezése kell, és általában elvárják, hogy legyen az illető háta mögött pár száz hasznos és kevés hibát tartalmazó szerkesztés. Én is szoktam járőrözni, most kicsit bele is korrigáltam a cikkbe, és jóvá is hagytam azt. Ha végeztél a cikk szerkesztésével, és szeretnéd, hogy újra átnézzem és jóváhagyjam, nekem is szólhatsz, bár most már fent van a cikk a figyelőlistámon is.

A szöveg egyébként szépen tagolt, a nyelvhelyessége is elég jó, kevés hibával. Egy visszatérő gondot láttam, hogy sokszor múltbéli eseményeket is jelen időben írsz. Ez gyakori zsurnalizmus, illetve bölcsészi módszer, sokan alkalmazzák, de kerülendő. Más persze a helyzet ott, ahol ma is ható, vagy regénybeli történést fejez ki az ide, ami indokolhatja a jelen időt. A Wikipédián alkalmazandó stílusról itt olvashatsz: WP:STÍLUS. A formázáson is igazítottam kicsit, erről itt olvass: WP:FORMA. Emellett nagyon nagyon fontos, hogy élő személy szócikke nem tartalmazhat olyan lényegi állításokat, melyek nincsenek forrással alátámasztva. Kérlek igyekezz forrásokat és lábjegyzeteket megadni, mert lehet, hogy ezek hiányában a forrásolatlan információkat valaki egyszerűen (és jogosan) kiszedi. A forrásokról itt olvashatsz: WP:FORR, és WP:JEGYZET.

Ha kérdésed, kérésed van, szólj, ha tudok, segítek. Addig is szuper jó (és hasznos) időtöltést kívánok a Wikin! Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. április 10., 22:34 (CEST) Szia Vince, ksözönöm a segítséget, és a javításokat. Remélem, lassan belejövök. Üdv, Gábor – Gabor Lengyel vita 2018. április 12., 14:13 (CEST)Válasz

Sten Nadolny - források?[szerkesztés]

Szia Gabor Lengyel! Jelentősen bővítetted a Sten Nadolnyról szóló cikket. Köszönjük. Viszont nem adtad meg, hogy milyen források alapján dolgoztál. A Wikipédia egyik szempontja, hogy élő személyekről, csak forrással alátámasztott állításokat szerepeltessünk. Miből dolgoztál? Meg tudod adni a forrásaidat? Kell ehhez technikai segítség? Köszönettel: Piraeus vita 2018. október 21., 09:51 (CEST)Válasz