Starnberg (hajó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Starnberg
A Starnberg a Starnbergi-tón
A Starnberg a Starnbergi-tón
Hajótípussétahajó
NévadóStarnberg
TulajdonosBayerische Seenschifffahrt GmbH
ÜzemeltetőBayerische Seenschifffahrt GmbH
Pályafutása
ÉpítőLux-Werft
Ára5 millió euró
Vízre bocsátás2004
Honi kikötőStarnberg
Sorsaszolgálatban
Általános jellemzők
Hossz56 m
Szélesség15 m
Teljesítménykb. 500 LE

Férőhelyek száma800
A Wikimédia Commons tartalmaz Starnberg témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Starnberg egy 800 férőhelyes kéttörzsű (katamarán) sétahajó, mely a Starnbergi-tavon közlekedik. A hajót a Lux-Werft nevű hajógyár építette 5 millió euróért 2004-ben.

A hajón étterem, gyerekeknek játszótér, csúszda, bár, mellékhelyiségek és lift is található.

A hajó története[szerkesztés]

A hajót a 169-es építési szám alatt a Lux hajógyárban építették Niederkassel-Mondorfban, a Rajna partján. A hajó 2004. május 4-én kezdte meg a próbákat,[1] és ugyanezen év május 19-én keresztelte meg Sybille Faltlhauser, az akkori pénzügyminiszter, Kurt Faltlhauser felesége. A hajón lévő pezsgősüveg csak a harmadik próbálkozáskor tört el.[2]

A Starnberg volt az első újonnan épített hajó, amelyet több mint 43 év kihagyás után a Starnbergi tavon állítottak szolgálatba. Közvetlen elődje nem volt ugyanezen a néven: Az 1886-ban épült Wittelsbach szalongőzös, amelynek nevét a Tanácsköztársaság idején Starnbergre változtatták, nem sokkal a második világháború után kivonták a forgalomból és leselejtezték.

Az új Starnberget a Starnbergi-tó hajózási történetének néhány emlékével látták el. A bár területén a Bucentaur nevű 17. századi bemutatóhajó látható hátlapi üvegfestményeken. A Starnberg orrán Neptunusz alakja is látható, akárcsak egykor a Bucentauron. A Starnberg Neptunuszát bronzból öntötték, 200 kg súlyú és 2,20 méter magas. Kezében szigonyt tart, és egy delfin kíséri. A műalkotást Friedrich Schelle készítette.

A katamaránnak csak kis merülése van. A főfedélzetet és a galériát egy központi lépcső köti össze. A hajónak többek között kávézója van a napozófedélzeten, és liftekkel van felszerelve.[3] 30 kerékpár is felvihető a fedélzetre.

A Starnberget forgatási helyszínként használták a Hubert ohne Staller című tévésorozat Brautjungfer über Bord című epizódjához.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Schiffshavarie auf dem Starnberger See (Schriftliche Anfrage des Abgeordneten Ludwig Wörner). Bay. Landtag, 2004. május 25. (Hozzáférés: 2012. február 29.)
  2. Schiffstaufe auf dem Starnberger See der MS Starnberg. ganz-muenchen.de, 2004. május 19. (Hozzáférés: 2012. február 29.)
  3. Bayerische Seenschiffahrt - Die MS Starnberg:Flagschiff der Bayerischen Seeschiffahrt auf dem Starnberger See, auf www.ganz-muenchen.de

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Starnberg (ship, 2004)
A Wikimédia Commons tartalmaz Starnberg (hajó) témájú médiaállományokat.