Szerelem és vérpad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szerelem és vérpad
(The Private Lives of Elizabeth and Essex)
1939-es amerikai film

RendezőMichael Curtiz
ProducerHal B. Wallis
Vezető producerHal B. Wallis
AlapműMaxwell Anderson színműve
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Norman Reilly Raine
  • Æneas MacKenzie
  • Maxwell Anderson
FőszerepbenBette Davis
Errol Flynn
Olivia de Havilland
ZeneErich Wolfgang Korngold
Operatőr
  • Sol Polito
  • W. Howard Greene
VágóOwen Marks
JelmeztervezőOrry-Kelly
DíszlettervezőAnton Grot
Gyártás
Gyártó
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő106 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1939. november 11.
Magyarország 1940. november 25.
KorhatárKN I. kategória (F/1424/J)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Szerelem és vérpad témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szerelem és vérpad (eredeti angol címe: The Private Lives of Elizabeth and Essex) Michael Curtiz (Kertész Mihály) rendezésében készült, 1939-ben bemutatott színes amerikai játékfilm. Magyarországon a filmet 1940. november 25-én mutatták be.

Cselekménye[szerkesztés]

Anglia, 1596. A spanyol hadjáratból győztesen hazatérő Robert Devereux-t, Essex grófját ünnepli a londoni nép. Erzsébet királynő azonban váratlanul hidegen fogadja kegyencét: szemrehányást tesz, amiért Essex nem volt képes elfogni a gyarmatokról arannyal visszatérő spanyol flottát. Ellenségei örömére a megbántott hadvezér visszavonul vidéki birtokára. Erzsébet királynő nem sokáig bírja nélkülözni szerelmét. A békülésre jó alkalmat kínál az írországi forradalom: Erzsébet megbízza Bacont, hogy hozza vissza az udvarba barátját, Essex-t. A szerelmes gróf örömmel tér vissza a palotába, ahol őt egy másik nő, Penelope udvarhölgy is szereti. Amikor a gróf Írországba megy, hogy leverje Tyrone gróf lázadását, az udvari intrikusok Penelopét használják fel arra, hogy eltüntesse a királynő és Essex egymásnak írt leveleit.

Írországban Essex serege nem képes legyőzni a lázadók csapatait, és nem kapják meg az otthonról remélt segítséget. Erzsébet viszont Essex hűségében kételkedik és parancsot küld, hogy a gróf oszlassa fel seregét és térjen vissza Londonba. Essex árulást sejt, serege élén tér vissza Londonba és elfoglalja a királyi palotát. A királynő és hadvezére – a két szerelmes – kölcsönös szemrehányásai során kiderül az elsikkasztott levelek ügye. Essex bocsánatot kér és feloszlatja seregét.

A királynő nem tud megbocsátani, felségárulásért elfogatja a grófot. De tudja, hogy van Essexnél egy gyűrű, amit egy meghitt órán adott át neki azzal, hogy ha azt elküldi, bármilyen vétség esetén kegyelemben részesülhet. A királynő reméli, hogy a gyűrűt megkapja, de csalódnia kell: Essex büszkébb annál, semhogy kegyelmet kérjen. A vesztőhelyen fejét veszik, és ezzel a királynő boldogsága is sírba száll.

Főbb szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]