Szathmáry Károly (sportoló)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szathmáry Károly
Született1982 (42 éves)
Vác
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaedző
Gombfocipályafutása
Világbajnokság1996
Európa-bajnokság1999
SablonWikidataSegítség

Szathmáry Károly (Vác, 1982) magyar gombfoci-világbajnok és Európa-bajnok.

Pályafutása[szerkesztés]

Szektorlabda-pályafutását 1992 nyarán, a Váci Reménység Sportegyesület Asztali-Labdarúgó szakosztályában kezdte. 1994. szeptember 25-én, mindössze tizenegy évesen első helyen végzett a tizenhat éven aluliak Európa-bajnokságán.

Szathmáry Károly az 1994-es Európa bajnokságon

1996 májusában világbajnoki címet szerzett, még mindig ifjúsági kategóriában. 1999-ben, még mindig ifiként megvédte Eb-címét. 2002-ben mutatkozott volna be a felnőtt válogatottban, de egy betegség miatt csak a cserék közt szerepelt az EB-t nyerő csapatban. 2003-ban Ács Mártonnal világkupagyőzelmet arattak párosban, majd a sportág harmadik legfiatalabb magyar bajnoka lett. 2004-ben a világbajnokságon a magyar csapat felkészülését segítette szövetségi edzőként. Ugyanebben az évben a Váci Lakóterületi SE tagjaként bajnoki címet ünnepelhetett, valamint öt egymást követő egyéni országos versenyen végzett az élen, amiért ő nyerte el az Év játékosa címet. 2005-ben hazai pályán győzelemre vezette a Váci LSE-t a Bajnokok Ligája döntőjében.

A címet 2006-ban Lausanne-ban, 2007-ben Pulán, 2008-ban pedig Óbecse városában védte meg a csapat, soraiban Szathmáryval. 2006-ban a magyar válogatott tagjaként Európa-bajnoki címet szerzett, Demény Zoltán párjaként párosban is az élen zárt az országos bajnokságon, majd veretlenül nyerte a magyar bajnokságot, amely címét megvédte 2007-ben is, a sportág történetében egyedülálló módon ismét veretlenül. 2008-ban az utolsó fordulóban elszenvedett vereséggel második helyen végzett az országos bajnokságon.

A 2007-es világbajnokságon edzőként szerepelt a brazil válogatottnál, akik egy negyedik hellyel debütáltak a világversenyeken. Tanítványa, Kollár Tibor ugyanezen a világbajnokságon megnyerte az ifjúságiak versenyét (Tibor összesen három Eb- és két vb-címet szerzett az ifik közt). A 2009-es világbajnokságot egy rosszullét miatt félbehagyni kényszerült a legjobb nyolc között, a 2010-es Európa bajnokságon azonban csapatban és párosban is (ezúttal Laczkó Balázzsal oldalán) aranyérmet szerzett, míg egyéniben a második helyen zárt.

2012-ben a riói világbajnokságot anyagi okokból kihagyni kényszerült, így ismét az Európa-bajnokságon vigasztalódott, ahol csapatban arany-, egyéniben ezüstérmet szerzett. Ezután a Brazíliából származó 12 érintéses asztali labdarúgással kezdett foglalkozni, a kezdeti apró sikerek után pedig 2017 nyarán ebben a szakágban is Európa bajnok lett. Ebben az évben vezetésével alakult meg a Dunakanyar Forte Asztali Labdarúgó Klub, amely mára ismét az NB1-ben szerepel.

Források[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap