Szerkesztővita:8/Névsor

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Juhasz peter 17 évvel ezelőtt a(z) Indiai államok, nevek témában
Üdvözöllek a Magyar Wikipédiában! Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a gyakran felmerülő kérdéseket. Ha nemcsak olvasni, hanem szerkeszteni is szeretnéd a lapokat, itt olvashatsz arról, hogyan kezdj neki. A szerkesztést a Homokozóban gyakorolhatod. További útmutatókat a Wikipédia:Irányelvek és útmutatók lap tartalmaz. Ha bármi kérdésed lenne amire nem találsz választ, akkor a Portán vagy a Kocsmafalon érdeklődhetsz. Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon. A vitalapokon így irhatod alá hozzászólásaidat: ~~~~. Sok sikert és jó szerkesztést! Ali 2005. szeptember 1., 18:27 (CEST)Válasz

Apróbb jótanács az életrajzi szócikkekkel kapcsolatban[szerkesztés]

Nagyon örülök, hogy éreztél magadban elég erőt és bátorságot ahhoz, hogy elkészíts néhány hiánypótló életrajzot! Ezzel kapcsolatban szeretnék adni egy apróbb jótanácsot: Ha egy cikken folyamatosan dolgozol, és nem akarod otthagyni a gépet, vagy más tevékenységbe kezdeni, akkor érdemesebb a Lap mentése gomb helyett a munka közben inkább az előnézet megtekintése gombot használni. Ez két okból is hasznos: Egyrészt, bár ugyanúgy látod, hogy az elkészült szócikk hogyan néz ki jelen állapotában, a többiek számára ezek a változtatások még nem jelennek meg, így nem merül fel az a probléma, hogy ezek a más szerkesztők azt gondolják, hogy már készen vagy azzal, amit akartál, és beleszerkesszenek a (félkész) cikkbe; így elkerülhetők az úgynevezett szerkesztési ütközések /azaz amikor a Wikipédia szerver (kiszolgáló) két szerkesztőtől kap egyszerre változtatást, és nem tudja melyiket vezesse fel a szócikkbe/, amelyek jelentősen lassíthatják a munkát. A másik előnye pedig az, hogy a legutóbbi változtatások naplóban kevesebb bejegyzés látszik, ami könnyebbé teszi az azt nézegető szerkesztők számára a rosszindulatú szerkesztések kiszűrését. :)

Ez persze csak tanács, és határozottan nem kötelező ehhez tartani magad (én se teszem mindig, sajnos :), csak gondoltam megosztom veled, hogy eme munkamódszernek milyen előnyei vannak.

(Bocs, h. ez egy kicsit hosszú lett.) Üdv, Ali 2005. szeptember 1., 18:36 (CEST)Válasz

Ne gyárts csonkokat[szerkesztés]

Hehe[szerkesztés]

vagy egyszerűen ilyen hosszú a neved? -- Váradi Zsolt 2005. szeptember 2., 21:15 (CEST)Válasz

Elnökök sablon[szerkesztés]

Életrajzok[szerkesztés]

Látom, életrajzi cikkekben utazol. Mielőtt nagyon belelendülsz, érdemes elsajátítani, hogyan szoktuk formázni az életrajzi cikkeket. Sajnos tisztességes útmutatónk per pillanat nincsen, a legegyszerűbb, ha megnézel más életrajzi cikkeket, vagy még jobb, ha megnézed, mit javítottunk a cikkeiden.

Néhány konkrétum:

  • a név után nem teszünk kettőspontot
  • a születés és halálozás helyéből és idejéből mindig csinálj linket, valahogy így:
    ([[Esztergom]], [[1956]]. [[január 7]]. – [[Budapest]], [[2001]]. [[március 29]].)
  • ha van rá energiád, a négy dátumhoz (születés/halálozás éve/hónapja+napja) tartozó cikkekbe írd be, hogy az illető akkor született/halt meg.
  • a listákat * jellel kezdjük (és így nem kell üres sorokat sem kihagyni).
  • lehetőleg kerüld a rövidítéseket (például Bp. a születési helyre), a Wikipédiát nem papírra írják, semmi szükség rájuk.
  • a belső linkekkel legyél bőkezű, minden személyt, szervezetet, helységnevet, tisztséget, csatát stb. nyugodtan linkesíthetsz az első előfordulásakor.
  • az évszám-intervallumokat sima kötőjellel (és szóköz nélkül) írjuk, így: 2001-2004
    • mint közben kiderült, ezt rosszul tudtam, tényleg nagykötőjellel kell írni (de szóköz nélkül): 2001–2004
  • a cikkeid végére írd oda, hogy
    {{csonk-életrajz}}
  • ha tudod, tedd be őket valamilyen kategóriába, pl. így:
    [[Kategória:Magyar politikusok]]
    (ezt a cikk legvégére szoktuk írni)

Elnézést, ha kioktatónak tűnök, nem áll szándékomban (csak igyekszem munkát spórolni magamnak :). Azért is elnézést, ha sok ez így elsőre – amíg úgy érzed, nem jöttél még bele a szerkesztésbe, nyugodtan hagyd figyelmen kívül. --TG® 2005. szeptember 1., 20:09 (CEST)Válasz

Csonkok[szerkesztés]

Rengeteg csonkot gyártasz. (Az APEH címszó ráadásul még azt a szintet sem éri el, hogy csonknak hívhatnánk, gyakorlatilag üres) Ha tényleg érdekelnek azok, akikről írsz, miért nem nézel jobban utánuk? Rengeteg munkát hagysz a többiekre és azt fogod vele elérni, hogy egy csomó cikkedet törlésre fogják javasolni. -- Serinde 2005. szeptember 2., 20:29 (CEST)Válasz

Lefordítatlan csonkok[szerkesztés]

Szia! Hogyha lefordítatlan csonkokat töltesz fel, akkor azzal csak másoknak adsz munkát.

Ennél sokkal jobb, hogyha veszel 1-2 cikket és azokat megírod rendesen.

-- nyenyec  2006. március 10., 01:00 (CET)Válasz

Indiai államok, nevek[szerkesztés]

Szia.

Látom, hogy létrehoztál néhány új cikket, ami az indiai államokat tárgyalja. Az érdekelne, hogy a neveket honnan vetted? Mert nekem elég fura pl. a Tamilnádu. Miért is írnánk át ezeket ilymódon? Térképész vagyok, és konyítok egy kicsit a névíráshoz. Sehol nem láttam még ezeket az alakokat, és kicsit utána is néztem a dolognak. Ez magyarul Tamil Nadu. Pándzsábon is Nyugat Bengálon kívül szerintem nincs a többi államnak magyar neve. Lécci mondd el, hogy milyen forrás alapján adtad ezeket a neveket. Péter 2006. július 7., 22:46 (CEST)Válasz