Szerkesztővita:DonSajtos

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Jzana 14 évvel ezelőtt a(z) /*Mennyiség, vagy mértékegység? */  témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves DonSajtos!
Non-Hungarian speakers, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Bennófogadó 2010. február 21., 14:53 (CET)Válasz

Visszavonás[szerkesztés]

Szia!

Az ok a következő: a lista a fizikai mennyiségekről szól, és nem az egyes mennyiségek mértékegységeiről. Épp ezért nem a mértékegységek magyarázata kell a Leírás (bár abban igazad volt, hogy a Definíció jobban illik, nem volt időm külön megcsinálni), hanem a mennyiségé - mire vonatkozik. Még egy ok, amiért nem a mértékegységet kell magyarázni: a második listában, a származékos mennyiségek közül soknak azonos a mértékegysége, ám maga a mennyiség teljesen más dologra vonatkozik. Egyelőre nem tettem be a másodikba a definíció oszlopot, mivel nem lett volna időm beírni, és nem akartam egy üres oszlopot oda.

Remélem a válaszom kielégítő... és ne aggódj, mind voltunk kezdők. Remélem a visszavonással és azzal, hogy nem indokoltam meg nem riasztottalak el a további szerkesztéstől... sajnos az időm erősen korlátozott. Épp ezért, és mert látom, hogy érdeklődsz a cikk témája iránt, szeretnélek megkérni, hogy egészítsd ki a második listát, ha van időd és kedved. Én is ránézek amikor tudok, de a táblázat kitöltése elég sok időt vesz fel.

Ha bármilyen kérdésed van, a vitalapom nyitva áll... igyekszek hamar válaszolni.

Üdv, --Lord SólyomKössé' belém "Natura nostra infernus est" 2010. február 21., 21:29 (CET)Válasz


Igazad van, a leírások, amiket beírtam nagyon minimálisak és banálisak, csak ennyire futotta az időmből, mikor kicsi formát adtam egy ügyetlen kezdeménynek. És asszem, hogy a második táblázatban a Fogalma felesleges, annak helyére is az illető mennyiség definíciója kell. Most gyorsan megcsinálom a maradékot, ami a táblázaton kívül lóg, aztán meglátom mit tudok definíciók terén.

Ohh... és még valami: az aláírásodban jó lenne, ha elhelyeznél egy linket a vitalapodra (ide), hogy ne kelljen szerkesztési összefoglalóból vagy laptörténetből kimazsolázni. Ez kellene oda: [[Szerkesztővita:DonSajtos|]] Kössz! --Lord SólyomKössé' belém "Natura nostra infernus est" 2010. február 22., 10:46 (CET)Válasz

Azt hiszem, van itt egy kis félreértés: a cikk nem mértékegységeket hanem mennyiségeket tartalmaz. Az en:List of physical quantities lista alapján raktam össze valakinek a nagyon kezdetleges próbálkozását listává. Amire Te gondolsz, az inkább SI mértékegységek listája lenne, és semmi kifogásom az ellen, hogy legyen... csak ez nem az. A félreértés talán onnan származik, hogy az első táblázat neve SI alapmértékegységek volt, mivel egyszerűen kimásoltam a másik cikkből, s elfelejtettem átírni mennyiségre, csak az oszlopok sorrendjét rendeztem át (már javítottam).

--Lord SólyomKössé' belém "Natura nostra infernus est" 2010. február 24., 09:16 (CET)Válasz

/*Mennyiség, vagy mértékegység? */ [szerkesztés]

Régen az MSz4900 címe az volt: Fizikai mennyiségek neve, jele és mértékegysége. Innen a mértékegység átkerült a Mérésügyről című törvénybe. Az SI megnevezése nem változott még meg, de születőben van az ISO-31 helyett az IEC-ISO 80000 Physical quantities and units. Tehát a két eltérő fogalomkör ismét szerves egységet fog alkotni. Szerintem ilyen értelemben lépjünk tovább. Ha honosdítják, a magyar szabványszáma valami ilyesmi lesz: MSz ISO 80000 ZJ vita 2010. február 26., 22:40 (CET)Válasz