St Margaret's Hope

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
St Margaret's Hope
Közigazgatás
Ország Skócia
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaUTC
Térkép
é. sz. 58° 49′ 33″, ny. h. 2° 57′ 39″Koordináták: é. sz. 58° 49′ 33″, ny. h. 2° 57′ 39″
A Wikimédia Commons tartalmaz St Margaret's Hope témájú médiaállományokat.

St Margaret's Hope (magyar fordításban Szent Margit Reménye) falu az Orkney-szigeteken, Skócia északkeleti partjainak közelében. Népessége 550, és ezzel a szigetek harmadik legnagyobb települése Kirkwall és Stromness után. Dél-Ronaldsay sziget északi partja egyik szélvédett öble mellett helyezkedik el. Orkney-szigettel az A961-es út köti össze a Churchill-töltéseken keresztül.

Dél-Ronaldsay sziget fő települése. Van egy iskolája, egy kis kovácsmúzeuma, néhány boltja és étterme. Az öbölből a Pentland Ferries menetrend szerinti hajói járnak a skót szárazföldi Gills-öbölbe.

Neve[szerkesztés]

Nevét I. Margit skót királynőről kaphatta, aki itt halt meg, vagy a magyar származású Skóciai Szent Margit királynéról, III. Malcolm skót király feleségéről. Egy Viktória-kori felmérés térképei az utóbbi magyarázatot valószínűsítik, mivel szerepel rajtuk egy régi, Szent Margitnak szentelt kápolna a mai Smiddy Múzeum közelében, amelynek már a romjai sem láthatók. [1] (on the present day site of a local authority housing development – Erlend Terrace).

Helyi esemény[szerkesztés]

Legalább kétszáz éves különleges helyi ünnep a Lófesztivál augusztus harmadik szombatján. A lányok lónak öltöznek, a fiók a homokot szántják. [2][3]

Látnivaló[szerkesztés]

A falu felett, az Ontaft út melletti egyik mezőn láthatók egy vaskori broch (malter nélkül épített kőtorony] maradványai. Nem sok maradt belőle és csak Viktória-kori térképek alapján megtalálható, a modern térképek nem jelzik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Smiddy Museum. Google Maps - Smiddy Museum . Google Inc.. (Hozzáférés: 2017. június 19.)
  2. Festival of the Horse & Ploughing Match
  3. Alison Campsie: The 200-year-old Orkney festival where girls dress as horses. The Scotsman , 2016. március 17. (Hozzáférés: 2018. július 31.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a St Margaret's Hope című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.