Szőke Nikoletta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szőke Nikoletta
Életrajzi adatok
Születési névSzőke Nikoletta
Született1983. május 8. (40 éves)
Zalaegerszeg
HázastársaBarcza Horváth József
Gyermekei2
Pályafutás
Hangszerénekhang
Tevékenység

Szőke Nikoletta weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szőke Nikoletta témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szőke Nikoletta (Zalaegerszeg, 1983. május 8. –) Máté Péter-díjas magyar dzsesszénekesnő. 2005-ös Shure Montreux Jazz Voice győztese.

Szeretek úgy felmenni a színpadra, hogy most aztán mindent beleadunk, „lebontjuk” a házat, és szeretek úgy lejönni a műsor végeztével, hogy ez meg is történt.
https://fidelio.hu/jazz-world/szoke-nikoletta-semmit-sem-csinalok-felgozzel-6007.html

Pályafutása[szerkesztés]

Zalaegerszegen született. Hagyományos cigányzenét játszó családból származik. Édesapja cimbalmos. Négy éves korában a család Budapestre költözött. Zenész családjában születése óta zene vette körül, és tehetsége nagyon korán megmutatkozott.

Még Zalaegerszegen zeneóvodába íratták. Mégis 14 évnyi szünet következett zenei tanulmányaiban: közgazdasági szakközépiskolába járt. 18 évesen jött rá, hogy szeretne mégis éneklést tanulni. Már teljesen az éneknek akarta életét szentelni.

Eleinte Szakcsi Lakatos Róbert[1] triójával lépett fel, majd egyre több más együttessel is szerepelt. Nem telt el fél év 2002-es énektanulmányai megkezdésétől, amikor a Magyar Rádió 6-os Stúdiójában debütált. 2003 márciusában bemutatkozott a Márványteremben is. 2018-ban Kökény Attilával és Szakcsi Lakatos Róberttel az Életre kel című dallal az elődöntőig jutottak.

Három és fél év tanulás – közben folyamatos koncertezés – után jelentkezett a Montreux-i Jazz Festival-ra, a Shure Montreux Jazz Voice Competition-ra, amit meg is nyert, és még a közönségdíjat is megkapta.

Első magyar énekesként 2006-ban részt vett New Yorkban a Jazzoktatási Világszövetség által 33. alkalommal megrendezett konferenciáján, és koncertje volt a Hiltonban és a Wynton Marsalis által vezetett Dizzy's Clubban.

2006 nyarán zenekarával Montreux-ben a fesztivál nyitónapján koncertezett.

Hat lemeze jelent meg Japánban,[2] hetedik önálló albuma 2017 tavaszától kapható Japánban, az Egyesült Államokban és Európa sok országában. Énekelt Bobby McFerrinnel, Kurt Ellinggel, Michel Legrand-nal.

Lemezek[szerkesztés]

  • 2008: Golden Earrings
  • 2009: A Song for You
  • 2010: My Song
  • 2011: Shape of My Heart
  • 2012: Inner Blaze
  • 2015: I Thought About You...
  • 2015: Moonglow

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szakcsi Lakatos Béla fia
  2. Szőke Nikoletta négy évre kötött szerződést a japán Atelier Sawano kiadóval, így 2014-ig minden évben új albummal jelentkezik.
  3. https://www.jazzma.hu/hirek/2012/01/22/jazzlegendak-ablakos-lakatos-dezso
  4. Papageno: Ők kapták a Liszt-, az Erkel-, a Jászai Mari- és a Máté Péter-díjat 2024-ben (magyar nyelven). Papageno, 2024. március 14. (Hozzáférés: 2024. március 14.)

Források[szerkesztés]