Szabad Szilárd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szabad Szilárd
Született1907. szeptember 29.
Zilah, Szilágy megye
Elhunyt1994. február 20.
Vansbro, Svédország
Állampolgársága
Nemzetiségemagyar
HázastársaJenny Arvida Aronsson
GyermekeiCarl Szabad
Foglalkozásamérnök
SírhelyeSkogskyrkogården (Minneslunden)
SablonWikidataSegítség
Szabad Szilárd
Nem található szabad kép.(?)
Szabad Szilárd

Szabad Szilárd (Zilah, Szilágy megye, 1907. szeptember 29. – Vansbro, Svédország, 1994. február 20.) magyar fotómechanikus, feltaláló.

Szabad Szilárd Trianon – Erdély Romániához csatolása – után Svédországba emigrált, ahol kezdetben ácsként dolgozott; ez felmenőinek a szakmája volt, majd a Stockholmi Technikai Intézet számára repüléstechnikai modelleket készített fából, amit később, a második világháború kitörése miatt abba kellett hagynia. Ekkor egy saját műhelyt nyitott, ahol fényképezőgépeket és alkatrészeket javított. Az egyik legfontosabb megbízója a Victor Hasselblad AB lett.

A Kodak nagy formátumú gépeit sokan bírálták, ezért Szabad Szilárd 1945-ben egy eltolható és dönthető hátfalú új gépet szerkesztett. A gépet a Hasselblad forgalmazta (»Hasselblad Universal«). Az első masinák mahagóni fából készültek, 12 x 16-os képformátummal. Később folyamatosan fejlesztette a fényképezőgépet, más-más anyagokból és különböző formátumokkal. 1962-ig mintegy 1500 gép készült el. 1952-től a gépek már a nevét is viselték (»Szabad Stockholm«).

Gépei Amerikába is eljutottak, és svéd minőség reklámjelszóval árusították őket.

Források[szerkesztés]

[1]