Szerkesztő:Mr Steve/Vudu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Vudu (Voodoo, Vodun, Vodoun, Sevi Lwa) egy Nyugat-Afrikából származó ősi vallás. Elnevezése egy afrikai szóból ered, jelentése szellem, lélek. A XVI. században több mint félmillió őslakost hurcoltak el rabszolgának. Ők az újvilágban is megtartották hitüket, így jöttek létre a napjainkban ismert irányzatok. Manapság több mint 60 millióan gyakorolják ezt a vallást világszerte (Benin, Dominikai közt., Ghana, Togo, Haiti, USA). A vuduhoz hasonló vallásokat találhatunk Dél-Afrikában: Umbanda, Quimbanda vagy Candomble. Hasonló a kubai Santería. Napjainkban három fő irányzatot különböztetünk meg, a nyugat-afrikai, a haiti és a louisianai vudut.

Nyugat-Afrikai Vudu[szerkesztés]

Több mint 6000 évre nyúlik vissza a vallás eredete. Főként Nyugat-Afrika partvidékén elterjedt, ez a terület Nigériától Ghánáig terjed. Ez az irányzat az összes többi őse. Az Ebe, Kabye, Mina, Fon és a Yoruba törzsek gyakorolják. A vodún (ejtsd [vodu~]) az ebe és fon törzsek nyelvének (gbe) a szava.

Hitvilág[szerkesztés]

Az egyes törzsek különböző spirituális utat követnek, de a panteonjuk alig különbözik. A Yoruba törzs mitológiájában a főisten Olorun, aki megbízott egy kisebb istenséget Obatala -t, hogy alkossa meg a földet és teremtsen életet. A két istenség között ellentét van. Rajtuk kívűl több száz kisebb istenség létezik, az eredeti panteonban szereplőket Rada -nak, a késöbbiekben, a rabszolgaság alatt "hozzácsapodott" isteneket Petro -nak nevezzük.


Isten Uradalom
Agwe A tenger istene
Aida Wedo Az eső istene
Ayza A védelmező
Baka Gonosz szellem, aki állatok formájában jelenik meg
Baron Samedi A sírok örzője
Dambala (Damballa-Wedo) Kígyóisten
Erinle Az erdők istene
Ezili (Erzulie) A szerelem istennője
Mawu Lisa A teremtés istene
Ogou Balanjo A gyógyítás istene
Ogun (Ogu-Bodagris) A háború istene
Osun A gyógyító "erők" istene
Sango (Shango) A vihar istene
Yemanja A vizek istennője
Zaka (Oko) A mezőgazdaság istene