Szent János-kápolna (Esztergom)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent János-kápolna
Szentjánoskúti kápolna
Vallásrómai katolikus
EgyházmegyeEsztergom-Budapesti főegyházmegye
VédőszentKeresztelő János
Építési adatok
Építése1754
Rekonstrukciók évei1814, 2011
Stílusklasszicista
Építtetőjeszőlősgazdák
Védettséghelyi
Alapadatok
Toronyfából
Elérhetőség
TelepülésEsztergom, Szentjánoskút
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent János-kápolna témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A római katolikus Szent János-kápolna, hétköznapi nevén a Szentjánoskúti kápolna területileg a Szent György plébániához tartozó, helyi védelem alatt álló épület Esztergom Szentjánoskút nevű városrészén.

Leírása[szerkesztés]

2010 telén
Egy századfordulós képeslapon
Romosan, 2007-ben

Egyszerű, szabadon álló, egyhajós épület. A kőkeretes kapuba lett vésve az építés éve, 1814. A kapu felett timpanon nyugszik, melyben egy szoborfülke található. A főhomlokzatot egy-egy lizéna tagolja. Oldalfalain egy-egy boltíves ablak található. Tornya fából készült. A kápolna mellett ered a Szent János-kút nevű forrás.

Története[szerkesztés]

A környékbeli szőlősgazdák kezdeményezésére 1754-ben épül itt az első kápolna Keresztelő Szent János tiszteletére, amit 1790-ben elvitt az ár. A mait 1814-ben építették fel június 20 és július 10 között, mindössze 21 nap alatt. Szent János napján nagy ünnepségeket rendeztek a kápolnánál, ami körmenettel indult Szentgyörgymezőről. Június második vasárnapjától szeptember második vasárnapjáig hetente tartanak misét a kápolnában. 2007 óta december 24-én karácsonyi misét is tartanak. Fennállásának 200. évfordulójára tervezik a teljes külső és belső felújítást.

1802-ben a Szent János kút előtt Plank József (Joseph Blang) németajkú polgár egy szép vörösmárvány keresztet állíttatott, gondozására alapítványt is létrehozott. Felirata: „Felállíttatott 1802-ben Jozef Plank, kijavíttatott 1903 Michael Jaskovitz”.[1]

2010–11-ben a kápolna kívülről teljesen megújult. 2011. szeptember 11-én Paskai László szentmisét tartott kápolnánál annak felújításának alkalmából.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Saint John the Baptist chapel in Esztergom
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent János-kápolna (Esztergom) témájú médiaállományokat.

Koordináták: é. sz. 47° 47′ 55″, k. h. 18° 45′ 13″