Szerkesztő:Chery/Codex Vicipaediae/Zsebkönyv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Zsebkönyv a Wikipédiában való barangoláshoz.

Vitalapkultúra[szerkesztés]

Lásd még: Wikipédia:Útmutató a vitalapok használatához

A Wikipédián való kooperációhoz elengedhetetlen a hatékony vitalapos kommunikáció. Vitalapja van minden cikknek és így minden szerkesztőnek is – sajátodat a jobb felső menüben látod linkelve. Ezeket a lapokat ugyanúgy szerkesztjük, mint a szócikkeket, néhány dologban azonban különböznek.

Új téma indítása[szerkesztés]

Új témát a szerkesztés fül melletti + gombbal kezdj!

Vitalapokon minden új témának új szakaszt hozunk létre. Hogy ilyenkor a szerkesztési összefoglaló se váljon félrevezetővé, ehhez mindig a lap legtetején lévő szerkesztés fültől jobbra megjelenő + gombot használd.

Ha nem így teszel, a szerkesztésed félrevezető módon jelenhet meg a változtatások közt, így potenciális érdeklődőket szalaszthatsz el vele, és megnehezítheted annak a dolgát, aki később a laptörténetben próbál tájékozódni.

Stílus[szerkesztés]

A Wikipédia nem fórum. Fontos, hogy a párbeszédek stílusa a vállalható keretek között maradjon, vagyis kerüljük az utcai hangnemet. Ha úgy érzed, a másik szerkesztőből a rosszindulat beszél, valószínűleg tévedsz. A vita hevében hajlamosak vagyunk rosszabbat feltételezni, mint ami a valóság.

Érvelés[szerkesztés]

A fórumokon és a mindennapi életben is gyakran hallunk – és használunk mi magunk is – gyenge lábakon álló érveket. A Wikipédián ezek kifejezetten kerülendők, mert nem visz közelebb a megoldáshoz, csak egymás idejét raboljuk vele. Néhány általános érvelési hiba: Érvelési hiba#Példák érvelési hibákra.

Aláírás[szerkesztés]

Mindig szúrj be aláírást az üzeneted után négy hullámjellel!

A vitalapokon és a közösségi oldalakon (pl. a kocsmafalakon) hozzászólásaidat mindig írd alá. Ehhez a hozzászólásod után gépelj be négy hullámjelet, ún. tildét: ~~~~. Ezzel a neved és a bejegyzésed ideje is beszúródik a lapra.

Párbeszéd szerkesztői vitalapokon[szerkesztés]

A szerkesztői vitalapok kezelésére két út létezik. (1) Az egyik szerint, mint más oldalakon is, minden választ oda írunk, ahol a kérdést feltették. Tehát ha Jenő szerkesztő vitalapján Vera feltesz egy kérdést, Jenő válaszát a saját vitalapjára írja. (2) A másik lehetőség, hogy ilyen esetben Jenő Vera vitalapjára írja meg válaszát. (Persze hogy erre Vera hol válaszol, az saját ízlésének kérdése.)

E kettő között nincs igazán dominánsnak mondható, a gyakorlat ingadozik. Utóbbinak előnye, hogy a párbeszéd ideje alatt mindketten azonnal látják, ha választ kaptak (a rendszer külön üzenetben figyelmeztet erre). Előbbi erénye azonban hosszabb távon mutatkozik meg: később visszaolvasva is egyértelműen látszik, mire mit reagáltak a felek.

Irányelvek és útmutatók[szerkesztés]

A Wikipédia irányelvei és útmutatói az enciklopédia minden fontosabb aspektusában igyekeznek eloszlatni a bizonytalanságot.

Szócikkek szerkesztése[szerkesztés]

Mielőtt új szócikkbe kezdenél, bizonyosodj meg róla, hogy amit írsz, független forrásokból ellenőrizhető. Ez olyannyira fontos, hogy az a szócikk, aminek tárgyáról nem tudósítanak megbízható, független források, azaz ami nem üti meg a „nevezetesség” mércéjét, valószínűleg valamikor törlésre kerül.

Ha megfelelő témát választottál, de kevésbé triviális címet gondoltál ki, bizonyosodj meg róla, hogy ez egyezik a Wikipédia:Elnevezési szokások elveivel.

Ezek mellett a mindennapi életben, szócikkszerkesztéshez valószínűleg a Wikipédia:Formai útmutató és a Wikipédia:Stilisztikai útmutató az, amire a legnagyobb szükség lehet. (Ha ezekben nem találsz meg valamit, nézz körbe a hasonló témájú cikkekben, hogyan birkóztak meg a feladattal mások.)

A szerkesztés technikai hogyanjában egy többlépéses, példákkal tűzdelt útmutató nyújt segítséget: Wikipédia:Az első lépések.

Kategóriába sorolás[szerkesztés]

Mindig a legszűkebb kategóriába sorold a cikket!

Mikor új szócikket írsz, mindig keresd meg neki a megfelelő kategóriát (szükség esetén akár többet is). Fontos elv, hogy a szócikket mindig a legszűkebb illeszkedő kategóriába tesszük csak bele, azaz az Almafa szócikkre nem húzzuk rá külön a Növények kategóriát, ha már tagja a Növények alá sorolt Gyümölcsfáknak.

A kategóriákról bővebben: Wikipédia:Hogyan használd a kategóriákat.

További fontos lapok a Wikipédiában[szerkesztés]

A wikipédisták megbeszéléseinek általános színhelye a kocsmafal. Ez témák szerint több lapra oszlik:

Ha olyan problémád akadt, aminek megoldásához adminisztrátorra van szükség (pl. egy kósza átírányítás miatt nem tudsz átnevezni valamit), írj a Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala lapra.

A Wikipédiához léteznek a szerkesztést könnyítő kiegészítők is. Ezeket a Wikipédia:Okos scriptek lap gyűjti.

Lásd még[szerkesztés]