Szerkesztő:Live For Kill/Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Live For Kill/Dungeons & Dragons: Betyárbecsület
(Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves)
Rendező
Producer
  • Jeremy Latcham
  • Brian Goldner
  • Nick Meyer
Forgatókönyvíró
  • Jonathan Goldstein
  • John Francis Daley
  • Michael Gilio
  • Chris McKay
Főszerepben
ZeneLorne Balfe[1]
OperatőrBarry Peterson
VágóDan Lebental
Gyártás
GyártóHasbro Studios[2]
Ország
Nyelvangol
Játékidő134 perc[3]
Költségvetés151 000 000 dollar[4]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület (eredeti cím: Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves) egy 2023-as amerikai–kanadai fantasy akció-filmvígjáték, amelyet Jonathan Goldstein és John Francis Daley rendezett. A főbb szerepekben Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Justice Smith, Sophia Lillis, Hugh Grant látható.[5]

A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2023. március 31-én, míg Magyarországon egy nappal korábban mutatják be a mozikban.[6][7]

Cselekmény[szerkesztés]

Edgin Darvis a Harpers békefenntartó csoport tagjaként dolgozott. Miután letartóztatta Thay egyik Vörös Varázslóját, a csoport bosszúból megölte Edgin feleségét. Ezután egyedül nevelte a lányát, Kirát, majd később segített a nevelésében Holga Kilgore, akit száműztek a Uthgardt Elk törzsből, mert egy kívülállóhoz ment feleségül. Edgin egy jobb élet reményében tolvajláshoz és rabláshoz fordult, és ebben magával vitte Kirát és Holgát is. A csapatba később bevették az ameteur sorcerer Simon Aumart, és a rogue conman Forge Fitzwilliamet. Ezután megismerkedtek Forge rejtélyes ismerősével, Sofinával, akivel betörtek egy Harpers erődítménybe, ahonnan Edgin megpróbálta ellopni a Tablet of Reawakeninget, hogy feltámassza a halott feleségét, azonban őt és Holgát elfogják.

Miután két évig raboskodtak a fagyos Revel's End börtönben, sikeresen megszöknek és Neverwinterbe utaznak, ahol megtudják hogy az előző úr rejtélyes betegsége után Forge lett Neverwinter új ura. Az elmúlt két évben Forge nevelte Kirát, és azt hazudta neki, hogy a kapzsisága juttatta Edgint börtönbe. Miután Kira elmegy, Sofina felfedi a kilétét, hogy ő is egy Vörös Varázsló, és szándékosan jutatták Edgint és Holgát börtönbe.

Ezután Sofina megpróbálja kivégeztetni Edgint és Holgát, de sikerült megszökniük. Edgin és Holga úgy döntenek, hogy a High Sun Games alatt kirabolják Forge-ot és visszaszerzik a Tablet of Reawakeninget, hogy ezzel bebizonyítsák Kirának, hogy igazat mondtak, és Forge hazudott. A csapat újra felkeresi Simont, aki ráveszi a csapatot hogy vegyék be a tiefling druid Doricot is. Doricot egy wood elf elklavé nevelte fel, akik most Forge intenzív fakitermelésétől szenvednek.

Doric Wild Shape segítségevel bejut Forge várába, ahol megtudja hogy a kincstárat Mordenkainen mágiája védi, amin Simon se tud áthatolni. Simon felveti, hogy a Helm of Disjunction segítségével hatástalanítani tudja a varázslatokat. Az ereklye megtalálásához egy temetőbe mennek, ahol Holga ősei nyugszanak. Simon egy talizmán segítségével feltámasztja a holtakat hogy válaszoljanak a kérdéseikre, így megtudják, hogy a sisak egy thayi paladinnál, Xenk Yandarnál van.

A csapat megtudja, hogy Xenk Yandarnak el kellett menekülnie Thayból, miután egy Szass Tam nevű lich a saját élőhalott hadseregévé változtatta Thay lakosságát. Xenk esküre kényszeríti Edgint, hogy miután megszerezte Forge vagyonát, ossza azt szét Neverwinter lakosságának. Ezután elvezeti a csapatot az Underdarkba, ahol elrejtette a sisakot. Simon egy hither-tither staff segítségével eljuttattja őket a sisakhoz, de megtámadják őket Sofina orvgyilkosai. Xenk legyőzi az orvgyilkosokat, majd segít a csapatnak elmenekülni a Themberchaud nevű kövér vörös sárkánytól. Ezután otthagyja a csapatot.

Simonnak gondot okoz a Helm of Disjunction használata, így a csapat új tervet eszel ki. Ismét használják a hither-tither staffot, hogy a játékok alatt bejussanak Forge kincseskamrájába. Simon és Holga bejutnak a kincstárba, azonban az teljesen üres. Sofina Kirának álcázza magát, így sikerül elfognia Edgint. Doric szemtanúja annak, hogy Forge kincseit egy hajóra rakodják, azonban őt is sikerül elkapniuk. Sofina arra kényszeríti őket, hogy résztvegyenek a játékokon, azonban sikerül megszökniük és elfoglalniuk Forge hajóját. Forge megpróbálja túszul ejteni Kirát, de Holgának sikerül megmentenie.

Ahogy elmenekülnek, visszanézve meglátják, hogy Sofina ugyanazt az átkot használja, mint amivel régen elpusztították Thayt, így úgy döntenek, hogy a hither-tither staff segítségével szétszórják Forge kincseit a város felett, így a bent lévők elhagyják az arénát mielőtt Sofina varázslata hatásba lépne.

Sofina feldühödik a vereségén és a csapatra támad, azonban Simonnak ezúttal sikerül hatástalanítania a Time Stop varázslatát, így Kira láthatatlanul Sofina közelébe tud menni, és rátenni egy anti-magic braceletet. Sofina meghal, ám Holga is halálosan megsérül. Miután Edgin elfogadja, hogy csak saját magáért szeretné visszahozni a feleségét, inkább Holgát hozzák vissza a Tablet of Reawakeninggel. Neverwinter korábbi ura felébred és hőssé nyílvánítja a csapat tagjait. Xenk elfogja Forge-ot, és Revel's Endbe küldi, ahonnan nem sikerül megszöknie.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[8] Leírás
Edgin Darvis Chris Pine Zámbori Soma Bárd és a Harpers egykori tagja
Holga Kilgore Michelle Rodriguez Kéri Kitty Barbár, akit száműztek az Uthgardt Elk törzsből.
Xenk Yendar Regé-Jean Page Novkov Máté Paladin, aki csak hajszál híján menekült meg a lich Szass Tam "hatalomra jutásától" Thayben, és ennek következtében "lassabban öregszik, mint egy normális ember". (ez kell ide?)
Simon Aumar Justice Smith Penke Bence Vad varázsló (valószínűleg a Wild Magic Sorcerer az eredetije), aki Elminster Aumar, egy neves varázsló leszármazottja.
Doric Sophia Lillis Staub Viktória Druida, akit egy wood elf enklávé nevelt fel a Neverwinter erdejében.
Forge Fitzwilliam Hugh Grant Stohl András Ambiciózus szélhámos és csaló.
Sofina Daisy Head Mikecz Estilla Thay Vörös Varázslója, nekromanta
Kira Darvis Chloe Coleman Hegedűs Johanna Edgin lánya, aki apja bebörtönzése után két évig Forge, a gyámja befolyása alá került.

A film készítése[szerkesztés]

2013. május 7-én a Warner Bros. Pictures és Courtney Solomon Sweetpea Entertainmentje bejelentette, hogy a Dungeons & Dragons alapján filmet készítenek, amelynek forgatókönyvét David Leslie Johnson-McGoldrick írja, a producerek pedig Roy Lee, Alan Zeman és Solomon.[9] Két nappal később a Hasbro pert indított, melyben azt állította, hogy a Universal Pictures társproducere egy Dungeons & Dragons filmet készít, melynek írója és rendezője Chris Morgan lesz.[10] 2015. augusztus 3-án, miután Dolly Gee amerikai kerületi bíró felszólította a Sweetpea Entertainmentet és a Hasbrót, hogy egyezzenek meg a filmjogok ügyében, a Warner Bros. filmjét a Hasbroval közösen kezdték el előgyártani.[11] 2016. március 31-én Rob Lettermannel folytak tárgyalások Johnson-McGoldrick forgatókönyvének rendezéséről, 2016. május 13-án pedig megerősítették a szerepét.[12] 2017 áprilisában Joe Manganiello színész, a Dungeons & Dragons lelkes rajongója elárulta, hogy John Cassellel közösen írt egy forgatókönyvet a projekthez, és "minden megfelelő féllel tárgyalnak" a film megvalósítása érdekében.[13] A forgatókönyv elkészülte után Manganiello együttműködött Brad Peytonnal és Dwayne Johnsonnal, akik mindketten tárgyalásban álltak a film fejlesztéséről.[14]

2017 decemberében a filmet a Hasbro különböző fokú előrehaladás után a Paramount Pictureshöz költöztette, és a tervek szerint 2021. július 23-án mutatták volna be.[15] 2018 februárjában a Paramount tárgyalásokat folytatott Chris McKay-jel és Michael Gilióval is a film rendezéséről, illetve írásáról.[16] 2019 márciusában kiderült, hogy Gilio elkészült az első vázlattal, és a stúdió vezetői izgatottságukat fejezték ki a filmmel kapcsolatban. 2019. július 30-án Jonathan Goldstein és John Francis Daley rendezőkkel tárgyaltak, miután otthagyták a Flash – A Villám című filmet.[17]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2021. április elején kezdődött 60-70 fős stábbal Izlandon.[18] Még ugyanebben a hónapban Belfastban is forgattak.[19] 2021. augusztus 19-én fejeződött be a forgatás.[20]

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

A forgalmazó a fordításhoz nem írt elő semmit, így Speier Dávid felkereste a Magyar D&D Közösséget, hogy segítsenek a fordításban és a terminológia egységesítésében. Az alcím fordításánál is felmerült elégedetlenség, hogy magyaros asszociációkhoz vezethet, végül azért lett Betyárbecsület, mert jobban hangzik, és alliterál mint a D&D.[21]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lorne Balfe Scoring John Francis Daley's & Jonathan Goldstein's 'Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves' | Film Music Reporter
  2. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023). The Numbers . Nash Information Services. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  3. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves. Irish Film Classification Office , 2023. február 14. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  4. "Building 'Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves': How Jonathan Goldstein and John Francis Daley Brought the Ultimate Nerd Property to Movie Theaters". Variety , 2023. március 1. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  5. @@DnDMovie: Our campaign begins… Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves. Come join our party with Chris Pine, @MRodOfficial, @RegeJean, @StandUp4Justice, @SophiaLillis, and @HackedOffHugh as our journey begins in theatres on March 3, 2023. #DnDMovie #DnD. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  6. D'Alessandro, Anthony: SXSW Lineup Includes 'Dungeons & Dragons' On Opening Night, 'Evil Dead Rise', Eva Longoria's 'Flamin' Hot', A24's 'Problemista' & More. Deadline Hollywood , 2023. január 11. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  7. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  8. A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület magyar hangjai. ISzDB. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  9. Fleming, Mike Jr.: Warner Bros Acquires Rights To Make 'Dungeons & Dragons' Movie. Deadline Hollywood , 2013. május 7. [2019. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  10. Fleming, Mike Jr.: Rights Battle On 'Dungeons & Dragons': Warner Bros and Universal/Hasbro Tangle. Deadline Hollywood , 2013. május 9. [2019. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  11. Gardner, Eriq: 'Dungeons & Dragons' Legal Settlement Paves Way for New Movie. The Hollywood Reporter , 2015. augusztus 3. [2019. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  12. Kroll, Justin: 'Goosebumps' Helmer to Direct 'Dungeons and Dragons' for Warner Bros.. Variety , 2016. május 13. [2021. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  13. Trumbore, Dave: Joe Manganiello's Dungeons and Dragons Script Could Save the Day. Collider , 2017. április 7. [2021. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  14. Radish, Christina: 'Rampage': Dwayne Johnson, Jeffrey Dean Morgan & Joe Manganiello on the Video Game Curse. Collider, 2018. április 12. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  15. Couch, Aaron: Paramount Sets 'G.I. Joe,' 'Dungeons & Dragons' Release Dates. The Hollywood Reporter , 2017. december 18. [2017. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  16. Kroll, Justin: 'Nightwing' Director Eyed for 'Dungeons & Dragons' at Paramount and AllSpark Pictures (EXCLUSIVE). Variety , 2018. február 20. [2020. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  17. Vary, Adam B.: Dungeons & Dragons Directors on Ensuring the Film Isn't Just for Nerds and Why They Left The Flash, 2023. március 9.
  18. Hafstað, Vala: Part of 'Dungeons & Dragons' Filmed in Iceland. Morgunblaðið , 2021. április 12. [2021. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  19. Bubp, Ashley: 'Dungeons & Dragons' Movie With Chris Pine and Regé-Jean Page Begins Filming. Collider , 2021. május 2. [2021. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  20. Daley, John Francis [@JohnFDaley]: Wrapped D&D today! Still alive!, 2021. augusztus 19. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  21. (2023. április 18.) „A filmfordítás szküllái és kharübdiszei”. Húszoldalú (17), 14. o, Kiadó: LFG.hu.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]