Stoptábla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stoptábla Ausztráliában

A stoptábla (KRESZ-ben hivatalos megnevezése: ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező) elsőbbséget szabályozó jelzőtábla, amelyet a világ minden országában használnak. Általában útkereszteződéseknél lehet vele találkozni, ahol célja, hogy a járművezetőt figyelmeztesse a tábla előtti mindenkori kötelező megállásra, illetve az elsőbbségadási kötelezettségére, mielőtt átkelne az útkereszteződésen.[1] A tábla jelentésének nem tudása, figyelmen kívül hagyása illetve a járművezető figyelmetlensége esetén súlyos balesetekhez vezethet.[2]

Kinézete és variánsok[szerkesztés]

A tábla egy piros színű nyolcszög, amelynek közepébe a "STOP" felirat van feltüntetve fehér betűkkel, szélét fehér körvonal veszi körül. A jelenlegi stoptábla mellett létezik egy alternatív szabvány, amely egy piros karikába zárt piros háromszög, a háromszög belsejében pedig fekete színnel van a felirat feltüntetve. A tábla alá néha egyéb táblákat, jelzéseket is hozzáadnak. Egy tábla mérete lehet 60, 90 vagy 120 cm.

Rengeteg stoptábla-variáns létezett a szabvány bevezetése előtt. Sok ország a saját nyelvén tünteti fel a feliratot, néha a tábla formáját is megváltoztatják. A stoptábla ikonikus kinézetének köszönhetően az interneten is találkozhatunk velük mint figyelmeztető jel, Wikipédián a cselekmény sablonon találkozhatunk vele.

Példák:[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]