Szerkesztő:Kádár Tamás/sótalanítás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A sótalanítás egy olyan eljárás, melynek során a tengervízből ivóvizet készíthetünk. A tengervíz sótalanítása, ihatóvá tétele nagyon drága művelet. Az ivóvíz szállítása sem megoldás hosszú távon. Az ivóvízhiány Afrikában, Kínában, Indiában, Mexikóban, Ausztráliában okoz a legnagyobb problémát.

Földön talaálható vízkészletek csupán 2%-a iható, öntözhető édesvíz. Az egész világon megnőtt az ivóvíz felhasználásának mennyisége. A mezőföldek öntözése következtében jelentősen fogy ivóvizünk mennyisége. 1950 óta pedig megháromszorozódott az öntözésre használt víz mennyisége.

Drága és környezetszennyező[szerkesztés]

Ugyanakkor a WWF figyelmeztetett, hogy sótalanító üzemek építése nagyonbb kárt okoz, mint amennyi hasznot. A szervezet szerint a technológia nagy mennyiségű üvegházhatású gázok kibocsátását jelentené, ami súlyosan rongálná a vizek menti környezetet. Jamie Pittock, a WWF globális ivóvíz program igazgatója szerint egyenlőre a szennyvizek újrahasznosítására kellene fektenie az emberiségnek az erejét és nem a sótalanítás techniájának alkalmazására. Mint az ismeretes, 2007-ben a mezőgazdaság felelős a globális vízfogyasztás mintegy 80 százalékáért.[1] Richard Bowen (az angol Királyi Akadémia munkatársa) szerint alaptalanok a sótalanító üzemekkel kapcsolatos aggodalmak, felépítésükre pedig egyre inkább szükség van.

Referenciák[szerkesztés]

  1. Ivóvíz hiány (2006. augusztus 16)

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]