Szöghatár-halom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szöghatár-halom
Kőkereszt a Szöghatár-halmon
Kőkereszt a Szöghatár-halmon

Hely Magyarország, Egyek
Típuskunhalom
Elhelyezkedése
Szöghatár-halom (Hajdú-Bihar vármegye)
Szöghatár-halom
Szöghatár-halom
Pozíció Hajdú-Bihar vármegye térképén
é. sz. 47° 37′ 40″, k. h. 20° 54′ 51″Koordináták: é. sz. 47° 37′ 40″, k. h. 20° 54′ 51″

A Szöghatár-halom egy kunhalom a Hajdú-Bihar vármegyei Egyek nagyközség külterületén.

A halom[szerkesztés]

A Szöghatár-halom az Egyek és Tiszacsege közötti út mentén található. Neve és a mellette található kimélyített árok arra utal, hogy régen itt húzódott a debreceni és a csegei külső területek határa. A dombon régi sírkövek és egy 95 éves kőkereszt található, amelyet felirata szerint Ádám József és Puzsár Zsuzsánna emeltetett 1929-ben „Isten dicsőségére”.

A rajta élő növényfajok közül jellemző a taréjos tarackbúza, de előfordul a védett macskahere is, valamint él rajta borókafa is. A halomban megtelepedtek a rókák, valamint gyakoriak az énekesmadarak, például a tövisszúró gébics.

1970-ben a Szöghatáron a középső bronzkorból származó régészeti leleteket találtak, amelyeket a debreceni Déri Múzeumban helyeztek el.[1] A halom 1995-ig bozótos, elhanyagolt volt, azóta több civil szerveződés is gondot fordít a helyszín rendbetételére, a bozótirtásra.[2][3]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Egyek nagyközség településrendezési terve – örökségvédelmi hatástanulmány (PDF). [2015. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 16.)
  2. A debreceni Tóth Árpád Gimnázium BIOCÉN Környezet- és Természetvédelmi Diákklubjának tevékenysége (PDF). [2015. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 16.)
  3. Dr. Tóth Csaba: Jász-Nagykun-Szolnok megye kunhalmainak állapotfelmérése (PDF). (Hozzáférés: 2015. február 16.)
  • Helyszíni ismertető tábla